Medikai perspėja: į Lietuvą gali sugrįžti ne tik tymai

  • Teksto dydis:

Lietuvoje padidėjo grėsmė susirgti sunkių padarinių ir komplikacijų galinčiomis sukelti ligomis – tymais, kokliušu, raudoniuke ir pan. Grėsmė kyla, nes sumažėjo skiepijamų vaikų mastas. Savo nuomone pasidalijo mamos ir medicinos specialistai, praneša LNK.

„Pasitikime medicina ir norime visko geriausio mūsų vaikams. Vėliau, po dvejų metukų, pradės lankyti darželį, norime apsaugoti ir kitus vaikučius“, – LNK teigė sutikta mama.

Kiti sutikti tėveliai taip pat planuoja skiepyti vaikus, kai tik ateis laikas. 

„Skiepijome nuo kokliušo, difterijos, nusprendėme dėl to, kad vaikas būtų paskiepytas visais skiepais ir sumažintume susirgimo riziką. O susirgus, kad būtų mažesni padariniai“, – sako viena iš mamų.

Vis dėlto kai kurie tėvai dėl skiepų dar dvejoja: „Priklauso nuo sveikatos, nes jei bus kažkokių problemų, tai aišku, kad ne“, „Rekomenduojamų ne, dėl papildomų, kaip nuo erkinio encefalito, dar galvosime.“

Nors kalbinti tėvai daugumai vaikų skiepų pritaria, skiepų kabinetas – tuščias. Skiepijamų vaikų mažėja. Specialistams ypač nerimą kelia skiepų nuo tymų mastas. Kas ši liga būtų suvaldyta, turi būti paskiepyta mažiausiai 95 proc. vaikų. 2019 m. Lietuvoje nuo šios ligos buvo paskiepyta 93 proc. septynmečių, pernai – vos 88 proc. Panašiai krito ir dvimečių vakcinavimas nuo tymų.

„Dvejų metų amžiaus grupėje liko 3 tūkst. nuo tymų nepaskiepytų vaikų. Jeigu paimsime kiekvieną iš trylikos atvejų infekcijų, kiekvienoje amžiaus grupėje bus 1 tūkst. ir daugiau neskiepytų vaikų. Rizika, kad gali įsisukti kokliušas ar kito viruso sukėlėjas, labai didžiulė“, – teigia gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Specialistai baiminasi, kad nepasikartotų prieš trejus metus kilęs tymų protrūkis.

„2019 m. buvo protrūkis, sirgo daugiau nei 800 asmenų, ir skaitėsi, kad tai labai didelis skaičius. Sirgo vidutinio amžiaus žmonės, darbingo amžiaus – nuo 30  metų. Vadinasi, kažkada jie liko neskiepyti, nesirgę, ir štai rezultatas“, – situaciją komentuoja epidemiologė D.Razmuvienė

Medikų baimę dėl tymų protrūkio didina karo pabėgėlių iš Ukrainos antplūdis. Ten protrūkis buvo dar didesnis.

„2018 m. Ukrainoje buvo fiksuota daugiau nei 53 tūkst. sergamumo tymais atvejų, 2019 m. – 57 tūkst. atvejų, o skiepijimo mastas, pvz., praeitais metais, buvo 88,1 proc.“, – statistika pasidalijo Šeškinės poliklinikos infekcijų kontrolės specialistė Jolanta Kuklytė.

„Į klases ir į priešmokyklinio ugdymo įstaigas ateina daug atvykusių iš Ukrainos vaikų yra ir mūsų vaikų neskiepytų, todėl tikrai reikėtų pasižiūrėti ir vaikus paskiepyti“, – teigia epidemiologė D.Razmuvienė

Anot specialistų, klaidinga manyti, kad tymai nekalta vaikiška liga, kai odą išberia raudonais taškeliais. Tai greitai plintanti, pavojingų padarinių sukelti galinti liga.

„Apie 30 proc. persirgusiųjų patiria tam tikrų komplikacijų, vienas iš keturių susirgusiųjų atsiduria ligoninėje, jiems reikalinga hospitalizacija, vienas iš 1 tūkst. pacientų miršta“, – statistinius duomenis pateikia J.Kuklytė.

Ypač pavojingas tymų viruso sukeltas plaučių uždegimas.

„Gydymo nėra, o plaučiams reikia kvėpuoti ir atlikti savo funkciją. Jeigu jie pažeisti būtent viruso, jis sukelia sudėtingų komplikacijų“, – sako D.Razmuvienė.

Vienu dūriu skiepijama ne tik nuo tymų, bet ir nuo raudonukės ir epideminio parotito, žmonių vadinamo kiaulyte. Tai taip pat rimtų komplikacijų galinčios sukelti ligos. Raudonukė besilaukiančioms moterims gali sukelti vaiko apsigimimų, o kiaulytė – vyrų nevaisingumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Petras

Petras portretas
Pasakykit aciu NATO labarotorijom kuriu yra simtai po europa, tam tarpe ir ukrainoj.

kauniete

kauniete portretas
DAUG LYGU LIETUVAI ATVEŽ UKRAINIEČIAI

Kada

Kada portretas
grįš protelis?
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių