Medikai įspėja: netinkama mityba gali atimti regėjimą

  • Teksto dydis:

Tyrimais įrodyta, kad dėl netinkamos mitybos gresia ne tik nutukimas, širdies ir kraujagyslių bei regėjimo ligos ar net visiškas apakimas. Gausus perdirbtos mėsos, kepto maisto ir cukraus vartojimas gali privesti ne tik prie antrojo tipo cukrinio diabeto, bet ir regėjimo ydų ar net aklumo.

Apako paauglys

Minėtas netinkamas maistas gali sukelti tokias regėjimo ydas kaip glaukoma, katarakta, su amžiumi susijusi geltonosios dėmės degeneracija (AMD) ir diabetinė retinopatija, kuri yra viena pagrindinių žmonių aklumo priežasčių.

Diskusijas šia tema paskatino atvejis Didžiojoje Britanijoje, kai 17-metis paauglys apako ir prarado didelę dalį klausos. Nustatyta, kad tai atsitiko dėl netinkamos mitybos, kurią sudarė tik greitasis ir perdirbtas maistas. Pasirodo, organizmui trūkstant būtiniausių vitaminų ir mineralų, berniukui išsivystė opinė neuropatija. Tokią išvadą pateikė Bristolio universiteto Anglijoje tyrinėtojai. Nuo tol pasaulyje apie mitybos ir regos sąsają pradėta kalbėti dar garsiau.

"Dauguma žmonių supranta, kad jų mityba yra tiesiogiai susijusi su širdies ir kraujagyslių ligomis – insultu, infarktu, taip pat inkstų pažeidimais ar nutukimu. Deja, tik nedaugelis susimąsto, kad nevisavertė mityba gali paskatinti ir akių ligų atsiradimą ar net apakimą. Paklausus optikos lankytojų, ar šie žino, kad aukštas kraujospūdis gali būti prasto regėjimo priežastis, jie nustemba. Bet juk akių struktūra yra labai subtili ir gležna, jai labai svarbus aprūpinimas krauju ir deguonimi, o jei tai sutrinka ir pažeidžiamos kraujagyslės, jūsų regėjimas taip pat gali būti pažeistas", – tikina optometrininkė Božena Kuftin.

Kaip teigia gydytojas dietologas Edvardas Grišinas, kone ketvirtadalis visų maistinių medžiagų, kurios patenka į mūsų kūną, yra skiriamos regos sistemai palaikyti, įskaitant nervus, kraujagysles ir smegenis. Tad tinkama mityba padeda išlaikyti gerą regėjimą ir užkirsti kelią pavojingoms akių ligoms.

Edvardas Grišinas

E.Grišinas pataria, kokie maisto produktai, be plačiai žinomų morkų ir mėlynių, padeda išsaugoti gerą regėjimą.

1. Riebi žuvis

Tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurių organizmas įsisavina daugiau omega–3 riebalų rūgščių, yra mažiau linkę į akių raumenų silpnėjimą, glaukomą ir kitus akių sveikatos sutrikimus. Taip pat šios rūgštys gelbsti nuo sausų akių sindromo.

"Šaltame vandenyje gyvenančios žuvys – sardinės, menkės, skumbrės, tunai – tai puikūs omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai. Beje, iš omega-3 riebalų rūgščių mūsų regai naudingiausios vadinamosios DHA rūgštys, kurios daro įtaką tinklainės fotoreceptorių veiklai. Dideli kiekiai šių rūgščių aptinkami riebiose žuvyse, ikruose", – sako E.Grišinas.

2. Lapinės daržovės

Į mitybos racioną pravartu įtraukti daugiau kopūstų, špinatų ir kitų žalių lapinių daržovių, nes jose gausu liuteino ir zeaksantino. Liuteinas augaluose sugeria šviesos spindulius ir apsaugo juos nuo per didelio saulės poveikio. Anot optometrininkės, akies geltonojoje dėmėje taip pat yra liuteino, kuris veikia panašiu principu – neleidžia į akies tinklainę patekti kenksmingiems saulės spinduliams. Be to, jis apsaugo mūsų akis nuo ultravioletinės ir ekranų mėlynosios šviesos.Edvardas Grišinas:

Kone ketvirtadalis visų maistinių medžiagų, kurios patenka į mūsų organizmą, yra skiriamos regos sistemai palaikyti, įskaitant nervus, kraujagysles ir smegenis.

"Šeši miligramai liuteino ir zeaksantino per dieną gali žymiai sumažinti riziką susirgti geltonosios dėmės degeneracija. Tiek šių medžiagų galite gauti suvalgę pusę stiklinės špinatų. Liuteino ir zeaksantino taip pat rasite kukurūzuose, smidruose, žaliuosiuose žirneliuose, šparaginėse pupelėse bei kiaušiniuose", – pažymi E.Grišinas.

3. Česnakai

Mažai kas žino, kad česnakas taip pat yra naudingas ne tik imunitetui, bet ir regėjimui – jis gali apsaugoti nuo makulos degeneracijos. Be to, česnakas mažina kraujospūdį ir cholesterolio kiekį kraujyje. Šie sutrikimai turi tiesioginę sąsają ir su akių bei regėjimo problemomis.

Anot B.Kuftin, česnakuose, taip pat svogūnuose ir kapariuose, gausu sieros, kuri reikalinga glutationo, svarbaus akies lęšio antioksidanto, gamybai.

4. Šakniavaisiai

Geltonos ir oranžinės daržovės, tokios kaip morkos, moliūgai ar saldžiosios bulvės, yra svarbios dėl jose esančių vitamino A ir beta karotino. Vitaminas A gyvybiškai svarbus geram regėjimui, o jo trūkumas yra viena dažniausiai pasitaikančių apakimo priežasčių. Jeigu organizme trūksta šio vitamino, gali išsivystyti vištakumas. Apie šio vitamino trūkumą perspėja ir akių sausumas.

"Grynas vitaminas A yra randamas tik gyvulinės kilmės maiste. Jo daugiausia yra kepenėlėse, kiaušinių tryniuose ir pieno produktuose. Tačiau didelius kiekius provitamino A galima rasti ir daržovėse bei vaisiuose. Visi nuo vaikystės girdime, kad turime valgyti daug morkų, tačiau šių naudingų medžiagų gausu ir kitose oranžinėse daržovėse, ypač saldžiosiose bulvėse", – sako gydytojas dietologas.

5. Paprikos

Į maisto akims sąrašą vertėtų įtraukti ir paprikas, turinčias daug vitamino C. Tyrimai rodo, kad žmonės, sergantys akių ligomis, ypač katarakta, paprastai turi žemą antioksidantų kiekį organizme. Tačiau jį nesunkiai galima padidinti vartojant maisto produktus, kuriose gausu vitamino C, ar papildus.

"Ar žinote, kad suvalgę vieną papriką per dieną gausite reikiamą vitamino C paros normą? Be to, vertėtų pabrėžti, kad paprikas termiškai apdorojant, naudingosios jų savybės ir praktiškai visi vitaminai niekur nedingsta", – atkreipia dėmesį E.Grišinas.

6. Aliejus ir riešutai

Nors natūralaus aliejaus ar riešutų dažnai privengiama dėl jų kaloringumo, šie produktai būtini gerai regai dėl juose esančio vitamino E. Vitamino E trūkumas gali lemti tinklainės degeneraciją ir aklumą.

"Migdolai, saulėgrąžų, sezamų sėklos ir linų sėmenų aliejus – tai vieni geriausių vitamino E šaltinių. Taip pat geras pasirinkimas yra lazdyno riešutai, kviečių gemalai ar žemės riešutų sviestas. Kiekvieną dieną su maistu reikėtų suvartoti apie 7 mg vitamino E", – teigia ekspertas.

7. Mėsa ir jūrų gėrybės

Cinkas – tai svarbus mūsų regai elementas, nes jis padeda formuotis regėjimo pigmentui tinklainėje. Dėl šios priežasties cinko trūkumas gali sukelti ne tik rimtas regėjimo problemas, bet ir aklumą.

"Pirmą vietą cinko gausių produktų sąraše užima austrės, taip pat sardinės ir krevetės. Pavyzdžiui, šešios austrės suteiks jums dviejų parų cinko dozę. Tačiau reikalingą kiekį taip pat galite suvartoti valgydami jautieną, veršieną, žvėrieną, ankštines daržoves ir fermentuotus pieno produktus", – priduria gydytojas dietologas.

E.Grišinas teigia, kad vertėtų atsisakyti žalingų įpročių ir gerti pakankamai skysčių – tai labai svarbūs gero regėjimo ir bendros fizinės sveikatos elementai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Baisu

Baisu portretas
Samagonas

Kai atims regĖJIMĄ.

Kai atims regĖJIMĄ. portretas
(t.y., kas vaidenasi ), tada geriau matys, ką valgo. O kai matys, ką sau į lėkštę renkasi, tai ir REGĄ ilgiau išsaugos! Beje, apie regĖJIMŲ prevenciją turi kalbėti tik psichiatrai, ne akių ligų gydytojai.

Aišku

Aišku  portretas
Produktai, aišku, o kur gėrimai?, jie labiausiai paveikia regėjimą.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių