Linkėjimas: nesuvalgykime švenčių džiaugsmo

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Gastroenterologijos skyriaus vedėjas Giedrius Šimulionis įspėjo, kad valgymas be saiko gali net sutrikdyti sveikatą, todėl palinkėjo nesuvalgyti pakilios švenčių nuotaikos ir džiaugsmo.

Prie stalo – be įtampos

Pasiruošimas šventėms, renginiai, artėjanti metų pabaiga ir neaiški ekonominė padėtis spraudžia į kampą. Nuo gruodžio pradžios žmonės jaučia nuolatinę įtampą. Todėl per šventes ši užsitęsusi būsena atsiliepia virškinimui.

Skrandis neišskiria sulčių maistui virškinti. Tad pavalgius gali kamuoti pykinamas, vėmimas, viduriavimas, sunkumo jausmas. Štai kodėl prie stalo siūloma išjungti mobilųjį telefoną, atsipalaiduoti ir neskubant valgyti.

Pasak gydytojo G.Šimulionio, artimo žmogaus netektis streso skalėje prilyginama septyniems balams, o pasiruošimas didžiosioms metų šventėms gali siekti net dešimt balų.

"Valgymo maratonas tampa tikru išbandymu skrandžiui. Jis nepasiruošęs suvirškinti tokio didelio maisto kiekio, kokį paprastai gauna per šventes.

Besaikis kimšimas gali baigtis ir apsinuodijimu, nes keletą dienų valgomas tas pats maistas gali pasenti ir pakenkti. Sveikam žmogui tai praeis be didesnių padarinių, o turinčiam sveikatos sutrikimų negalavimai gali paūmėti", – tikino gydytojas.

Jis prisiminė, kad švenčių stalas dažno lietuvio namuose – gerovės atspindys. Anksčiau vaišės būdavo įvairesnės ir ne taip apsunkinančios mūsų skrandžius.

Išprovokuoja kasos uždegimą

Per šventes ligoninėje padaugėja pacientų, kuriuos kamuoja paūmėjusios kasos ir kepenų ligos. Kaltas būna ne tik gausus valgymas, bet ir alkoholis.

Gausus riebus maistas ir netikėti produktų deriniai gali sukelti tulžies pūslės akmenligę, kasos uždegimą – pankreatitą. Skrandžio pertempimas gali dirginti stemplę, todėl padidėja skrandžio rūgštingumas.

Gausios vaišės apsunkina viso organizmo veiklą: kepenų, inkstų, širdies ir kitų organų darbą, vystosi kasos funkcijos nepakankamumas.

Tabletė – ne išeitis

Kai kurie šventėms ruoštis pradeda vaistinėje: įsigyja virškinimui gerinti skirtų fermentų. G.Šimulionis primena, kad juos turėtų skirti gydytojas.

Reklamos sudarytas vaizdis apie fermentų veiksmingumą ne visada atitinka realybę. Be to, gali išprovokuoti alergines reakcijas.

"Gal geriau pagalvoti, kaip mažiau suvalgyti, nei vėliau griebtis tabletės", – siūlė gydytojas.

Kartais maistas nevirškinamas ne dėl skrandžio kaltės, o dėl negalavimų dvylikapirštėje žarnoje ar kasoje. Tai nustatyti galima tik atlikus tyrimus. Tad praryta tabletė ir trumpalaikis pagerėjimas gali suklaidinti.

G.Šimulionis mano, kad jau egzistuoja ir psichologinė priklausomybė nuo virškinimą gerinančių fermentų. Per šventes žmogus jaučiasi saugiau po ranka turėdamas tablečių ir tikėdamasis, kad išspręs visus negalavimus.

Geriausias vaistas būtų bendravimas skanaujant maisto. Patiekalai neturėtų tapti pagrindiniu švenčių akcentu.

Gal geriau visiems šeimos nariams kartu gaminti maistą? Tai taptų puikia bendravimo forma ir būtų išvengta prieššventinio nuovargio. Tad G.Šimulionis per šventes palinkėjo koncentruotis ne į maistą ir rasti įdomesnių bendravimo formų.


Persivalgymo požymiai:

*sunkumo jausmas;

*nuovargis;

*mieguistumas;

*nenoras bendrauti;

*pykinimas, vėmimas;

*viduriavimas.


Virškinimą gerinančios arbatos:

*mėtų;

*ramunėlių;

*kmynų;

*pankolių.


Virškinimą gerinantys prieskoniai:

*mairūnai;

*kmynai;

*bazilikai;

*česnakai;

*rozmarinai;

*imbieras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Prisivalgykim šiais metais - kur garantija, kad kitais išvis turėsim (už) ką valgyti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių