Lietuviai pralaimi kovą su narkomanija

Lietuviai pralaimi kovą su narkomanija

Sekmadienį pasaulis paminėjo Tarptautinę kovos su narkomanija dieną. Tačiau pastangos įveikti mirtį sėjantį priešą kol kas bevaisės. Kvaišalų vartojimas Lietuvoje tampa vis didesne problema. Lietuvių, į svaigalus iškeičiančių normalų gyvenimą, šeimą, karjerą, sparčiai daugėja, o jų amžius jaunėja.

Siūlo kas penktam

p>Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės duomenimis, praėjusiųjų metų pabaigoje narkotikų bent kartą gyvenime yra bandę 8,2 proc. Lietuvos gyventojų. Tai patvirtino 13,1 proc. vyrų ir 3,8 proc. moterų. Jauni (15-34 m.) Lietuvos gyventojai triskart dažniau negu vyresni (35-64 m.) prisipažino vartoję kokių nors kvaišalų (atitinkamai 14,4 proc. ir 4,5 proc.). 11,8 proc. apklaustųjų nurodė turintys draugų ar pažįstamų, kurie vartoja narkotikus.

Bent vieną konkrečią vietą, kurioje yra platinami, pardavinėjami narkotikai nurodė žinantys 9,2 proc. žmonių, ypač jaunesnio amžiaus didmiesčių gyventojai.

Kone penktadaliui (18,5 proc.) lietuvių, ypač vaikinams, bent kartą gyvenime buvo pasiūlyta pabandyti narkotikų. Dažniausiai tai įvykdavo naktiniuose klubuose, uždaruose vakarėliuose.

Renkasi marihuaną

Atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad labiausiai paplitęs narkotikas mūsų šalyje yra kanapės – marihuana, hašišas. Bent kartą gyvenime šių kvaišalų yra vartoję 7,6 proc. Lietuvos gyventojų. Daugelyje Europos šalių, kurių gyventojai taip pat dažniausiai svaiginasi iš kanapių pagamintais nelegaliais narkotikais, šis rodiklis siekia nuo 5 iki 20 proc.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro gydytojos Dalios Jurgaitienės duomenimis, iš kanapių gaminama marihuana pastaruoju metu itin paplitusi tarp uostamiesčio moksleivių. Anot jos, dauguma aštuntų klasių moksleivių puikiai žino, kaip atrodo marihuana. Trylikamečiai keturiolikmečiai paaugliai taip pat galėtų nurodyti ne vieną šiuo narkotiku reguliariai besisvaiginantį bendraamžį.

„Vienos uostamiesčio mokyklos dešimtokai nurodė, kad jų ugdymo įstaigoje yra maždaug 30 marihuaną reguliariai rūkančių paauglių. Nemažai jaunuolių jos parūko retkarčiais. Net 77 proc. dešimtokų siūlyta išbandyti šį narkotiką. 68 proc. jų buvę kompanijose, kur rūkoma marihuana,“ - minėjo specialistė.

Vartoja vis jaunesni

Tyrimo rezultatai parodė, kad įvairius kvaišalus pradedama vartoti skirtingo amžiaus.

Narkotikų kontrolės departamento duomenimis, kanapes vartoti pradedama vidutiniškai – 19, ekstazio tabletes – 18, amfetaminą – 19, kokainą – 23, heroiną – 18, LSD – 15-21, „magiškuosius“ grybus – 24 metų.

Jauniausi narkomanai kanapes vartoti pradėjo būdami vos vienuolikos, ekstazio tabletes – keturiolikos, amfetaminą ar heroiną – trylikos, kokainą ar „magiškuosius“ grybus – septyniolikos, LSD – 15-21 metų.

Platina hepatitą ir ŽIV

Specialistus džiugina, kad pastaruoju metu per intraveninius narkotikus hepatitais B ir C užsikrečiančių ir sunkias ligas platinančių narkomanų šiek tiek sumažėjo, tačiau tai – vis dar pagrindinė ŽIV plitimo Lietuvoje priežastis.

2004 m. Lietuvoje sveikatos priežiūros įstaigose oficialiai užregistruoti 187 ūminio virusinio hepatito B atvejai, iš kurių 29 asmenys buvo narkomanai. Išanalizavus užsikrėtimo priežastis, nustatyta, kad per pastaruosius 4 metus ligonių, užsikrėtusių ūmiu virusiniu hepatitu B per intravenines narkotikų injekcijas, sumažėjo nuo 42,4 proc. iki 15,5 proc.

Per pastaruosius 3 metus sumažėjo ir narkomanų, užsikrėtusių ūminiu virusiniu hepatitu C. 2001 m. užregistruota 117 atvejų, 2002 m. - 55, 2003 m.- 31, pernai – devyniolika atvejų. Tačiau manoma, kad užsikrėtusiųjų gali būti kur kas daugiau.

Tačiau žmogaus imunodeficito virusas ir toliau sparčiausiai plinta tarp narkomanų. Naujausiais duomenimis, iš 1 046 ŽIV užsikrėtusių mūsų šalies gyventojų net 830 užsikrėtė vartodami intraveninius kvaišalus.

Nespėja išsigydyti

Pernai į gydymo įstaigas kreipėsi 424 asmenys, nusprendę gydytis nuo priklausomybės nuo narkotikų. 2004 m. pabaigoje besigydančių iš viso buvo 5, 011 tūkst. (2003 m. – 4,7 tūkst.), iš jų 82 procentai – vyrai. 80 procentų besigydančių asmenų vartojo opiatus (2003 m. – 79 proc.).

Klaipėdos priklausomybės ligų centre šiuo metu įregistruota apie pusseptinto šimto narkomanų. Tačiau pražūtingo potraukio atsikratyti spėja ne visi narkotikų vartotojai. Praėjusiais metais dėl priklausomybės nuo psichoaktyviųjų medžiagų mirė 39 asmenys, tarp kurių yra ir klaipėdiečių. Keturi narkomanai iš gyvenimo pasitraukė savo noru, penki žuvo dėl nelaimingų atsitikimų, keturi apsinuodijo, devynis pakirto ligos. 17 atvejų mirties priežastis nenustatyta.

Svaiginasi kaliniai

2004 m. kai kurių narkotikų „gatvės“ kainos, palyginti su 2003 m., padidėjusios, tačiau narkotikų pasiūla nemažėja.

Pernai Lietuvoje užregistruotos 1552 nusikalstamos veikos, susijusios su disponavimu narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis. Tai yra 523 veikomis, arba 33,7 proc., daugiau negu 2003 m. Daugiausia nusikaltimų, susijusių su narkotinių medžiagų vartojimu, užregistruojama didžiuosiuose Vilniaus (302), Kauno (194) ir Klaipėdos (149) miestuose.

Narkomanija sparčiai plinta ir įkalinimo įstaigose. 2005 m. pradžioje 15,6 procento įkalintų asmenų sirgo priklausomybe nuo narkotikų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių