Koronaviruso grėsmė: ar Kaunas tam pasiruošęs?

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Kauno departamento iniciatyva 2020 m. vasario 4 d. buvo organizuoti du pasitarimai naujojo koronaviruso infekcijos valdymo klausimais.

Pirmajame pasitarime, į kurį buvo kviesti Kauno apskrities greitosios pagalbos stočių ir VšĮ Kauno klinikinės ligoninės administracijų atstovai bei apskrities savivaldybių gydytojai, dalyvavo 31 asmuo. Pasitarimo metu NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pristatė užsikrėtimo naujuoju koronavirusu (2019-nCoV) galimybes, nepalankios epidemiologinės situacijos pasaulyje aktualumą bei šios ligos valdymo aspektus ir rekomendacijas.

Priminė, kad nors Lietuvoje dar nėra nei vieno patvirtinto susirgimo, tačiau įtariamų atvejų jau pasitaikė. Taip pat pabrėžė, kad didžiausias dėmesys šiuo metu yra atvykusiems iš Kinijos bei sveikatos priežiūros darbuotojams, jų mokymams. VšĮ Kauno klinikinės ligoninės direktorė medicinai Gražina Žiedelienė informavo, kad ligoninėje nuolatos yra paruošta viena izoliavimo palata, įtariamai sergančiam naujojo korona viruso infekcija pacientui. Esant poreikiui yra galimybė paruošti daugiau tokių izoliavimo palatų. Susidarius nepalankiai epidemiologinei situacijai, šių ligonių priėmimui būtų atlaisvintas visas korpusas. VšĮ Kauno klinikinė ligoninė yra viena iš 5 šalies ligoninių, kuriose numatyta gydyti naujojo koronaviruso infekcija sergančius pacientus ir vienintelė tokia ligoninė Kauno apskrityje.

Kartu su Kauno apskrities greitosios medicinos pagalbos tarnybomis aptarti pacientų pervežimo į ligonines infekcijų kontrolės reikalavimų užtikrinimo klausimai, pasidalyta įtariamai sergančių naujojo koronaviruso infekcija pervežimo ir izoliavimo patirtimi bei galimybe pasinaudoti ligoninėje budinčio gydytojo infektologo konsultacija, jeigu greitosios medicinos pagalbos tarnybai iškiltų klausimų dėl paciento gydymo ligoninėje poreikio. VšĮ Kauno miesto greitosios medicinos stoties direktorius Nerijus Mikelionis atkreipė dėmesį į įtariamų ligonių būtinojo izoliavimo stacionare, kaskart įvertinus asmens sveikatos būklę, aspektus.

Tą pačią dieną NVSC Kauno departamente į kitą pasitarimą rinkosi ir Kauno apskrities savivaldybių visuomenės sveikatos biurų atstovai ir savivaldybių gydytojai. Pasitarime dalyvavo 20 asmenų. Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė, aptardama naujojo koronaviruso situaciją, pakvietė bendradarbiauti skleidžiant informaciją apie šią infekciją keliautojams, kurie lankėsi Kinijoje. Nutarta spręsti dėl savivaldybių galimybių teikti NVSC Kauno departamentui žinybinę pagalbą kartu VšĮ Lietuvos oro uostai Kauno filiale, konsultuojant atvykusius iš Kinijos keliautojus.

NVSC Kauno departamento direktoriaus funkcijas laikinai vykdanti Asta Liubinaitė pasidžiaugė, kad pasitarimai buvo labai naudingiabipusiai, dalinantis gerąja praktika ir patirtimi, siekiant gerinti naujojo koronaviruso infekcijos valdymą apskrityje.

NVSC Kauno departamentas primena, kad asmenys, keliavę Kinijoje ir per 14 d. po kelionės, pajutę ūmių kvėpavimo takų infekcijoms būdingų simptomų, turėtų izoliuotis ir kreiptis medicinos pagalbos bendruoju pagalbos centro numeriu 112. Informuoti apie pasireiškusius simptomus, nepamiršti įvardinti buvusias keliones ir vykdyti tolimesnius specialistų nurodymus.

Gyventojai gali konsultuotis karštąja linija telefonu 8 618 79984 (visą parą konsultuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai).

Jei kyla klausimų dėl naujojo koronaviruso, galima skambinti visą parą: 8 618 79984 (Vilnius), 8 652 30105 (Kaunas), 8 616 94562 (Klaipėda).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Balamutas

Balamutas portretas
Manoji pas stomatologus užsikrėtė koronavirusu. Nusičiaudėjo balkone - visi valkataujantys katinai iškrito. Aš ją per tris dienas išgydžiau, nes nei aš, nei ji nepriklauso TS KD partijai, o štai konservatoriai neturi imuniteto šiam virusui, tai jeigu laiku nepasitrauks iš šlovingų šios partijos gretų, jiems gali būt labai liūdna.

vika

vika portretas
NEPASIRUOSE,NES ATEINI I GYDIMO ISTAIGA,ZMOGUS SNARGLIUOJA ,KOSINA,O KAUKES NET NESIRUOSIA DETIS.SERGU AS SIRG IR TU.

pamastymams

pamastymams portretas
gryzta lietuvis is uzienio savu transportu pvz: is Svedijos ,ar Vokietijos ,ar is kitur turedamas kontakta su viruso nesiotoju,prie sienos i Lietuva jo niekas nepatikrino,nuejo i Maxima,uzkrete kitus pardaveja,ta dar daugiau kontaktavo su zmonem ir visi jau serga,va jum ir jie porina kad situacija valdoma,ne velnio virusas gal jau Lietuvoje tik dar neislindo, laukit,pasekme bus labai liudnos..... . !
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių