Kodėl JAV žvaigzdės renkasi mastektomiją?

Savaitės pradžioje pasaulį apskriejusi žinia dėl Holivudo aktorei Angelinai Jolie atliktos abiejų krūtų mastektomijos (krūtų pašalinimo) privertė ne vieną moterį suklusti ir susirūpinti savo sveikata.

A.Jolie ryžosi šiai operacijai, kai paaiškėjo, jog dėl geno BRCA1 mutacijos jai gali susiformuoti krūties ir kiaušidžių vėžys. Aktorės gydytojai jai prognozavo 87 proc. krūties vėžio ir 50 proc. kiaušidžių vėžio riziką. Šio geno mutacija žymios moters šeimoje – paveldima, jos motina mirė nuo vėžio būdama 56 metų. Po atliktos operacijos pranešama, kad ligos susiformavimo rizika jai sumažėjo iki 5 procentų. Paveldimi susirgimai vėžiu nustatomi 10 proc. visų atvejų. Ar genai yra pakitę, sužinoma atlikus kraujo tyrimą.

Gydytojai onkologai nesutaria dėl mastektomijos taikymo. Vieni jų šią operaciją laiko geriausia išeitimi moterims, kurioms rizika susirgti krūties vėžiu yra padidėjusi, kiti tuo tarpu, pasisako už jos taikymą tik tuomet, kai moteriai yra nustatomi pirmieji vėžio židiniai. Pastarųjų nuomone, mastektomija nėra standartinė procedūra, kurią reikėtų taikyti kiekvienai į rizikos grupę patenkančiai moteriai. Komplikacijos galinčios atsirasti po šios operacijos atlikimo iš esmės nesiskiria nuo kitų – galima infekcija, kraujavimas. Gydytojai dažniau pabrėžia galinčias atsirasti psichologines problemas: menkas savęs vertinimas, moteriškumo jausmo praradimas.

Jungtinėse Amerikos Valstijose profilaktinė mastektomija – labai dažna išeitis, siekiant užkirsti kelią susirgimui krūties vėžiu. JAV ir Didžiojoje Britanijoje beveik pusė moterų, turinčių itin didelę susirgimo krūties vėžiu riziką, pasiryžta netekti vienos ar abiejų krūtų. Lietuvoje ar kaimyninėje Lenkijoje ši operacija dailiosios lyties atstovėms dažnai asocijuojasi su nuosprendžio paskelbimu, todėl atliekama nedaugeliui.

Pacientės nesiryžta šiai operacijai ir dėl to, kad ji nepašalina susirgimo vėžiu rizikos 100 proc. Geno BRCA1 mutaciją turinčios moterys, nedrįsusios pašalinti krūties, atidžiau kontroliuojamos gydytojų, joms atliekami tyrimai, skiriami vaistai.

Specialisto komentaras

Vilniaus universiteto Onkologijos instituto III onkochirurgijos skyriaus vedėjas habil. dr. Valerijus Ostapenko:

- Yra vienos rūšies vėžys, kuris sėkmingai gydomas, dažnai įmanoma išsaugoti krūtį, ir yra kitas, paveldimas, kuris nėra dažnas, bet jis daug sunkiau pasiduoda gydymui. Paveldimas vėžys skiriasi nuo sporadinio, t. y. dėl kokių nors veiksnių galinčio atsirasti bet kuriai moteriai, kadangi jis gali atsirasti ne vienoje krūtyje, bet abiejose, jo gydymas sudėtingesnis, vėliau jis dažniau atsikartoja. Todėl nustačius paveldėtą didelę riziką susirgti krūties vėžiu, visame pasaulyje siūlomos abiejų krūtų pašalinimo operacijos. Iš esmės tai šiuo metu sveikų moterų sprendimas dėl tikrai drastiškos operacijos, - Delfi.lt sakė gydytojas.

Tarp kitko

A.Jolie nėra pirmoji žinoma moteris pasiryžusi krūtų pašalinimui.

Sharon Osbourne, žinomo dainininko Ozzy Osbourne žmona teigė pasirinkusi profilaktinę mastektomiją, nes nenorėjo nuolat gyventi baimėje.

Pašalinti abi krūtis nusprendė ir aktorė Christina Applegate, tiesa, jos atveju atlikta ne profilaktinė operacija. Moteriai buvo aptiktas krūties vėžys. Ateityje norėjusi susilaukti vaikų Ch.Applegate norėjo išvengti chemoterapijos, kuri būtų sumažinusi galimybes pastoti, todėl mastektomija atrodė geresne išeitis.

Prieš metus Oskaro laureatė aktorė Kathy Bates pranešė, kad jai dėl diagnozuoto krūties vėžio buvo atlikta dviguba mastektomija. Operacija jai taikyta praėjus devyneriems metams po gydymo dėl kiaušidžių vėžio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių