Kodėl imbierų sultys būna žalios ir kuo juos pakeisti?

Imbierų spalva kinta nuo dirvožemio, klimato ar cheminių priemonių, kuriomis jie apdorojami, teigia „Žolinčių akademijos“ prezidentė Danutė Kunčienė. Tačiau ji siūlo imbierus pakeisti netgi vertingesniu lietuvišku šakniavaisiu.

LRT radijo klausytoja Gabija iš Kauno domisi, kodėl, sutarkavus imbierus, pasirodė žalios sultys.

„Nusipirkau imbiero šaknį, sutarkavau, pasirodė sultys, tačiau jos – žalios spalvos, kaip salotos. Daug metų perku imbierus, jie visada buvo geltonos spalvos. Norėčiau, kad paaiškintumėte, kodėl taip yra“, – prašo klausytoja.

„Žolinčių akademijos“ prezidentė D. Kunčienė sako, kad imbierų spalva gali priklausyti ir nuo veislės bei kilmės vietos.

„Teko daryti eksperimentą namuose. Imbiero šaknis pradėjo leisti daigus, juos įsodinau į vazoną. Paauginusi porą metų bandžiau išsispausti sultis, jos buvo visai kitokio atspalvio ir kvapo nei parduotuvėje pirktų imbierų“, – pasakoja D. Kunčienė. Ji teigia, kad imbierų spalvai ir kvapui daro įtaką ir dirvožemis bei klimato sąlygos.

Spalva, pasak „Žolinčių akademijos“ prezidentės, kitokia gali būti ir dėl apdorojimo priemonių. „Juk transportuojant imbierai vis tiek kažkuo apipurškiami“, – mano pašnekovė.

D. Kunčienė tvirtina dažnai matanti parduotuvėse nukainotų, abejotinos būklės imbierų: pamėlynavusių ar net papelijusių. „Žmonės tokia preke susigundo ir vėliau turi netgi sveikatos problemų“, – tikina specialistė.

Todėl imbierus ji rekomenduoja keisti kitais, Lietuvoje augančiais šakniavaisiais. „Siūlyčiau mūsų vartojimui prikelti krienus. Krieno šaknis gali būti ne tik ne blogesnė, bet net ir geresnė pagalbininkė nei imbierai“, – tvirtina pašnekovė.

Jos teigimu, krieno šaknį taip pat galima sutarkuoti ir išsispausti sultis. „Žinoma, jeigu jūsų virškinimo sistema sveika ir galite naudoti šį šakniavaisį“, – pažymi „Žolinčių akademijos“ prezidentė.

Jei sultys dirgina virškinamąjį traktą, reikėtų naudoti džiovintus krienus ir sušvelninimui sumaišyti juos, pvz., su keptu obuoliu.

„Kai šalta, kurį laiką krienus galima naudoti kasdien. O jeigu dažnai kamuoja kosulys, pasigaminkite krienų, medaus ir spanguolių mišinį. Lietuviški krienai labai tinka imunitetui stiprinti“, – sako D. Kunčienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių