Kinų mokslininkai: naujas itin tikslus COVID-19 testas rezultatą parodo po kelių minučių

  • Teksto dydis:

Kinijos mokslininkai sako sukūrę naują COVID-19 testą, tikslų kaip PGR laboratorinis testas, bet pateikiantį rezultatą po keturių minučių.

Polimerazės grandininės reakcijos (PGR) testai laikomi tiksliausiais, bet jų rezultatams gauti reikia kelių valandų.

Kai kuriose šalyse dėl didžiulės paklausos, kurią kursto itin užkrečiamos koronaviruso omikron atmainos plitimas, testavimas smarkiai vėluoja.

Šanchajuje įsikūrusio universiteto „Fudan“ mokslininkai sako turintys sprendimą.

Pirmadienį paskelbtame kolegų recenzuotame straipsnyje žurnale „Nature Biomedical Engineering“ komanda rašo, kad jų jutiklis, kuriuo pasitelkiant mikroelektroniką analizuojama genetinė medžiaga ėminiuose, gali sumažinti daug laiko reikalaujančių laboratorinių COVID-19 testų poreikį.

„Įdiegėme elektromechaninį biologinį jutiklį [COVID-19 virusui] SARS-CoV-2 aptikti į integruotą nešiojamąjį prietaiso prototipą ir parodėme, kad jis [viruso RNR] aptiko per mažiau nei keturias minutes“, – rašoma straipsnyje.

Pasak tyrėjų, jų metodas yra greitas, lengvai naudojamas, itin jautrus, jį galima taikyti ne laboratorijoje.

Bandymų metu buvo paimti ėminiai iš 33 koronavirusu užsikrėtusių žmonių Šanchajuje. Jiems tuo pačiu metu buvo atlikti ir PGR testai.

Naujuoju metodu atliktų testų rezultatai „idealiai atitiko“ PGR testų rezultatus, nurodoma straipsnyje.

Iš viso naujuoju metodu buvo ištirti 54 ėminiai, įskaitant karščiavusių bet koronavirusu neužsikrėtusių asmenų, gripu sirgusių žmonių ir sveikų savanorių ėminius.

Visų koronavirusu neužsikrėtusių žmonių atvejais naujuoju metodu klaidingų teigiamų rezultatų nebuvo gauta.

„Fudan“ tyrėjai nurodė, kad jų prietaisu bus galima naudotis greitam testavimui įvairiose situacijose, įskaitant oro uostus, medicinos įstaigas ir „net namie“.

PGR testams reikia ne tik daug laiko, bet ir laboratorinės įrangos, o jos daugelyje šalių gali trūkti. Tai mažina atvejų, kuriuos galima ištirti per tam tikrą laiką, skaičių.

Daugelyje pasaulio šalių dabar prieinami greitieji COVID-19 testai, bet jie yra ne tokie tikslūs.

Kinija yra tarp didžiausių koronaviruso testų gamintojų pasaulyje. Gruodį ji eksportavo testų už 1,6 mlrd. dolerių (1,4 mlrd. eurų) – 144 proc. daugiau nei ankstesnį mėnesį.

Redaktorius Raimondas Čiuplys



NAUJAUSI KOMENTARAI

Morgana

Morgana portretas
Per jus ir išplito tas virusas.

išminčiai...

išminčiai... portretas
patys sukurė virusa dabar pardavineja greituosius testus ir uzdirba milijardus...BLATNIAKAI CHUNVEIBINAI...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių