- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Jei patikrintumėte savo šaldiklį, jame tikrai rastumėte maisto produktų, kurie ten guli metus, o gal ir ilgiau. Tačiau ar jie dar tinkami valgyti? Apie tai pokalbis su Veterinarijos tarnybos atstove Elena Kiškiene.
– Kalbant apie maisto švaistymą, taupymą, atsargų laikymą – tai kiekvienos šeimos draugas. Nuo senų laikų žinoma, kad šaldiklis – gera vieta maistui konservuoti. Seniau žmonės laikydavo sniege, apdėdavo ledais, dabar turime šaldiklius. Ten dedame besibaigiančio galiojimo produktus.
– Ar klaidingi tie, kurie galvoja, kad šaldiklis – amžina produkto laikymo vieta?
– Ne. Saugai tai neturi įtakos. Yra mokslinių studijų, kad nuo 20 iki 90 proc. mikrobų žūsta, nes temperatūra nepalanki daugintis jiems. Jie vėliau gali atsigauti, jei netinkamai atšildysime maistą. Daugiausia paveikia kokybę. Priklauso, kaip šaldysime. Jei atšaldysime greituoju būdu, išdėliosime mažesniu sluoksniu lentynose, susidarys mažesni ledo gabaliukai, tai paveiks mėsos sultingumą, minkštumą, kietumą. Jei pakuotė bus nesandari ar netinkama šaldyti, prasidės migracija, produktas pakeis spalvą ir kvapą. Jei pakuotė nesandari, produktas apdžius. Saugumui nėra įtakos, bet kokybę paveiks.
Jei šaldiklyje laikote mėsą ar jos produktų, prisiminkite, kad skirtingų mėsos rūšių laikymo terminai taip pat skiriasi. Pvz., didelį mėsos gabalą šaldiklyje galima laikyti metus ir ilgiau. Tačiau mėsos subproduktus, maltą mėsą galima laikyti tik apie pusmetį.
Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:
Reikia laikyti skirtingai, nes kokybė keičiasi. Kokybė priklauso nuo produkto savybių. Riebesni produktai visą laiką keis greičiau kokybę, nes vyksta oksidacija, biocheminiai procesai. Greičiau oksiduojasi baltymingesni produktai. Gali būti spalvos pokyčių. Raudonos mėsos spalva kis – patamsės, bus sausesnė.
– Ar vienodai galima laikyti ir maltą mėsą, subproduktus?
– Maltą mėsą reikia laikyti trumpiau, nes dėl didesnės taršos jos kitokia mikrobiologija ir sudėtis. Rekomenduojama laikyti apie pusmetį. Kitas mėsas, gabalines – apie metus. Mokslininkai rekomenduoja skirtingai, bet, kad išlaikytų geriausias savybes, liesą mėsą geriausia laikyti iki metų, riebesnę – iki šešių ar septynių mėnesių, nes vyksta riebalų oksidacija. Aišku, ji nekenksminga, bet jausite poskonį.
– Kiek laiko galima laikyti pusfabrikačius?
– Ant kiekvienos pakuotės yra tinkamumo vartoti laikas ir turime būtinai juo vadovautis, nes gamintojas būna įvertinęs, atlikęs tyrimus. Tačiau būna, kad etiketės nusitrina. Reikėtų papildomai parašyti, kada įdėta į šaldiklį.
– Ar koldūnai gali būti laikomi šaldiklyje ilgiau nei metus?
– Jei gamintojas leidžia, taip.
– Jei pats žmogus prigamino virtinių, blynelių, kiek laiko gali laikyti šaldiklyje?
– Priklauso nuo drėgmės, riebalų. Geriausia šešis ar aštuonis mėnesius. Rekomendacijų ir nuomonių yra įvairių, bet tai optimaliausias laikas.
Laikydami maistą šaldiklyje gerai supakuokite, užsirašykite įdėjimo datą ir bent kartą per metus inventorizuokite šaldiklio turinį.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms2
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?2
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...