Kiek kainuos vakcinos? Kainų skirtumai – įspūdingi

  • Teksto dydis:

Per klaidą paaiškėjo, kiek ES šalys turės mokėti už skirtingų gamintojų vakciną. Palyginus kainas ir pasiekiamumą, bendrijos šalims, panašu, pasisekė labiau nei britams, rašo Vokietijos dienraštis „Die Welt“.

Paslaptyje laikomas kainas atsitiktinai paskelbė belgijos finansų sekretorė Eva De Bleeker savo „Twitter“ paskyroje. Nors žinia buvo skubiai ištrinta, kainą spėta užfiksuoti. Kaip skelbia „Die Welt“, viena kompanijos „Astra Zeneca“ vakcinos dozė kainuoja 1,78 Euro, „Johnson & Johnso“ – 8,50 JAV dolerio (6,95 euro), „Sanofi-GSK“ – 7,56 euro, „Curevac“ – 10 eurų, „Biontech/Pfizer“ – 12 eurų, „Moderna“ – 18 JAV dolerių (14,70 euro).

Kodėl kainų skirtumai tokie dideli, nėra paprasta pasakyti. Tačiau jau skelbta, kad Didžiosios Britanijos ir Švedijos kompanija „AstraZenca“ savo vakciną vertina kaip indėlį į visuomenės sveikatą ir savotišką dovaną visuomenei, todėl ją parduoda praktiškai už savikainą.

Europos Komisija valstybių narių vardu yra pasirašiusi iš viso 1,305 mlrd. vakcinos dozių pirkimo sutartį su galimybe įsigyti dar 600 mln. vienetų.

Anot Vokietijos dienraščio, europiečiai už kai kurias vakcinas greičiausiai moka mažiau nei, pavyzdžiui, britai ir JAV. Remiantis nepatvirtinta informacija, JAV „Biontech“ vakcinos dozės kaina esą yra 20 JAV dolerių (16,30 euro).

Nors Jungtinėje Karalystėje anksčiau nei senajame žemyne pradėta skiepyti, tai dar nereiškia, kad šią šalį pasieks daugiau vakcinos dozių. Pavyzdžiui, ES šalys gaus 0,67 dozės (skaičiuojant vienam gyventojui) pirmiausiai patvirtintos kompanijos „Biontech / Pfizer“ vakcinos, o britai – tik 0,61 dozės. JAV kompanijos „Moderna“ vakcinos atveju skirtumas dar didesnis: ES vienam gyventojui gauna 0,36 dozės, britai – tik 0,11.

Didžioji Britanija daug vilčių sieja su „Astra Zeneca“ vakcina, kuria kuriant dalyvauja ir Oksfordo universiteto mokslininkai. Briuselis taip pat rezervavo 300 mln. šios vakcinos dozių. Tačiau bandant būtent šios kompanijos vakciną paaiškėjo netikslumų, todėl nėra aišku, kada jai bus išduotas oficialus leidimas patekti į rinką.

„Biontech/Pfizer“ vakcinai leidimą Europos vaistų agentūra turėtų pateikti jau pirmadienį, „Moderna“ – sausio 6 d. Vokietijoje įsikūrusi bendrovė „Curevac“ šią savaitę pradėjo klinikinius tyrimus. Pastarosios kompanijos vakcinų ES jau yra užsisakiusi 405 mln. dozių, tuo tarpu britams jos teks laukti bent iki vasaros. Kada ir ar apskritai rinkoje pasirodys kompanijos „Sanofi/GSK“ vakcina, kol kas nėra aišku.

Kaip pranešė BNS, Lietuvai ir Europos šalims vakcina nuo koronaviruso bus vežama per Kalėdas, pirmieji skiepijimai Lietuvoje turėtų vykti gruodžio 27-28 d.

Sveikatos apsaugos viceministrės Živilės Simonaitytės teigimu, „Biontech/Pfizer“ vakcina į ES valstybes ji bus vežama per Kalėdas vienu metu ir pasieks šalis gruodžio 26 arba 27 dienomis.

Vakcinavimo procesas Lietuvoje bus pradėtas gruodžio 27 arba 28 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

realas

realas portretas
nebijokit delto skiepijamo, kas to nenores, nevers.visos vakcinos sakyciau patikimos, tik rusiska tai nepasitikiu.

ED

ED portretas
Phizer vakcina nepadaryta is viruso si vakcina yra sintetine yra visa info buvo paskelbta ir jau sklando gandai apie kuriuos nieks nenori kalbeti kad vasara atsiras vaistai nuo covid 19.

Klausimėlis

Klausimėlis portretas
Ar Pfizer ir BioNTech sukurtas vakcinas galima leisti žmonėms, kai jos nebuvo ištirtos Rytų ir Centrinės Europos valstybėse, o tik JAV, Vokietijoje, Turkijoje, Pietų Afrikoje, Brazilijoje ir Argentinoje? Gal pirmiau Lietuvos visuomenę reiktų supažindinti su skirtingų gamintojų vakcinomis, jų sudėtimi, veikimo būdais, sertifikatais, lydraščiais, dėl galimų kontraindikacijų sveikatai, privalumais bei trūkumais, ir sudaryti galimybę žmogui pasirinkti norimą vakciną. Be to, valstybė pirmiausia privalėtų prisiimti ilgalaikę atsakomybę už galimus neigiamus padarinius ir tik po to atsakingai skiepyti savo piliečius.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių