Keturiomis vakcinos nuo COVID-19 dozėmis kolegę paskiepijusiai medikei – nuobauda

  • Teksto dydis:

Marijampolės ligoninėje per klaidą keturiomis vakcinos nuo COVID-19 „Pfizer“ ir „BioNTech“ dozėmis kolegę paskiepijusiai darbuotojai skirta nuobauda.

Apie šį incidentą portalas kauno.diena.lt rašė praėjusią savaitę. 

Marijampolės ligoninės Infekcijų kontrolės skyriaus vedėja Laima Šiupienytė portalui tuomet teigė, kad šių metų sausio 14 d. dėl praskiedimo klaidos skiepijimo metu vienai darbuotojai buvo suleista 0,3 ml nepraskiestos vakcinos koncentrato. „Tai apytikriai atitiktų 4 vakcinos dozes – flakone yra 0,45ml koncentrato, skirto 6 dozėms, – sakė L. Šiupienytė. – Po vakcinacijos pasireiškė stipri vietinė reakcija, kelias dienas po to paskiepyta darbuotoja jautė galvos skausmą, silpnumą, buvo nustatytas aukštas kraujospūdis. Šiuo metu šie simptomai yra praėję. Darbuotoja buvo apžiūrėta gydytojo, atlikti kraujo tyrimai, kol kas jokių kitų sveikatos sutrikimų nerasta.“

Anot L. Šiupienytės, iš karto po incidento telefonu buvo susisiekta su skiepijimą organizuojančia įstaiga – LSMU Kauno klinikomis, vėliau – ir su „Pfizer“ atstovais Lietuvoje. „Visi specialistai geranoriškai padėjo, konsultavo, buvo aptartas tolesnis paskiepytos darbuotojos stebėjimo, tyrimo planas, numatyta imunologo konsultacija, po kurios paaiškės pakartotinio skiepijimo poreikis ir laikas. Tą dieną likę nepaskiepyti darbuotojai buvo skiepijami kito skiepijimo metu, t. y. sausio 19 d. Dėl šio įvykio ligoninės direktoriaus įsakymu buvo atliktas neplaninis vidaus medicininis auditas, įvardinta nepageidaujamą įvykį lėmusi žmogiškojo faktoriaus klaida ir apsvarstyti bei pašalinti veiksniai, galėję turėti tam įtakos. Skiepijusiai darbuotojai pareikštas įspėjimas“, – sakė pašnekovė.

Marijampolės ligoninė dabar skelbia, kad skiepijimą atlikusiai darbuotojai skirta nuobauda. „Analizuojant žinomų ekspertų komentarus, tikėtina, kad ši darbuotoja nepatirs jokių tolimųjų pasekmių, nes vakcinų „terapinis diapazonas“ – t.y. atstumas tarp minimalios ir toksinės dozės – yra labai platus, lyginant su kitais gydymui skirtais medikamentais. Skiepijimui parenkama pati mažiausia veiksminga preparato dozė, tuo tarpu vakcinų tyrimo stadijoje yra išbandomos įvairios dozės, kurios yra iki kelių kartų didesnės už numatytą terapinę. Taip pat yra manoma, kad atsižvelgiant į žmogiškosios klaidos pavojų, vakcina net negalėtų būti pilstoma potencialiai pavojų keliančiomis dozėmis“, – rašoma ligoninės pranešime.

Marijampolės ligoninėje nuo COVID-19 ligos paskiepyti 542 darbuotojai, iš jų 380 jau yra gavę dvi vakcinos dozes. Tai sudaro apie 75 proc. visų  Marijampolės ligoninės darbuotojų.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga persirgo 181 darbuotojas (31 – pavasarinio protrūkio metu, 150 – rudenį ir žiemą).

Po pirmosios vakcinacijos Marijampolės ligoninės Infekcijų kontrolės skyrius gavo tris pranešimus apie nepageidaujamas reakcijas, po antrosios – 18. Visos reakcijos buvo susiję su karščiavimu, rankos skausmu, bendru negalavimu taip pat buvo trumpalaikės – praėjo po 1-2 dienų.

„Marijampolės ligoninės bendruomenė tiki vakcinacijos nauda, pažymėtina, kad jokios prievartos darbuotojams skiepytis nei iš ligoninės administracijos, nei iš Infekcijų kontrolės skyriaus pusės nėra ir nebuvo. Sumažėjęs darbuotojų sergamumas kalba pats už save ir pastebima tendencija, kad abejoję darbuotojai persigalvoja ir išreiškia norą skiepytis. Nesutikusiems nėra taikomi jokie apribojimai. Abejojantiems stengiamasi pateikti mokslo žiniomis grįstus argumentus, kurie gerokai skiriasi nuo sąmokslo teorijų socialinėje erdvėje“, – rašoma gydymo įstaigos pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentaras

Komentaras portretas
Kaip visada nukenčia mažiausiai kalti ir labiausiai pažeidžiami. Žmogus bendrai pervarges ar tai kam idomu. Kinijoje ungurai ligoninėje slaugės. Koks švirkštas buvo jo talpa, gal turėjo būti gerokai mažesnis tūris ir daug kitu smulkmenu. Bet kuomet be eilės paskiepija tai net nusikaltimo sudėties nemato. Viskas tuo pasakyta. Šauni sovietu sakungos respublika lozungai, draudimai ir baudimai žemesniu pagal ranga vadovai nekalti nes jie akli.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių