Kertiniai patarimai, padėsiantys išvengti sąnarių traumų

Gydytojai jau seniai įspėja, kad organizmui naudos atnešite tik tinkamai sportuodami. Viena kertinių taisyklių – išmokti tausoti sąnarius. Štai keletas patarimų, ką reikėtų daryti siekiant išvengti jų traumų.

Treniruokite pakinklines sausgysles

Mokslininkai išsiaiškino, kad moterų priekinio keturgalvio raumens ir užpakalinių (pakinklinių) raumenų jėga iš esmės skiriasi. Todėl prieš pradedant sportuoti patariama padaryti porą vertikalių bei greitų spyruokliuojančių pašokimų. Dar truputį pašokinėkite nuo vienos kojos ant kitos.

Prieš bėgiodami pasirąžykite

Taip sustiprinsite raumenis. Atlikdami jėgos pratimus atkreipkite dėmesį į sėdmenų, klubų bei išorinius klubų sukamuosius raumenis (tai – šeši nedideli raumenys, prisitvirtinę prie šlaunikaulio ir leidžiantys klubui suktis).

Lavinkite judrumą

Tam skirti pratimai apima staigų judesio krypties keitimą ir pagerina porinių raumenų susitraukimą. Tai leidžia pailginti laiką, per kurį įvyksta atsakomoji reakcija į refleksą ir sumažinti vadinamąjį sąnarių „nustebimo momentą“.

Išsirinkite tinkamą pagrindą

Geriausia bėgioti ant lygaus ir minkšto paviršiaus, pavyzdžiui, žolės. Taip pat reguliariai (kas 3–6 mėnesius) reikėtų keisti bėgimo batelius, kol jie dar nenudėvėti ir nepraradę amortizacijos.

Stenkitės kuo mažiau sėdėti

Kai nugarai nepakanka judesių, skystis iš juosmens dalies tarpslankstelinių diskų išteka. Tuomet jie plonėja, leidžia atsipalaiduoti nugaros raiščiams, taip formuojasi diskų išvarža ir sąnarių pakitimai. Nuolatinis sėdėjimas taip pat sumažina nugaros aprūpinimą maisto medžiagomis – tarpslanksteliniams diskams tiesiog netiekiamas kraujas.

Dar keli patarimai

Darykite tokius pratimus, kurie lavina ir stiprina blauzdų, šlaunų ir kulkšnių raumenis bei treniruoja aplink kelių sąnarius esančius raumenis. Visi jie reikalingi kelių sąnarių atramai.

Stenkitės išlaikyti pusiausvyros centrą – pasilenkite į priekį ir bėgike ant pirštų galų. Jei tai nepavyksta ir kojos krypsta, naudokite batų įdėklus.

Įsiklausykite, ar jūsų sąnariai nebraška. Jei jie ima skaudėti, atsiranda patinimų ar kokių nors kitokių pokyčių, tai gali būti prasidėjusios degeneracinės sąnarių ligos požymis.

Sportuodami nepamirškite įtraukti kuo įvairesnės fizinės veiklos – mažo ar didelio intensyvumo užsiėmimų, pavyzdžiui, plaukimo, važiavimo dviračiu, vaikščiojimo.


Verta žinoti

Kadangi tarpslankstelinių diskų branduolių pagrindinė sudedamoji dalis yra vanduo, siekiant turėti sveikus sąnarius reikia stengtis išgerti pakankamai vandens. Esama patarimo, kad norint apskaičiuoti optimaliausią reikiamą išgerti vandens kiekį, reikėtų kūno masę (kg) dauginti iš 0,033. Taigi jei sveriate 54 kg, per dieną turėtumėte suvartoti 1,7 l.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių