- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Savaitgaliais ištuštėja parduotuvių vitrinos – žmonės šluote šluoja įvairius produktus grilinimui. Kepsninėje paruošti produktai patinka ir suaugusiesiems, ir vaikams, tačiau medikai įspėja, kad sveikatai jie nėra patys naudingiausi. Kaip mėgautis kepsninių sezonu ir nepakenkti nei sau, nei savo vaikams LNK reportaže pasakoja vaikų gastroenterologas Vaidotas Urbonas.
– Tai ar maistą iš kepsninės saugu dėti vaikams į lėkštę?
– Manau, kad tikrai ne. Reikėtų pradėti nuo to, kad pats grilinimas ir kepimas nėra sveikas ir suaugusiems, o vaikai ir nėščiosios yra dar jautresni toms medžiagoms, kurios susidaro kepant. Tai medžiagos, dažniausiai siejamos su kancerogenais, t. y. vėžį sukeliančiomis medžiagomis. Jų gali būti ne tik kepamoje mėsoje, žuvyje, ar daržovėje, bet net ir ore. Dėl to ir buvimas šalia kepamo produkto vaikui nėra labai gerai.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
– Tai kaip tuomet išgyventi kepsninių sezoną? Ar reikėtų visiškai atsisakyti kepto maisto, ar yra alternatyvų?
– Na, geriausia alternatyva – nekepti. Aišku, kartais kepti galima, nes kancerogeninės medžiagos nesukelia vėžio iškart, tačiau viskas po truputį kaupiasi mūsų organizme. Tie teršalai, kurie patenka į mūsų organizmą, yra nukenksminami, bet nukenksminimo – antioksidacinė – sistema vėlgi turi ribas. Jei mes vienu metu suvalgome daug kepto maisto arba jį valgome labai dažnai, tai natūralu, kad sistema nebegali susidoroti su tomis medžiagomis.
Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
– Tai kalbėti apie sveikesnį marinavimą, ar pasirinkimą – mėsa ar dešrelės – nebeverta? Vis vien galutinis rezultatas yra nerekomenduojamas?
– Ne, yra tam tikros rekomendacijos kepimui. Visų pirma, jei kepame – kepkime ant kiek įmanoma mažesnės ugnies. Niekada nekepkime ant tiesioginės liepsnos. Būtent tiesioginėje ugnyje riebalai varva ir varvėdami jie sukelia dūmus, kurie ir yra gana toksiškis. Dėl to taip pat yra rekomenduojama nekepti uždaroje kepsninėje, geriau – atviroje, todėl, kad taip tos medžiagos išsisklaido ir nepatenka į produktą. Svarbu, kad nėščiosios ar vaikai nebūtų šalia kepamo produkto. Toksiškos medžiagos, patenkančios į orą kepimo metu, yra kone tokios pat kenksmingos kaip rūkant cigaretę.
Dar vienas patarimas – jei naudojame mėsos produktą, tai patartina yra nuimti odelę, nupjaustyti kiek įmanoma daugiau riebalų, nes būtent riebalai varvėdami išskiria kancerogenines medžiagas.
Taip pat, ką ir paminėjote, – marinavimas ar kitas paruošimo būdas, kad mėsa būtų minkštesnė. Kai mėsa yra minkštesnė, nereikia jos taip ilgai kepti. Dėl šios priežasties taip pat patariama kepti mažais gabaliukais.
Ir dar, jeigu produktas iškepė, bet apanglėjo, būtina apanglėjusias dalis nupjauti ir jų nevalgyti, nes ten yra didžiausia kancerogeninių medžiagų koncentracija. Taigi tų patarimų tikrai yra.
– Tai ar geriau gryna mėsa, ar dešrelės?
– Dešrelės gali būti puikus pakaitalas, nes jos greitai pasišildo, bet ar jos labai vertingos, abejotina. Natūralu, kad mėsa yra vertingesnis produktas. Grynas produktas visada yra geriau nei subproduktas. Vėlgi, pasikartosiu, kad jei suvalgysite šių produktų vieną ar kelis kartus – nieko baisaus, tačiau jei tas maistas yra valgomas dažnai – tai jau problema.
Kita alternatyva – į iškylą pasiimti virtų patiekalų, kiaušinių. Taip pat galima pasiimti ir konservuotų žirnelių ar kukurūzų, nekalbant jau apie šviežias daržoves ar vaisius – jie turėtų būti pirmoje vietoje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių4
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai2
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...