- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Sveikesnės mitybos tendencijos pastaruoju metu veržiasi į daugelį maisto gaminimo ir vartojimo sričių.
Sveikatai palankesnių pasirinkimų gyventojai jau ieško ne tik rinkdamiesi maistą pusryčiams, pietums ir vakarienei, užkandžius ar gėrimus, bet ir norėdami pasimėgauti desertu arba artimuosius pradžiuginti šventiniu tortu. Šias tendencijas atidžiai stebi prekybininkai ir dėl jų netgi keičia savo konditerijos gaminių sudėtis.
Prekybos tinklo „Iki“ Kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad pirkėjai vis labiau domisi konditerijos gaminių sudėtimis ir renkasi tuos, kuriems pagaminti naudojami sveikesni produktai.
„Lietuvos gyventojai tikrai vis labiau domisi sveikesniu maistu ir mityba, o desertus ir kitus konditerijos gaminius jau vertina ne tik pagal skonio, bet ir maistingumo, palankumo sveikatai kriterijus. Pavyzdžiui, rinkdamiesi tortą ar pyragą pirkėjai mūsų darbuotojų vis dažniau klausia ne – kuris yra skanesnis, bet mažiau riebus, sveikesnis. Domimasi gaminių sudėtimi – kiek cukraus ar kitokių saldiklių kepinyje naudota, koks torto ar pyrago riebumas“, – pasakoja N. Juchnevič.
Anot N. Juchnevič, atsižvelgiant į kintančius gyventojų poreikius prekybos tinklo kepyklose daugiau konditerijos gaminių pradėti gaminti grietinėlę iš dalies pakeičiant gerokai liesesniu kefyro kremu.
„Jei 100 g grietinėlės vidutiniškai tenka 336 kcal ir 35 g riebalų, tai tokiame pačiame kiekyje kefyro rastume tik 51 kcal ir 2,5 g riebalų. Atitinkamai pyragai ir tortai su kefyro kremu už panašius gaminius su grietinėle gali būti iki dviejų kartų mažiau riebūs ir turėti iki 75 proc. mažiau kalorijų“, – sako N. Juchnevič.
N. Juchnevič teigimu, pirkėjai netruko pamėgti tokius prekybos tinklo kepyklų gaminius kaip kefyro kremo tortas su persikais, kefyro kremo pyragas su aguonomis, kefyrinė panakota su vyšniomis ar grietinėlės ir kefyro kremo tortas su juodųjų serbentų putėsiais.
„Nuo to, kad gyventojai konditerijos gaminiams yra vis reiklesni, mūsų konditeriams dirbti – tik dar įdomiau. Pirkėjai yra atviresni, geriau supranta apie tam tikrų produktų maistinę vertę, todėl galime išbandyti įvairesnius receptus, pasiūlyti ne tik skanius, bet ir sveikesnius gaminius“, – sako N. Juchnevič.
„Iki“ kepyklų vadovė pasakoja, kad konditerijos gaminių sudėtyje ne tik grietinėlė vis dažniau keičiama kefyro kremu, bet ir cukrus medumi. Be to, tam, kad tortus, pyragus ir pyragėlius visais metų laikais būtų galima paskaninti vaisiais ir uogomis, naudojami liofilizuoti vaisiai ir uogos. Liofilizacija – arba džiovinimas itin žemoje temperatūroje – yra laikomas pažangiausiu konservavimo metodu, leidžiančiu išsaugoti beveik 100 proc. produkto maistingųjų medžiagų ir vitaminų.
N. Juchnevič pažymi, kad visuomet siekiama pirkėjams sudaryti sąlygas rinktis, todėl norintys pasilepinti tradiciniu grietinėlės tortu ar pyragu, taip pat visuomet gali rinktis ir iš tokių gaminių asortimento.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...
-
Prasidėjusiame diabeto prevencijos ture pasitikrino virš tūkstančio žmonių2
Šeštadienį Lietuvoje prasidėjusiame diabeto prevencijos ture jau pasitikrino virš tūkstančio žmonių. ...
-
Lietuvoje pradedamas diabeto prevencijos turas4
Šeštadienį Vilniuje, Kėdainiuose, Marijampolėje bei Palangoje pradedamas diabeto prevencijos turas per Lietuvą. ...
-
Su nėščia žmona lėktuvu skridęs vyras neteko sąmonės ir mirė40
Italijoje aviacijos kompanijos „Ryanair“ keleivis skrydžio metu neteko sąmonės ir neišgyveno. Vyras skrido kartu su nėščia žmona, su kuria buvo susituokęs tik pernai. ...
-
Odontologai pataria neišmesti ištraukto ar iškritusio danties: tam yra svarbi priežastis9
Šią vasarą Japonijos medikai žada pradėti galimo dantų atauginimo klinikinius bandymus. Tikimasi, kad taip bus sukurtas medikamentas, galėsiantis padėti atauginti dantis. Dantis gydantys medikai naudoja kitas modernias technologijas. Pavyzdžiui,...
-
Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti vaistai nuo cistinės fibrozės3
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...