Kauno klinikose registruoto donoro organai persodinti penkiems žmonėms

  • Teksto dydis:

Kauno klinikose registruotas donoras, jo organai persodinti penkiems žmonėms, trečiadienį pranešė Nacionalinis transplantacijos biuras.

Pasak jo, 13-ojo šiemet donoro artimieji antradienį sutiko paaukoti jo inkstus, kepenis, širdį, kraujagyslinį audinį ir ragenas.

Šįkart širdį recipientas gavo po maždaug 11 mėnesių laukimo, kepenys buvo transplantuotos žmogui po kiek daugiau nei metų laukimo, tinkamas recipientas inkstų sulaukė po mažiau nei mėnesio.

Skaičiuojama, kad potencialiai vienas donoras gali išgelbėti net septynis žmones.

2021-aisiais Lietuvoje atlikta 200 organų ir audinių transplantacijų, o padovanoti artimųjų organus donorystei sutiko trys ketvirtadaliai mirusiųjų, kurių organai pripažinti tinkami donorystei, artimųjų.

Pasak biuro, mirus smegenims ir organizme vykstant greitiems pokyčiams, norint persodinti organus itin svarbus laikas. Trumpiausiai gyvybingi išlieka plaučiai ir širdis – apie 4 valandas, kepenys – apie 8 valandas, o inkstai ir ragenos – 24 valandas.

Šiuo metu 307 žmonės laukia organų arba audinių transplantacijos: 70 laukia inksto, 1 – kasos ir inksto komplekso, 35 – širdies, 5 – plaučių, 5 – širdies ir plaučių komplekso, 40 – kepenų, 151 – ragenų transplantacijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuk.

Nuk. portretas
Papjauna tikrai ,teko būti priimamajame kaip nukentėjusiam avarijoje.Nesukubejo suteikti pagalbą po avarijos , tikrino pulsa,taresi suėję.Nepaleiskite vienu po avarijos, vaziuokite kartu,jeigu nėra savų ,skubekite pranešti saviem ir tegul leke i logonines kur nuvežtas po avarijos.

Anonimas

Anonimas portretas
O kiek papjauna dėl organų ,nors būtų galėja išgelbėti žmogų.Teko matyti ,nes gulėjau priimamajame.Saugokite savo artimuosius po avarijų,nepatikekite vienų medikam.Važiuokite kartu ir budėkite.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių