Kas gali nutikti žmogui, kuris vaistus užgeria netinkamais gėrimais?

Vaistus reikia užgerti vandeniu. Apie tai nuolat sako gydytojai ir vaistininkai. O kas bus, jei tabletę užgersiu sultimis? Negi galima numirti? Moksliniai tyrimai tvirtina, kad galima!
Vienas „nekalčiausių“ šalutinių poveikių, vaistus užgeriant ne vandeniu, gali būti tas, kad neutralizuojamas jų poveikis. Pavyzdžiui, jeigu kalcio preparatus užgersite gazuotais gėrimais, jie tampa neveiksmingi. Reiktų žinoti, kad kartu vartoti vaistažolių nuovirus bei arbatas su vaistais taip pat nerekomenduojama. Pavyzdžiui, jonažolių nuoviras neigiamai veikia kontraceptikų bei antidepresantų poveikį.

Yra vaistų, kurie užgeriami ne vandeniu, ima veikti priešingai. Pavyzdžiui, raminamieji preparatai, užgerti gėrimu, sudėtyje turinčiu taninų arba kofeino, gali veikti ne raminamai, o sukelti susijaudinimo būseną. Todėl jų nerekomenduojama užgerti arbata arba kava. Šie gėrimai netinka ir vartojant geriamuosius kontraceptikus, antidepresantus bei kalcio preparatus.

Sultys taip pat gali pakeisti vaistų poveikį. Ypač greipfrutų. Sąveikaudamos su kai kuriomis veikliosiomis vaistų medžiagomis šios sultys sulaiko jas organizme. Rezultatas – per daug organizme susikaupusių medžiagų itin sustiprina vaistų poveikį. Moksliniai tyrimai įrodė, kad kai kurių vaistų poveikį šios sultys sustiprina net 4 kartus. O tai jau vaisto perdozavimas, kuris gresia neigiamomis pasekmėmis.

Mokslininkai tvirtina, kad vaistus užgeriant netinkamu gėrimu galima ir letalinė baigti. Jeigu sedatyvinius preparatus, kurių sudėtyje yra paracetamolio, užgersite degtine, geriausiu atveju atsipirksite galvos svaigimu ir pykinimu, blogiausiu – galima numirti. Pavojinga alkoholiu užgerti antibiotikus ir skausmą malšinančius vaistus.

Ypač pavojinga ne pagal rekomendacijas varoti kraujo krešėjimą veikiančius preparatus. Pavyzdžiui, sultys (ypač) spanguolių taip sustiprina jų poveikį, kad gali suketi kraujavimą skrandyje. O štai kai kuriuos sąnarių uždegimui gydyti skiriamus vaistus rekomenduojama užgerti pienu.

Taigi išvada viena – atidžiai skaitykite vaisto informacinį lapelį, kuriame yra nurodymai, kaip jį vartoti, ir tų instrukcijų laikykitės, jeigu norite, kad vaistas veiktų tinkamai.

Svarbu:
Vaistai, kurių negalima užgerti greipfrutų sultimis:
preparatai, mažinantys cholesterolio kiekį kraujyje,
imunosupresantai,
antibiotikai,
geriamieji kontraceptikai,
širdies ligoms gydyti skirti vaistai,
hormoniniai preparatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kas "nustate"kad uzgerimas ne "vandeniu" gali paveikti zmogaus sveikata"?Konkreciai ir kaip?Ir kaip reaguoja uzgerimas arbata,juoda?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių