Kaip tinkamai laikyti vandenį, kad būtų saugu juo atsigaivinti?

Niekas taip gerai negaivina karštą vasaros dieną, kaip stiklinė gėlo vandens. Specialistai pabrėžia saugoti vandenį nuo tiesioginių saulės spindulių ir prieš geriant įsitikinti, kad vanduo yra saugus.

Pirktą parduotuvėje ar geriamąjį vandenį iš čiaupo reikėtų laikyti vėsiai ir saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, nes vanduo ims gesti.

Iš gręžinio išgaunamo vandens temperatūra būna apie 8–9 laipsnius – tai ideali temperatūra vandeniui išlikti šviežiam, tačiau gerti jį rekomenduojama kambario temperatūros.

„Viešai tiekiamą vandenį tikrai galima gerti. Šiokių tokių niuansų yra šiaurės vakarų Lietuvoje, kur vandenyje yra dideli kiekiai tam tikrų fluoridų. Taigi ten vandens kiekį iš čiaupo reikėtų riboti.  Tačiau, pavyzdžiui, Vilniuje fluoridų yra netgi per mažai. Optimali fluoridų koncentracija vandenyje yra apie 0,6–0,8, o Vilniuje yra 0,2–0,3. Išskyrus Kirtimų vandenvietę – ten fluoridų kiekis yra optimalus. [...] Kartais vandenyje būna per didelis geležies kiekis. Toks vanduo yra nemalonus gerti – atsiranda kvapas ar spalva. Tačiau tokį vandenį gerti galima, jis yra saugus“, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistė Vilija Galdikienė.

Neatidarytas vanduo plastikinėje ar stiklinėje taroje gali galioti iki metų. O štai atsukus rekomenduojama jį suvartoti kuo greičiau. Namuose atsuktą vandens talpą rekomenduojama laikyti šaldytuve, vykstant į gamtą – šaltkrepšyje.

Šiukštu – nelaikykite geriamojo vandens automobilio salone, nes vasarą ten per karšta.

„Fasuotas geriamasis vanduo yra keturių rūšių: natūralus mineralinis vanduo, šaltinio vanduo, stalo vanduo ir fasuotas geriamasis vanduo. Natūralus mineralinis vanduo yra sukurtas gamtos ir pasižymi savita chemine kompozicija, skoniu, tyrumu ir švarumu. Natūralūs mineraliniai vandenys taip pat skirstomi į tris kategorijas: mažos, vidutinės ir didelės mineralizacijos. Šaltinio vanduo labai panašus į mineralinį, tik jam nereikalingas oficialus valstybės pripažinimas. Stalo vanduo gaunamas sumaišius natūralų mineralinį vandenį su geriamuoju“, – Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vyr. specialistas Algimantas Lipnickas.

Kas trečio šulinio vanduo Lietuvoje nėra tinkamas gerti. Tad nutarę atsigaivinti įsitikinkite, kad vanduo yra ištirtas ir jį gerti saugu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vandens Girtuoklis

Vandens  Girtuoklis portretas
Mokomės iš brolių arabų.Dykumoj laiko H 2 O sidabriniam inde.Arba bent įmeta sidabro į stiklinį/keraminį indą. Mokomės iš aisčių/baltų : titnagas ąsotyje.Pigiau nebūna , vienžo.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių