Kaip nuo koronaviruso apsaugoti namiškius?

  • Teksto dydis:

Naudojantis bendru vonios kambariu, naudoti oro ištraukimo ventiliatorių, laikytis saugaus atstumo ne tik nuo artimųjų, bet ir nuo naminių gyvūnų. Tokias rekomendacijas besiizoliuojantiems namuose pateikia įrodymais pagrįstos medicinos grupė COVIDMED.lt.

Visuomeniniais pagrindais dirbanti ir Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pasiūlymus teikianti COVIDMED.lt, kurią sudaro Lietuvoje ir užsienyje gyvenantys įvairių sričių mokslininkai ir medikai, parengė rekomendacijas, kaip apsaugoti namiškius susirgus koronavirusu. Įrodymais pagrįstos medicinos grupė pataria vengti izoliavimosi vienuose namuose kartu su lėtinėmis ligomis sergančiais asmenimis, senjorais, nėščiosiomis.

Jei yra galimybė, reikia nesidalyti bendrojo naudojimo daiktais.

Jeigu esate priversti naudotis tuo pačiu vonios kambariu, reikėtų naudoti vadinamuosius oro ištraukimo ventiliatorius. Rekomenduojama vengti buvimo bendrose patalpose su sergančiuoju. Jei tokios galimybės nėra, visi asmenys, esantys patalpoje, turi dėvėti burną ir nosį dengiančias kaukes. Taip pat rekomenduojama vengti fizinio kontakto tiek su kitais asmenimis, tiek su naminiais gyvūnais.

Sergantis asmuo turėtų reguliariai vėdinti kambarį, kuriame izoliuojasi, – kelis kartus per dieną plačiai atverti langą bent 5 min. Vėdinamos turėtų būti ir bendrosios patalpos. Reikėtų reguliariai valyti arba dezinfekuoti dažnai liečiamus paviršius. Jei yra galimybė, reikia nesidalyti bendrojo naudojimo daiktais. Kitu atveju, kažkuriam iš gyventojų pasinaudojus daiktu, jį reikėtų kruopščiai išplauti vandeniu ir muilu, geriausia – skalbimo mašinoje arba indaplovėje.

Prieš valgį reikėtų plauti arba dezinfekuoti rankas, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo, neliesti neplautomis rankomis veido.

Pasaulio epidemiologiniai duomenys rodo, kad vyresni nei 65 metų asmenys turi net 62 kartus didesnę tikimybę mirti užsikrėtus koronavirusu negu jaunesni negu 55 metų asmenys. Taip pat koronavirusas daug pavojingesnis nėščiosioms. Aukštai rizikos grupei priklauso ir sergantys lėtiniu inkstų nepakankamumu, cukriniu diabetu bei tie, kurių aukštas kraujospūdis.

Santykinai dažnai koronavirusu užsikrečiama namuose. Imantis visų apsaugos priemonių, galima smarkiai sumažinti užsikrėtimo riziką. Tačiau ilgą laiką būnant bendroje patalpoje su sergančiuoju, virusu užsikrėsti galima net ir laikantis saugaus atstumo bei dėvint apsauginę kaukę. Todėl labai svarbu, kad ligonis izoliuotųsi atskirame kambaryje ir kuo mažiau laiko leistų bendrose patalpose.

Ekspertų teigimu, koronavirusas išlieka gyvybingas ant paviršių iki 72 val. Rankų ar paviršių plovimas vandeniu su muilu arba dezinfekciniu skysčiu yra svarbios priemonės siekiant užkirsti kelią koronavirusui plisti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Romualdas

Romualdas portretas
Lisk i urva krabe su savo debilisku komentavimu

Krabas

Krabas portretas
Covidmed tai kazkokia isgalvota kontora sudarbinti politiku seimos narius ir melzti biudzeto pinigams !
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių