Kaip išvengti traumų, kai gatvės virsta čiuožykla?

  • Teksto dydis:

Kai už lango šlapia, o temperatūra staigiai nukrinta, gatvės pavirsta čiuožykla. Šis reiškinys pavojingas ne tik vairuotojams, bet ir pėstiesiems, nes slystelėjimas gali palikti skaudžias traumas. „Eurovaistinės“ farmacininkai sako, kad žiemą dažnai sulaukia klausimų, ką daryti paslydus.

Permainingi žiemos orai dažnai tampa iššūkiu pėstiesiems – lietus ir šaltis gatves paverčia tikra čiuožykla. Farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė sako, kad jeigu prireikia kur nors eiti, tokiomis dienomis svarbiausia neskubėti, eiti mažesniais žingsneliais, nelaikyti rankų kišenėse ir pasirinkti patogią, mažiau slystančią avalynę.

Pasak „Eurovaistinės“ farmacininkės, paslydus dažniausiai nukenčia kulkšnys. „Pasitempus reikia naudoti šaltą kompresą (pavyzdžiui, ledo pakuotę ar atšaldytą audeklą), jis padės sumažinti patinimą, skausmą ir kraujosrūvas. Sužeistą kūno dalį rekomenduojama užfiksuoti tvarsčiu ir laikyti pakeltą, kad mažėtų tinimas ir kraujosrūvos“, – pataria vaistininkė.

Patempimą dažniausia lydi skausmas ir sužeistos vietos jautrumas, taip pat judinant jaučiamas sunkumas. Traumuota vieta gali patinti ir atsirasti kraujosrūvų. Pastebėjus šiuos simptomus, pasak specialistės, galima naudoti specialius tepalus, mažinančius skausmą ir uždegimą, dėvėti specialius įtvarus ar elastinius tvarsčius, kurie padėtų sumažinti fizinį krūvį sužeistai kūno vietai. Jeigu sužeistos vietos negalite judinti ar skausmas stiprėja, būtina kuo skubiau kreiptis į gydytojus.

Tiesa, kartais slystelėjimo pasekmės būna ir dar nemalonesnės – dėl to gali išnirti netgi sąnarys. Tokiu atveju, pasak farmacininkės, svarbiausia nejudėti, nebandyti atstatyti išnirimo ir kuo skubiau kreiptis į gydytojus arba vykti į ligoninę. Jeigu nukentėjo ranka, svarbu ją sutvirtinti plačiu tvarsčiu prie krūtinės, kad ji nejudėtų. E. Ramaškienė akcentuoja, kad išnirus rankai ar riešui ir pastebėjus tinimą svarbu nuimti apyrankes, žiedus. Susižeidusiam žmogui nerekomenduojama duoti maisto ar skysčių, kol laukiama gydytojų, nes tai gali trukdyti anestezijai, jeigu jos prireiktų.

Sąnario išnirimą išduoda stiprus skausmas, šleikštulys, patinimas, kraujosrūva aplink sąnarį, pažeistos srities sulenkimas ar deformacija.

„Eurovaistinės“ farmacininkė akcentuoja, kad traumų išvengti padės reguliari mankšta ir atliekami tempimo pratimai, nes mankštinamas kūnas yra lankstesnis, o tai padeda išvengti skaudžių padarinių parkritus.

Farmacininkė taip pat įspėja žiemą sportuojančius gryname ore. Ji atkreipia dėmesį, kad bėgiojant slidžiais takeliais verčiau pasirinkti mažiau slystančią avalynę ir būti ypač atsargiems.

5 taisyklės, kai gatvės slidžios:

Neskubėkite. Tokiomis dienomis geriau skirkite daugiau laiko įprastam atstumui įveikti ir eikite lėčiau.

Ženkite mažesniais žingsniais – tai padės išsaugoti stabilumą.

Nelaikykite rankų kišenėse, slystelėjus ne tik bus lengviau išlaikyti pusiausvyrą, bet ir sumažinsite traumų tikimybę.

Pasirinkite patogią avalynę.

Mankštinkitės – tai padės išvengti traumų pargriuvus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To: ne griūti

To: ne griūti  portretas
Kai vieni neslėps pajamų ir mokės mokesčius, o kiti nešvaistys iždo pinigų - tada ir šildomiem šaligatviam, ir gatvių valymui lėšų bus. O dabar kiekvienas nors savo kiemą valykim. Iki bendruomenės mums kosmosas.

Jus išgelbės tik

Jus išgelbės tik portretas
iš Norvegijos atvežti "nagai", uždedami ant batų. Per nai gavome dovanų, tai negalėjome atsidžiaugti, bet išbandyti neteko, nes nebuvo sniego. Tačiau šiemet išbandysime. O Norvegijos gyventojai be šių "nagų" neina net į nuosavą kiemą.

Ne griūti

Ne griūti portretas
mokykite, o gatves valykit! Kai kreipiesi į savivaldybės miesto tvarkymo skyrių tai net atsakyti nesiteikia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių