Kada galite gauti kompensaciją protezuodami dantis?

  • Teksto dydis:

Valstybinė ligonių kasa (VLK) atkreipia pacientų dėmesį, kad gavę teritorinių ligonių kasų (TLK) kvietimus protezuoti dantis ir norėdami gauti šią paslaugą, jie gali rinktis gydymo įstaigą iš rekomenduojamo sąrašo. Tai reiškia, jei žmogus pasirinks įstaigą ne iš TLK atsiųsto sąrašo, už paslaugas jam nebus kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Tokiu atveju už jas pilną kainą reikės susimokėti pačiam.

Tokia tvarka galioja laukiantiems ligonių kasų sudarytoje eilėje. Tuo tarpu tie, kurie yra įrašyti į eilę, bet nelaukia ir protezuoja dantis savo lėšomis anksčiau, gali rinktis įstaigą ir ne iš nurodyto sąrašo. Tik norėdami gauti kompensaciją, jie TLK turi pateikti prašymą ir būtinus dokumentus.

Žmonėms neretai kyla klausimų, į kokias gydymo įstaigas reikėtų kreiptis, gavus TLK kvietimą protezuoti dantis, kad vėliau būtų galima pretenduoti į kompensaciją iš PSDF ir ją gauti. Tad teikiame paaiškinimą apie bendrą dantų protezavimo tvarką.

Pirmiausia svarbu žinoti, kad paprastai TLK paštu siunčia du pranešimus dėl dantų protezavimo. Viename pacientas informuojamas apie įtraukimą į eilę, kitame – kviečiamas protezuoti dantis konkrečiose įstaigose. Gavęs  paštu pirmąjį pranešimą, kuriame nurodomas tik eilės numeris, žmogus gali nelaukti antrojo TLK pranešimo ir kreiptis į bet kurią įstaigą (taip pat ir į nesudariusią sutarties su  TLK), tačiau turinčią licenciją teikti odontologinės priežiūros paslaugas.

Pasinaudojęs tokia galimybe žmogus už dantų protezavimą sumoka pats. Dėl šių išlaidų kompensavimo jam reikia kreiptis į TLK ir pateikti prašymą. Atėjus eilei kompensuoti dantų protezavimo išlaidas, TLK apie tai žmogui praneš ir perves kompensaciją į nurodytą asmeninę sąskaitą banke. Dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos pagal realiai patirtas išlaidas, bet taikomi ir tam tikri apribojimai. Kompensuojama iki 372,74 euro, o išimties atvejais, vaikams – iki 1146,90 euro.

Nenorint už paslaugą mokėti savo lėšomis, galima laukti antrojo laiško. Su juo ateina kvietimas protezuoti dantis. Tik jo gali tekti palaukti: vienų savivaldybių gyventojams – ilgiau, kitų – trumpiau, priklausomai nuo konkrečiame regione esančių laukimo eilių.

Šiame kvietime nurodomos jau konkrečios gydymo įstaigos, į kurias ir reikia kreiptis. Jį gavęs, žmogus turi ne vėliau kaip per tris mėnesius nuo pranešimo išsiuntimo datos kreiptis į vieną iš TLK pranešime nurodytų įstaigų, su kuriomis TLK yra sudariusi sutartis dėl dantų protezavimo paslaugų teikimo, antraip jis bus išbraukiamas iš TLK sąrašo. Tokiu atveju žmogus iš naujo turės kreiptis dėl įrašymo į eilę.

Svarbu žinoti, kad TLK pateikiami sąrašai ne tokie jau trumpi, o tai reiškia, kad žmogaus galimybės pasirinkti ne tokios jau ir ribotos. Pavyzdžiui, Vilniaus TLK dėl dantų protezavimo yra sudariusi  net 149 sutartis. Iš jų net 20 įstaigų – kitų TLK veiklos zonose. Tai įstaigos, esančios Kaune, Panevėžyje.

Teisę į dantų protezavimą, kompensuojamą PSDF lėšomis, turi senatvės pensininkai, nedarbingi arba iš dalies darbingi žmonės bei vaikai iki 18 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių