- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Prieš išleidžiant atžalą į pirmąją klasę, daugelis tėvų suka galvą, kaip vaikui pavyks mokytis ar bendrauti su bendraamžiais. Rečiau susimąstoma, kad vaikas taip pat pradės savarankiškiau galvoti apie maistą. Kaip išmokyti būsimą pirmoką teikti pirmenybę sveikiems produktams ir kodėl naudinga ruošti maistą kartu, pasakoja mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė.
Specialistės teigimu, vasara yra puikus metas pratinti vaikus prie sveikesnės mitybos, net jeigu to nepavyko padaryti anksčiau. Dažnai valgant šviežias daržoves ir įvairiaspalvius vaisius, iš kurių galima gauti daug naudingų medžiagų ir pajusti saldumo skonį, mažesnė tikimybė, kad vaikui norėsis šokolado ar guminukų. O viskas bus dar smagiau, jeigu supjaustytus daržovių ar vaisių gabaliukus vaikas susidės į savo mėgstamiausią užkandžių dėžutę.
Namuose – draudimai, o mokykloje laisvė?
Saldumynai ir nesveikas maistas vaikus (deja, ir suaugusius) trauks visada, tačiau norint išvengti, kad mokykloje atžala nepasiduotų žalingo ir kaloringo maisto pagundoms, svarbu nenumoti ranka ir sveikos mitybos principus diegti iš anksto.
Mitybos poveikio tyrėja siūlo nepatingėti, būti kūrybiškiems, stengtis vaikams ruošti skanų, sveiką ir pilnavertišką maistą. „Besivystančiam organizmui reikalingas įvairus maistas: kruopos, vaisiai, daržovės, kiaušiniai, žuvis, mėsa (jeigu šeima nėra vegetarai). Ne veltui sakoma, kad geriausia mityba yra jos įvairovė. Kalbant apie saldumynus, patartina rinktis pilnavertiškas alternatyvas, pavyzdžiui, saulėje džiovintus vaisius be pridėtinio cukraus ar pilno grūdo keksiukus. Per kurį laiką vaikai pripranta prie tokios saldumynų sąvokos ir įprastiniai saldainiai nebebūna tokie aktualūs. Tie patys traškučiai gali būti iš orkaitėje keptų daržovių (morkų, salierų, kale kopūstų), vietoje gruzdintų” – teigia A. Matulevičiūtė.
Jeigu mitybos principai namuose grindžiami draudimais ir apribojimais, didelė tikimybė, kad pajutęs daugiau laisvės pirmokas mokykloje norės saldumynų. Kita vertus, jeigu mokoma pajusti įvairius sveiko maisto skonius, atrasti sveikas alternatyvas, saldūs nuklydimai bus labiau išimtis negu taisyklė.
Normalu, kad vaikai yra tėvų atspindžiai, tad ką valgo tėvai, tą valgys ir jų atžalos.
Pietų dėžutėje – originalumas ir įvairovė
Kiekvieno vaiko polinkiai skiriasi – vieniems labiau patinka daržovės ir mėsa, kitiems kiaušiniai arba ryžiai. Žinoma, į tai reikėtų atsižvelgti, tačiau maistą patartina nuolatos keisti. Pietų dėžutės pagrindas turėtų būti pilno grūdo produktai – A. Matulevičiūtė pataria vengti perdirbtų baltų miltų ar išvalytų grūdų. Prie jų galima parūpinti namų gamybos užtepėlių, humuso. Jeigu vaikas nori ryžių, žymiai geresnis pasirinkimas yra rudieji, o ne balti. Galima pagaminti nedidelį neriebios mėsos patiekalą, ruoštą garuose ir su minimaliai prieskonių arba daržovių troškinį, keptą ne ant aliejaus, o ant vandens. Šviežias daržoves geriausia supjaustyti – jas vaikui lengviau paimti į rankas.
Jeigu norisi ko nors sočiau, tą pačią traškiąją vištieną galima pagaminti sveikai – šiuo atveju vertėtų rinktis pilno grūdo džiuvesėlius ir patiekalą pašauti orkaitėje. Vištieną pagardinti neriebiu, namuose ruoštu padažu.
Vertingiausias užkandis – patogiai, nedideliais gabaliukais supjaustyti vaisių, salotų gabaliukai. Jeigu pritrūksta fantazijos, idėjų galima semtis ir prekybos centruose, internete. Artėjantys nauji mokslo tampa iššūkiu ir galvojant apie kasdienę vaikų mitybą mokykloje. Šiuo atveju ypač praverčia priešpiečių dėžutė, kurios turinį galime išrinkti kartu su vaiku.
„Ruošiant vaikų priešpiečių dėžutę ypač tinka bananai, besėklės vynuogės, obuoliai ir vynuoginiai pomidoriukai. Tuo pačiu gelbsti ryžių trapučiai, grūdų batonėliai. Toks užkandis ne tik suteiks jėgų, bet ir bus vertingas pasirinkimas, kai norisi užkąsti sveiko maisto, bet pritrūksta laiko jo ruošimui”, – pasakoja „Iki” komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė.
Prekybos tinklo atstovės teigimu, reikėtų nepamiršti, kad dėl intensyvaus rugsėjo, vertingo maisto smalsiam protui reikia ne tik vaikams, bet ir jų tėvams. Geriausias būdas atrasti mėgstamiausius užkandžius – išbandyti vis naujus skonius ir atrasti, kas labiausiai patinka.
Vaikas nevalgo daržovių. O kaip jūs?
Anot A. Matulevičiūtės, viena didžiausių tėvų klaidų – bandymas vaikams įbrukti maistą, kurio nevalgo jie patys. „Dažnai tėvai sako, jog jų vaikas nevalgo tam tikro maisto produkto. Visados paklausiu: o ar jūs jį valgote? Atsakymas dažnai būna neigiamas. Normalu, kad vaikai yra tėvų atspindžiai, tad ką valgo tėvai, tą valgys ir jų atžalos. Tad šeimos nariai turėtų sėsti prie vieno stalo ir valgyti panašų maistą – nieko tokio, jeigu kuris nors patiekalas kada skiriasi, tačiau matant tėvų rodomą pavyzdį, vaikui bus gerokai lengviau priprasti prie sveikos mitybos”, – mintimis dalinasi A. Matulevičiūtė.
Dar vienas būdas paskatinti vaiką domėtis sveiku maistu – kartu gaminti patiekalus. Maisto ruošimas yra puiki proga supažindinti su skirtingais skoniais, padėti suvokti maisto vertę. Pradėti galima nuo pat mažens. Ruošiant kokteilį, užtenka kad mažametis (darželinuko amžiaus) vaikas pats išsirinktų savo mėgstamiausius vaisius ir stebėtų, kaip bus paruošiamas gėrimas. Kokteilis tuomet bus tikrai skanesnis! Jau šiek tiek vyresnio amžiaus vaikai gali padėti supjaustyti, sutarkuoti daržoves, padėti nuspręsti, ką valgyti vakarienei. A. Matulevičiūtė teigia, jog vaikai džiaugiasi, kai jie įtraukiami į procesą ir jų balsas išklausomas – tuomet ir sveika vakarienė suteikia daug džiaugsmo, o teigiamos emocijos galiausiai paskatins panašius maisto produktus ir iš jų pagamintus patiekalus rinktis ir mokykloje.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių3
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...