JAV patvirtino pirmą geriamąjį vaistą alopecijai gydyti

Maisto ir vaistų administracija (FDA) pirmadienį patvirtino vaistą baricitinibą kaip pirmąją geriamąją tabletę sunkios formos alopecia areata – autoimuniniam sutrikimui, kuriuo kasmet JAV suserga daugiau kaip 300 tūkst. žmonių – gydyti.

Alopecija sukelia laikiną arba nuolatinį plaukų slinkimą, kuris gali paveikti bet kurią plaukuotą kūno vietą ir sukelti emocinį stresą. Pastaruoju metu apie šią ligą tapo plačiai žinoma dėl garsių atvejų, įskaitant Holivudo aktorę Jadą Pinkett Smith ir Kongreso narę Ayanną Pressley.

„Saugių ir veiksmingų gydymo būdų prieinamumas yra labai svarbus dideliam skaičiui amerikiečių, sergančių sunkios formos alopecija, – teigė FDA pareigūnas Kendallas Marcusas. – Šiandien gautas patvirtinimas padės patenkinti didelius pacientų, sergančių sunkia alopecia areata, gydymo poreikius“.

Baricitinibas, kurį gamina JAV farmacijos bendrovė „Eli Lilly“ ir kuris žinomas prekiniu pavadinimu „Olumiant“, priklauso vaistų, vadinamų Jano kinazės inhibitoriais, grupei. Jis veikia trikdydamas ląstelių uždegimo procesą.

Preparatas buvo patvirtintas alopecijai gydyti remiantis dviejų atsitiktinių imčių kontroliuojamų klinikinių tyrimų, kuriuose iš viso dalyvavo 1 200 suaugusiųjų, sergančių sunkia alopecija, rezultatais.

Kiekvieno tyrimo dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes: placebo grupę, grupę, kuriai kasdien buvo skiriama dviejų miligramų dozė, ir grupę, kuriai kasdien buvo skiriama keturių miligramų dozė.

Po 36 savaičių beveik 40 proc. asmenų, vartojusių didesnę dozę, ataugo 80 proc. galvos odos plaukų, palyginti su maždaug 23 proc. mažesnės dozės grupės ir 5 proc. placebo grupės asmenų.

Maždaug 45 proc. didesnę dozę gavusios grupės žmonių taip pat pastebimai ataugo antakiai ir blakstienos.

Dažniausias šalutinis poveikis buvo viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, galvos skausmas, spuogai, padidėjęs cholesterolio kiekis ir padidėjęs fermento, vadinamo kreatino fosfokinaze, kiekis.

Anksčiau alopecijai gydyti buvo vartojami vietinio poveikio arba geriamieji vaistai, tačiau jie buvo laikomi eksperimentiniais ir nė vienas iš jų nebuvo patvirtintas.

Baricitinibas anksčiau buvo patvirtintas reumatoidiniam artritui gydyti, o per COVID pandemiją jo licencija buvo išplėsta ir hospitalizuotų COVID pacientų gydymui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Adrijus

Adrijus portretas
Siunčiuosi iš indijos generinę to vaisto versiją Per whatsapp programėlę, iš Niba healthcare. Žodžiu, tas pats vaistas, tik kitas brandas, o veikia lygiai taip pat ir kaina žymiai mažesnė, nes olumiant apie 2000$ o as moku 250$ už pusės metų kursą, jei idomu parašyk kaip su tavimi susisiekti, viska paaiškinsiu

Gerda

Gerda portretas
Sveiki, kaip galima būtų isigyti šiu vaistu? Ir nuo kokio amžiaus jie tinkami?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių