Išvados po antrosios AIDS remisijos: ateityje ši baisi liga bus išgydoma

  • Teksto dydis:

AIDS sukeliančiu virusu ŽIV-1 užsikrėtęs žmogus, kuriam nutraukus gydymą pasireiškia ilgalaikė remisija, rodo, kad vieną dieną ši liga galbūt bus išgydoma, antradienį paskelbė Tarptautinė AIDS draugija (IAS).

Reaguodama į vieno paciento Londone atvejį, kai jo organizme po kaulų čiulpų persodinimo operacijos beveik metus ir septynis mėnesius neaptinkama viruso pėdsakų, ši su ŽIV pasaulio mastu kovojanti profesionalų asociacija pareiškė, jog tai „įrodo koncepciją, kad ŽIV yra pagydomas“.

„Tikimasi, kad tai galiausiai nuves prie saugios, rentabilios ir lengvos strategijos šiems rezultatams pasiekti naudojantis genų technologijomis ar antikūnių technologijomis“, – sakė IAS prezidentas Antonas Pozniakas.

Medikai užfiksavo jau antrą atvejį, kai ŽIV užsikrėtusiam žmogui pasireiškia ilgalaikė remisija, ir apie šį numanomą išgijimo atvejį turi pranešti antradienį Sietle Vašingtono valstijoje vyksiančioje metinėje medicinos konferencijoje apie retrovirusus ir oportunistines infekcijas (CROI).

Praėjus 10 metų po pirmojo patvirtinto atvejo, kai ŽIV užsikrėtęs žmogus pagijo nuo šios mirtinos ligos, „Londono pacientu“ vadinamo vyro atvejis buvo aprašytas žurnale „Nature“.

Abiem šiems pacientams dėl kraujo vėžio buvo persodinti kaulų čiulpai – pacientai gavo kamieninių ląstelių iš donorų su reta genetine mutacija, trukdančia pasireikšti vienam iš ŽIV receptorių CCR5.

„Pasiekę antro paciento remisiją pasinaudodami panašiu metodu pademonstravome, kad Berlyno pacientas nebuvo anomalija“, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, Kembridžo universiteto profesorius Ravindra Gupta, paminėdamas pirmąjį žinomą „funkcinio išgijimo“ atvejį.

Milijonai ŽIV užsikrėtusių žmonių visame pasaulyje savo ligą kontroliuoja vadinamąja antiretrovirusine terapija (ARV), bet taip gydant pacientai viruso neatsikrato.

„Šiuo metu vienintelis būdas gydyti ŽIV yra vaistai, kurie slopina virusą ir kuriuos žmonės turi vartoti visą savo gyvenimą, – sakė R. Gupta. – Tai kelia ypatingų iššūkių besivystančiose šalyse.“

Pasaulyje su ŽIV gyvena beveik 37 mln. žmonių, bet tik 59 proc. jų gauna ARV. Dėl priežasčių, susijusių su ŽIV, kasmet miršta kone milijonas žmonių.

Vis didesnį susirūpinimą taip pat kelia nauja vaistams atspari ŽIV forma.

R. Gupta ir jo komanda pabrėžė, kad kaulų čiulpų persodinimas – pavojinga ir skausminga procedūra – nėra perspektyvi ŽIV gydymo galimybė.

Tačiau antras remisijos ir tikėtino išgijimo po tokios operacijos atvejis padės mokslininkams susiaurinti gydymo strategijų lauką, sakė jis ir kiti mokslininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių