- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Y karta, vadinamieji milenialsai, dažnai pavadinami išrankiais, išlepintais ar net išpuikusiais. Šie, tarp 1980 ir 2000 m. gimusios kartos, atstovai žengia koja kojon su pasaulinėmis tendencijomis, drąsiai išbando naujoves, nesibodi keisti ir keistis.
Nenuostabu, jog milenialsų valgymo įpročiai taip skiriasi nuo ankstesnių kartų – pastarieji linkę eksperimentuoti ir ragauti viską, kas šiuo metu „ant bangos“. Tad kokie maisto produktai įtinka šiai išskirtinei kartai ir kokias mitybos tendencijas ji diktuoja?
Virtuvėje – ir išmanūs sprendimai
Užsienio portalai jau seniai mirga nuo sudarinėjamų sąrašų, į kuriuos patenka maisto produktai, būdingi milenialsų kartai. Juose būtinai rastume ispaninį šalaviją arba chia sėklas, goji uogas, avokadus, pieno pakaitalus, granolą, kalė salotas ir korėjiečių dievinamus kimčius, kokosų aliejų, begliutenę duoną, proteino miltelius ir, žinoma, visą spalvų paletę ekologiškai užaugintų vaisių bei daržovių.
Be to, šios kartos virtuvėje karaliauja ne vien įdomesnis ir sveikesnis maistas, bet ir buitį gerokai palengvinantys prietaisai: vaisių ir daržovių trintuvės, kokteilių plakikliai ir gertuvės, maisto smulkintuvai, garų puodai, duonkepės ir pan. Milenialsai mėgsta rafinuotas vakarienes įdomiuose baruose ar restoranuose, tačiau dar labiau jiems patinka eksperimentuoti namuose ir patiems kurti bei atrasti receptus, įkvėptus įvairių pasaulio šalių virtuvių.
Maistas, vertas „instagraminės“ nuotraukos
Pasak maisto mylėtojos ir maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorės Kristinos Pišniukaitės-Šimkienės, milenialsų karta tikrai labai didelį dėmesį teikia sveikatingumui: nuo gyvensenos iki judėjimo ir, žinoma, subalansuotos mitybos.
Tiesa, maisto tinklaraštininkės nuomone, nebūtinai visi madingi produktai savaime reiškia sveiką pasirinkimą. „Pavyzdžiui, produktai be glitimo savo sudėtimi yra gerokai nusileidžia kokybiškiems viso grūdo miltų produktams. Mano nuomone, ši karta aukština ne sveikus produktus, o tiesiog daugiau dėmesio skiria savo organizmo pažinimui, ieško geros savijautos recepto. Todėl kartais dėl sveikatos priežasčių atsisakoma glitimo ar karvės pieno. O jei ir nieko neatsisakoma, dažnai renkamasi sveikesnės alternatyvos“, – teigia K. Pišniukaitė.
Čia pat ji priduria, jog šios kartos atstovų socialinių tinklų paskyros yra puikus ir jų meniu atspindys: „Milenialsų „Instagram“ istorijoje tikrai nerasite nuotraukos su batonu, majonezu ir dešra, tačiau greičiausiai ten bus natūralaus raugo duonos, geriau žinomos kaip sourdough, skrebutis su avokadu, lašiša ir kiaušiniu su skystu tryniu. Ši karta maitinasi stilingai, kreipia dėmesį ne tik į maistines savybes ir skonį, bet ir maisto išvaizdą, estetišką pateikimą“.
Dažniau sutinkamas supermaistas
Dar vienas milenialsų kartos mėgstamas terminas – tai supermaistas. Šis titulas, pasak tinklaraštininkės K. Pišniukaitės, šiandien apima didelę, ypatingomis savybėmis pasižyminčių produktų gausą, į kurią patenka uogos, saldžios bulvės, riešutai, pupelės, lašiša, kiaušiniai, produktai su probiotikais, žalioji arbata, ciberžolė, ghi sviestas ir kiti.
„Šiuos produktus išties myli naujoji karta, jie akivaizdžiai dominuoja populiarių šiuolaikiškų maisto tinklaraštininkų receptuose. Aš taip pat labai rekomenduoju mityboje siekti įvairovės ir supermaistą bent kartais įtraukti į savo mitybą“, – pasakoja maisto mylėtoja.
Tuo tarpu prekybininkai taip pat stebi augantį pirkėjų susidomėjimą sveikesniais maisto pasirinkimais. Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė sako, kad pastaraisiais metais Lietuvoje daugėja žmonių, vengiančių glitimo bei netoleruojančių laktozės, todėl didėjanti šių prekių paklausa yra akivaizdi.
„Jaučiamas pirkėjų susidomėjimas renkantis mėsos ir pieno produktų pakaitalus, todėl šių produktų asortimentas nuolat plečiamas: siūlome ne tik alternatyvius pieno gėrimus, bet ir, pavyzdžiui, fermentinį sūrį, puikiai tinkantį gaminimui, ar grietinėlę be laktozės. Be to, pastaruoju metu vis didesnio susidomėjimo sulaukia visas sveikų, ekologiškų ir natūralių produktų skyrius, kuriame galima rasti įvairių prekių: kruopščiai atrinktų kruopų, tarp kurių – ryžiai, makaronai, bolivinė balanda ir kitos. Čia gausu įvairių aliejų, pavyzdžiui, kokosų ar moliūgų, taip pat sveikesnių miltų pasirinkimų ir kitų produktų“, – augančias sveikesnio maisto tendencijas komentuoja B. Čaikauskaitė.
Dar viena besikeičiančių pirkėjų poreikių padiktuota naujovė IKI parduotuvių lentynose – akį traukiančios spalvotos duonos.
B. Čaikauskaitės teigimu, puikaus įvertinimo jau spėjo sulaukti žalios spalvos duona, kurios gamyboje naudojami natūralūs špinatai – taip duona ne tik praturtinama maistingomis medžiagomis, bet ir išlieka ypatingai sodrios spalvos. Taip pat duona su juodosiomis morkomis, kuriai pagaminti naudojamos specialiu būdu džiovintos, o vėliau iki pudros sumaltos morkos, duonai suteikiančios išskirtinai violetinę spalvą.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti vaistai nuo cistinės fibrozės2
Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į rezervinį vaistų sąrašą, pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). ...
-
Pacientų pavėžėjimu rūpinsis nebe savivaldybės, o Greitosios medicinos pagalbos tarnyba8
Didžiąją dalį pacientų pavėžėjimo paslaugų iš savivaldybių perims valstybė, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras. ...
-
VLK priminė pacientų teises ir atsakomybę už savo sveikatą
Balandžio 18-ąją minima Europos pacientų teisių diena, kurios tikslas – atkreipti piliečių, valstybinių bei nevyriausybinių organizacijų, visuomenės narių dėmesį į pacientų teisių svarbą. Ligonių kasos primena pagrindines Europos Sąju...
-
A. Dulkys tikisi, kad vaistai nuo cistinės fibrozės taps kompensuojami dar šiemet8
Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tikisi, kad vaistai nuo retos ligos – cistinės fibrozės – pacientams taps kompensuojami dar šiemet. ...
-
PSDF finansuoja naujus tyrimus ir procedūras prostatos, krūties vėžio, žarnyno infekcijoms gydyti1
Nuo gegužės 1 d. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis finansuojamų paslaugų sąrašą papildys nauji tyrimai ir procedūros, kurios padės efektyviau diagnozuoti ir gydyti prostatos ir krūties vėžį, žarnyno infekciją. ...
-
Per parą Lietuvoje – 16 naujų susirgimų koronavirusu
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 16 asmenų, trys iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Laiškas vėžiu sergančiai mamai: tikėjau, kad tu pasveiksi, mamyte
Išgirsti vėžio diagnozę sunku ne tik šią liga sergančiam, bet ir jį mylintiems. Dukra pasidalijo laišku mamai, kuriame įžodino tai, ką jaučia dažnas žmogus, esantis šalia su onkologija susidūrusio artimojo. ...
-
Pirmadienį šalyje patvirtinti 24 koronaviruso atvejai
Pastarąją parą koronaviruso infekcija patvirtinta 24 žmonėms, aštuoni iš jų susirgo pakartotinai, skelbia Valstybės duomenų agentūra. ...
-
Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?2
Ligonių kasos sulaukia gyventojų klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus, o šiemet vėl tenka šias priemokas mokėti. Ligonių kasų specialistai priminė, kad kasmet vaistų prie...
-
Ragina į kasmetinę vaiko sveikatos patikrą nežiūrėti pro pirštus1
Darželinukų ir moksleivių tėveliai neturėtų nustebti, balandį sulaukę skambučio, kviečiančio atvykti į polikliniką kasmetinės vaiko sveikatos patikros. Jos pagrindu suformuojama sveikatos pažyma mokykloms ir darželiams. Kauno miesto poliklinika...