Homeopatijos gydymo metodas prieina liepto galą?

  • Teksto dydis:

Nors duomenų apie homeopatijos neveiksmingumą sukaupta tiesiog neįtikėtinai daug, žmonėms ir valstybinėms institucijoms ilgą laiką tai buvo nė motais. Tačiau padėtis iš lėto taisosi.

Išnagrinėję homeopatinių preparatų randomizuotus placebo kontroliuojamus tyrimus ir atlikus sistematines apžvalgas bei metaanalizes jau ne kartą nepriklausomi mokslininkai priėjo prie išvados, jog homeopatinių preparatų efektyvumas iš esmės sutampa su Placebo efektu.

Kaip žinoma, klinikiniai vaistų efektyvumo tyrimai būtent tam ir atliekami – kad būtų išsiaiškinta, kaip stipriai preparato poveikis viršija placebo efektą. Jei jis neviršijamas, vaistas laikomas neefektyviu.

Nepriklausomi mokslininkai priėjo prie išvados, jog homeopatinių preparatų efektyvumas iš esmės sutampa su Placebo efektu.

Viskas paprasta, ir ši sistema visada veikia, tačiau tik ne homeopatijos srityje. Bet kaip ir buvo minėta, padėtis iš lėto taisosi.

Praeitais metais JAV Federalinė prekybos komisija įpareigojo homeopatinių preparatų gamintojus reklamose ir ant preparatų pakuočių dėti įspėjamuosius užrašus apie tai, kad „preparato efektyvumo įrodymų nėra”.

Sunku patikėti, bet net Rusijos tarnybos, įvertinusios atliktus mokslinius tyrimus, priėjo prie išvados, jog homeopatija prieštarauja gamtos dėsniams, ir net išleido rekomendaciją Sveikatos apsaugos ministerijai šio metodo atsisakyti, o pakuotes ženklinti taip, kaip dabar privaloma Amerikoje.

Keistis nusprendė ir Didžioji Britanija. Prieš šešias dienas Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba įtraukė homeopatiją į nefinansuotinų gydymo metodų sąrašą, todėl pacientai, bent jau už valstybės lėšas, toliau šiuo pseudomoksliniu būdu gydomi nebus.

Iki šiol Anglijos Nacionalinė sveikatos tarnyba homeopatiniams preparatams kasmet išleisdavo daugiau nei 90 tūkst. svarų.

Taigi, po ilgų dešimtmečių trypčiojimo vietoje, atsiranda vis daugiau požymių, bylojančių, kad homeopatijos gydymo metodas priėjo liepto galą. Klausimas tik vienas: ar eiliniai vartotojai tai supras ir nustos jį rėmę, ar ir toliau tikės stebuklais?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilka

Pilka portretas
Bet jei jau tikslas yra sumaZinti gyventoju skaiciu tai kas gi dirbs ir mokes mokescius. Is ko gi visa valdzia gyvens...

Viskas dėsninga...

 Viskas dėsninga... portretas
Farmacijos mafija išstūmė nors ir labai mažą konkurentą... Vartosim kuo daugiau chemijos, pasaulio valdančiųjų tikslas - sumažinti gyventojų skaičių.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių