Gydytojas anesteziologas – viena svarbiausių operacinės komandos grandžių

  • Teksto dydis:

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atliekama vis daugiau sudėtingų, išskirtinių operacijų. Jų sėkmę lemia ne tik chirurgų, bet ir gydytojų anesteziologų reanimatologų darbas. Šiems specialistams kiekviena chirurginė intervencija – išskirtinis atvejis, reikalaujantis nuolatinio domėjimo naujovėmis ir gebėjimo jas pritaikyti praktikoje.

Praplečia galimybes

Kaip teigė Klaipėdos universitetinės ligoninės Anesteziologijos reanimacijos skyriaus (su operacine) vedėja Renata Paškevičiūtė, anesteziologija – mokslas apie nejautrą.

Ši disciplina sudaro paciento paruošimą operacijai ir anestezijai, vietinius ir bendruosius nuskausminimo būdus, gyvybinių organizmo funkcijų stebėjimą ir jų korekciją anestezijos metu bei po operacijos, skausminių sindromų diagnostiką ir jų gydymą.

Pagrėžiama, kad anesteziologija reikalauja didelės profesinės kompetencijos ir klinikinės patirties nuskausminant ir gydant sunkiausius pacientus.

Anesteziologija – jauna medicinos sritis, tik 1846 m. nustatyta, kad eteris sukelia narkozę, pirmoji endotrachėjinė intubacija atlikta 1878 m. Škotijoje. Pavyzdžiui, Lietuvoje pirmoji endotrachėjinė intubacija atlikta 1955 m., tik 1962 m. buvo įkurtas pirmasis Anesteziologijos skyrius Kauno klinikose.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje Anesteziologijos ir reanimacijos (su operacine) skyrius įkurtas 1976 m. Tais metais buvo atliktos tik 466 anestezijos, o 2015 m. – 19 tūkst. anestezijų per metus.

Nuo XXI a. anesteziologija ypač tobulėja, nes klinikinę praktiką papildo naujos technologijos – modernūs anestezijos aparatai, gyvybinių funkcijų sekimo monitoriai, anestezinio miego gylio matavimo prietaisai, ultragarso aparatai. Anesteziologijos mokslo progresas šiais laikais sudaro sąlygas atlikti sudėtingas operacijas, todėl plečiamos chirurginio gydymo galimybės. Geras gydytojas anesteziologas yra tas gydytojas, kuris nuolat gilina savo profesines žinias ir didina savo profesinį intelektą, sugeba dirbti daugialypėje gydytojų ir slaugytojų komandoje.

Sėkmę lemia komanda

Chirurginis pacientas yra unikalus ligoninėje gydomas pacientas. Pagrindinis jo gydymo etapas vyksta operacinėje. Gydytojas anesteziologas kartu su gydytoju chirurgu yra atsakingi už chirurginio paciento saugų perioperacinį periodą – nuo jo paguldymo iki išrašymo iš ligoninės.

XXI a. gydytojo anesteziologo tikslai yra ne tik „užmigdyti“ pacientą operacijos metu, šiuolaikinis gydytojas anesteziologas privalo kartu su gydytoju chirurgu nustatyti operacinę paciento riziką, aktyviai dalyvauti ruošiant pacientą operacijai, gydyti jį operacijos metu ir pooperaciniu periodu.

Sėkmingas chirurginio paciento gydymas priklauso nuo profesionalaus chirurginės komandos, kurią sudaro gydytojas chirurgas, gydytojas anesteziologas reanimatologas, dirbantis operacinėje, ir gydytojas anesteziologas reanimatologas, dirbantis reanimacijos skyriuje, darbo.

Lyderė Lietuvoje

Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja anesteziologė reanimatologė Geda Klimavičiūtė informavo, kad nuo 2011 m. ligoninėje sėkmingai atliekamos onkologinėmis ligomis sergančių pacientų citoredukcinės operacijos su perioperacine hipertermine intraperitonine chemioterapija.

Klaipėdos universitetinė ligoninė yra šios srities lyderė Lietuvoje, nes vienas esminių gerų rezultatų faktorių yra perioperacinė intensyvi terapija. Neužtenka tik pašalinti ligos pažeistus organus, bet būtina užtikrinti viso organizmo sistemų funkcionavimą taikant intensyvią terapiją, kuri prasideda nuo pirmos anestezijos minutės. Operacinėje taikomas modernus hemodinamikos monitoringas (PiCCO), nuolat sekama inkstų funkcija, elektrolitų balansas. Pradėtas gydymas operacinėje pratęsiamas intensyvios terapijos skyriuje.

Vienas didžiausių anesteziologinių išbandymų yra plaučių operacijos. Ligoninė priėmėme iššūkį atlikti tokias operacijas kombinuojant regioninį nuskausminimą kartu su negiliu miegu, kai pacientas pats spontaniškai kvėpuoja visos operacijos metu ir net gali kalbėti.

Nuo 2014 m. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje yra atliktos 73 videotorakoskopinės plaučių operacijos neintubuotiems, spontaniškai kvėpuojantiems pacientams. Baltijos šalyse, naudojant šią anestezijos metodiką, plaučių operacijos atliekamos tik uostamiestyje, tad sulaukiama svečių, norinčių išmokti, pamatyti ir pasiryžti taikyti šią metodiką savo ligoninėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

stebuklas

stebuklas portretas
o tai naujove dirba be anesteziscių ,cia Renatos didelis pasiekimas o kaip parukyti nueina

slaugytoja

slaugytoja portretas
Kur dingo slaugytojas, kaip vienas svarbiausių komandos narių???? Be jų, net operacijos neparsidėtų!!!!

Pyplys

Pyplys portretas
"... citoredukcinės operacijos su perioperacine hipertermine intraperitonine chemioterapija." Kodėl profesinio sienlaikraščio išrūgos atsiranda miesto dienraštyje? Aaa, tiesa, šis juk dabar irgi tik sienlaikraštis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių