Gydytoja apie COVID-19: iki rudens ši banga nuslūgs, nes daug kas persirgs

  • Teksto dydis:

Lietuvoje kasdien vidutiniškai patvirtinama per tūkstantį naujų COVID-19 atvejų. Po ilgos pertraukos pradėjo sirgti ir medikai, todėl poliklinikos pamažu grįžta į pandeminio darbo ritmą, šeimos gydytojai nedarbingumą jau gali skirti nuotoliu, praneša LNK.

Liepos 31-oji – paskutinė diena Panevėžio poliklinikoje, kai koridoriuose dar galima būti be kaukių ir negirdėti, ką šneka temperatūros matuoklis. Nuo rugpjūčio Panevėžio pacientams, kaip ir daug kur kitur, kaukės yra būtinos.

„Dvigubai, kai kuriomis dienomis trigubai, išaugo greitaisiais antigenų testais testuojamų žmonių skaičius. Taip pat fiksuojamas padidėjęs teigiamų COVID-19 ligos atvejų skaičius. Šią savaitę būtų apie 60–65 proc.“ – teigė vyriausioji slaugos administratorė Aurelija Petronienė.

Spėjama, kad realiai užsikrėtusių gali būti kelis kartus daugiau, nes sergant be ligos požymių ar lengvai, žmonės į medikus nesikreipia, nesitestuoja, todėl į statistiką nepatenka.

Po ilgos pertraukos pradeda sirgti ir medikai.

„Dabar turime du [sergančius] medikus, tačiau jie sveiksta ir grįžta į darbus“, – sakė A. Petronienė.

Dauguma kalbintų kol kas atsipalaidavę ir savanoriškai susivaržyti nenori. Žmonių su kaukėmis mažai.

„Einant poliklinikoje prasilenkinėjau su žmogumi ir jis pradėjo kosėti net neužsidengęs. Tai labai apsidžiaugiau, kad tuo metu buvau su kauke“, – dalinosi poliklinikoje kalbintas vyras.

Daugėjant COVID-19 atvejų šeimos gydytojų ritmas pamažu grįžta į pandeminį.

„Nuo šios savaitės gydytojai nuotolinės konsultacijos metu gali išduoti nedarbingumą, jeigu [pacientas] atitinka būdingus simptomus“, – tvirtino A. Petronienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Panevėžio infekcinėje ligoninėje kol kas laikosi nepadidėję COVID-19 atvejų skaičiai. Išimtis – maži vaikai, kurie neskiepyti ir užkrėsti tėvų. Pastarieji, anot medikų, dažniausiai serga lengva forma, dėl COVID-19 nesitiria ir tik stipriai sukarščiavus kūdikiui sužino esantys infekcijos nešiotojai.

Kokia atmaina dabar vyraujanti – nežinoma.

„Sekoskaita dabar Lietuvoje nedaroma, turbūt, daro tik mokslininkai. Anksčiau darydavome ir mes, bet dabar nežinome, koks virusas patenka“, – kalbėjo infekcinių ligų skyriaus vedėja Violeta Dambrauskienė.

Ligos gydymui esą įtakos nėra. Požymiai, su kuriais į ligoninę guldomi ligoniai, žinomi, daugmaž panašūs. 

COVID-19 prognozės – tik spėjamos.

„Pietų šalyse ta banga jau slūgsta. Pirmoji vasaros banga, kur buvo prasidėjusi Portugalijoje, dabar mažėja. Prognozuoti sunku, nes niekas iš tikrųjų nieko nežino. Galbūt iki rudens šita banga nuslūgs, kadangi daug žmonių persirgs tuo virusu“, – svarstė V. Dambrauskienė.

Bet niekas nežino, pasak gydytojos, ar atsiras kokia kita viruso atmaina, kuria vėl iš naujo pradės sirgti pasaulis.

Statistikos departamento duomenimis, paskutinių septynių dienų patvirtinto COVID-19 atvejų vidurkis – 1062. Daugiausia sergančių – Neringos, Palangos, Vilniaus, Kauno ir Druskininkų savivaldybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaip

kaip portretas
sako 1 /expertas/ karas baigsis kai demesys nuo teliko bus permestas i saldytuva tik 1 /smulkmena/ nepaminejo kur tas saldytuvas randasi gal uz atlanto?===

tik

tik portretas
nuslugs tuomet jei neliks pisss su dulkiagalviu?--
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių