Gydymo įstaigose – drastiškas taupymas: medikai dirba prieblandoje ir šaltyje

  • Teksto dydis:

Norėdamos sutaupyti, gydymo įstaigos imasi drastiškų priemonių – dirba prieblandoje, išjungiami kondicionieriai, lauko apšvietimas, o patalpose keliais laipsniais mažinamas šildymas. Sąlygos nekeičiamos tik reanimacijos skyriuose ir operacinėse, praneša LNK.

Ligoninėje seselės dirba prieblandoje ir taip bando sumažinti elektros sąnaudas. Tačiau žmonėms toks taupymas netrukdo. Vis dėlto ne visi pacientai patenkinti. Dalis piktinasi, kad ligoninė – ne ta vieta, kur reikėtų taupyti.

Kad ne visiems ligoniams toks taupymas tinka, pritaria ir kai kurių ligoninių vadovai. Tačiau perspėja, kad teks įprasti.

„Gal kartais ir pykteli, kad prieblanda, nejauku. Tačiau manau, kad, kaip ir kaukės, taip ir prieblanda mus lydės“, – svarstė Respublikinės Klaipėdos ligoninės direktorius Darius Steponkus.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ramina, kad blausesnis apšvietimas ar prisuktas šildymas ligoninėse higienos normų nepažeis.

„Klausimas yra dėl komforto. Šiek tiek didesnis ar mažesnis. Tačiau kai balsuoja piniginė, žmonės gali truputį pakentėti“, – sakė SAM atstovas Tomas Bagdonas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vadovas pritaria, kad šioje ligoninėje sąskaitos išaugo 2,5 karto. Anot direktoriaus, dabar taupyti būtina.

„Reikia žiūrėti, kad laiku būtų išjungtos šviesos. Pacientai dažnai jungia ir palieka. Tai didelė galimybė taupyti“, – teigė Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis.

Taupo ir Respublikinė Klaipėdos ligoninė. Jiems, kaip ir dar kelioms gydymo įstaigoms, pavyko savo sąskaitas už elektros energiją sumažinti iki 50 tūkst. eurų. Ligoninės vadovas tikina, kad tereikėjo paprastų sprendimų. Įprastos lemputės buvo pakeistos taupesnėmis, sumažintas lauko apšvietimas, kondicionierių dabas, patalpų šildymas.

Manau, kad, kaip ir kaukės, taip ir prieblanda mus lydės.

„Patalpose, kur nevyksta darbas, tikrai seniau piktnaudžiaudavome ir jų neišjungdavome“, – prisipažino D.Steponkus.

Vis dėlto Nacionalinio vėžio instituto vadovas įsitikinęs, kad daugumai gydymo įstaigų šis taupymas daug naudos neatneš. Esą sutaupyti pinigai tik simboliniai.

„Išjungti visur šviesų negalima, šildymo išjungti savaitgaliais negalima. Taupome, bet pasiekti drastiškų rezultatų kol kas negalime“, – dėstė Nacionalinio vėžio instituto vadovas Ernestas Janulionis.

Tai pripažįsta ir SAM. Esą nors Vyriausybė tikisi sutaupyti 20 proc. lėšų, skirtų energijai, tačiau gydymo įstaigos sutaupys kur kas mažiau.

„Po porą procentų solidarumui pasiekti, kad būtų prisidedama taupyti. Negerai atrodo, kai visi taupome, ypač gyventojai, o gydymo įstaigos neprisideda prie to“, – pažymėjo SAM atstovas T.Bagdonas.

Išimtis – reanimacijos skyriai ir operacinės. Ten šildymas liks toks pats, o šviesos nepriges.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lietuvei

lietuvei portretas
todėl, kad jie piktybiniai bepročiai

Rūta

Rūta  portretas
Traumatologai ir chirurgai turės daugiau darbo, kai prieblandoje kas nors nudardės nuo medicinos įstaigos laiptų. Daugiausia senyvi pacientai . Juk temsta anksti, o konsultacijos pas gydytojus skiriamos ir vakarui. Aš pati vos neapsivožiau ant Centro poliklinikos laiptų, :romantiškoje prieblandoje" lipdama į 3 aukštą pas okulistą. Buvo jau po 18 val. Išeinant lauko durys irgi buvo vos įžiūrimos, Taupant reikia sveiko proto neprarasti. Juk pats Dulkys ir jo "freilinos" dar nevaikšto po ministeriją, įsikandę balaną taupymo sumetimais?

karma ateis jiem visiem

karma ateis jiem visiem portretas
bet va ukrainieciam ir ju selpimui apgyvendinimui viesbuciuos ir tt tankam ir zudymui netaupo....
VISI KOMENTARAI 71

Galerijos

Daugiau straipsnių