Fizinis aktyvumas – geros emocinės būklės garantas

  • Teksto dydis:

Atėjusi žiemas, šaltas ir niūrus metas, saulės trūkumas ir trumpos dienos ne vieną tarsi panardina į priverstinį žiemos miegą. Pastebima, kad šaltuoju ir tamsiuoju metų laiku žmonės dažniau skundžiasi prasta nuotaika, nuovargiu ar net depresija. Prie to kartais prisideda ir skubotas, įtemptas pasiruošimas didžiausioms metų šventėms. Tačiau žiemą galima išgyventi ir be depresijos ar prastos nuotaikos. Kūno kultūros departamento inicijuojamo aktyvaus sveikatinimo ir sporto projekto „Judėjimas - sveikatos šaltinis“ organizatoriai, aplankę Vilkaviškį, Kazlų Rūdą bei Širvintas išsiaiškino, jog sportas gali būti vaistas nuo daugelio ligų.

Pasak prie projekto „Judėjimas - sveikatos šaltinis“ prisijungusių širvintiškių, šiame mieste sportas populiaresnis tarp vyresnio amžiaus žmonių, jaunimas ne toks aktyvus, tačiau išmokti šiaurietiško ėjimo, atlikti fizinius testus jaunimas susirinko gausiai. Į sporto renginį Vilkaviškyje atėjusi ponia Jurgita džiaugėsi, jog pagaliau sporto kultas pasiekia ne tik didmiesčius, bet populiarėja visoje šalyje. Pati Jurgita dažniausiai lanko jogos, fitneso treniruotes ir reguliariai bėgioja. Paklausta, kodėl sportas jau prieš dešimt metų tapo jos gyvenimo dalimi, Jurgita tikina, kad tai pats geriausias psichologinis poilsis ir galvos „pravėdinimas“, geriausias antidepresantas.

Su Jurgita sutinka ir sporto gydytojas Kęstutis Linkus. „Yra moksliškai įrodyta, kas fizinis aktyvumas yra veiksminga prevencija prieš depresiją, nes jis veikia panašiai, kaip tam tikros psichoterapijos formos. Jeigu valandą laiko pasivaikščiosime ar pasivažinėsime dviračiu, tai tikrai gali padėti sureguliuoti emocinę būklę ir sumažinti stresą. Tiesa, geriausiai padeda žemo ir vidutinio intensyvumo fizinis krūvis – jis veikia organizmą antistresiškai, – pasakoja K. Linkus, – Krūvio metu kraujyje padidėja streso hormono kortizolio kiekis, tačiau tos pačios treniruotės metu jis ir sudeginamas, tad po to jaučiamas ryškus palengvėjimas. Šaltuoju ir tamsiuoju metų laiku žmonėms labai trūksta saulės, gerosios energijos, tad aktyvesnis gyvenimo būdas tikrai gali padėti išvengti depresijos. Kuo stipresnis organizmas, tuo jis atsparesnis stresui ir depresinėms nuotaikoms.“

Organizatoriai primena, jog projektas „Judėjimas - sveikatos šaltinis“ sumanytas kelti domėjimąsi sveika ir aktyvia gyvensena, burti visų amžiaus grupių žmones aktyvesniam judėjimui ir sportui gryname ore bet kokiu metų laiku.

Artėjantys  „Judėjimas - sveikatos šaltinis“ projekto  renginiai:

Gruodžio 9 d. Pagėgiai 12 val. (centrinė miesto aikštė).

Gruodžio 10 d. Varėna 12 val. (centrinė miesto aikštė).

Gruodžio 11 d. Kupiškis 15 val. (centrinė miesto aikštė).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių