EVA pradėjo vertinti Kinijos „Sinovac“ vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumą ir saugumą

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros agentūra antradienį pranešė pradėjusi vertinti Kinijos bendrovės „Sinovac“ vakcinos nuo COVID-19  veiksmingumą ir saugumą, ruošiantis potencialiai išduoti leidimą vartoti šį preparatą 27 šalių bloke.

Amsterdame įsikūrusi Europos vaistų agentūra (EVA) nurodė, kad jo sprendimas pradėti vertinimą grindžiamas laboratorinių ir klinikinių tyrimų preliminariais rezultatais.

„Šie tyrimai rodo, kad vakcina sužadina antikūnų gamybą“ ir „galimai padeda organizmui kovoti su šia liga“, sakoma EVA pranešime.

EVA pridūrė, kad kol kas „Sinovac“ nėra pateikusi prašymo suteikti šiam preparatui leidimą platinti ES rinkoje.

Pasak agentūros, jos ekspertai „įvertins duomenis, kai tik jie taps prieinami, ir nuspręs, ar [vakcinos] nauda nusveria riziką“. Ekspertų vertinimas truks, kol „bus gauta pakankamai įrodymų oficialiai paraiškai dėl leidimo platinti“, nurodė EVA. Pranešime priduriama, kad kol kas jokių terminų agentūra negali numatyti.

Šis EVA pranešimas pasirodė praėjus dienai, kai vienas aukšto rango Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) pareigūnas pareiškė, kad PSO šią savaitę priims sprendimą, ar leisti naudoti dvi Kinijoje sukurtas vakcinas nuo COVID-19 nepaprastosios padėties aplinkybėmis.

Jeigu kuri nors vakcina bus patvirtinta, tai bus pirmas atvejis, kai JT sveikatos apsaugos agentūra suteikia leidimą naudoti kinišką vakciną vadinamosios nepaprastosios padėties aplinkybėmis ir išplėstų kiniškų vakcinų, kurias jau naudoja ir kai kurios kitos valstybės, rinką.

PSO generalinio direktoriaus pavaduotoja prieigos prie vaistų reikalams Mariangela Simao (Marianžela Simaun) nurodė, kad prieš PSO techninių konsultantų grupei tariant lemiamą žodį dėl vakcinų „Sinopharm“ ir „Sinovac“, dar reikia pasiekti kuriuos „galutinius susitarimus“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių