EVA: omikron sukelti susirgimai – daugiausia lengvi

Europos vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį pranešė, kad omikron atmainos sukeltų susirgimų atvejai kol kas atrodo esantys „daugiausia lengvi“, tačiau perspėjo, kad vis dar aiškinasi, ar šis koronaviruso variantas gali sukelti sunkią ligą.

„Atvejai dažniausiai yra lengvi, tačiau turime surinkti daugiau įrodymų, kad nustatytume, ar omikron atmainos sukeltos ligos sunkumas skiriasi nuo iki šiol plitusių variantų“, – sakė EVA biologinių grėsmių sveikatai ir vakcinų strategijos vadovas Marco Cavaleri (Markas Kavaleris).

Daug mutacijų turinti omikron atmaina praėjusį mėnesį sukėlė paniką pasaulyje dėl būgštavimų, kad ji gali būti labiau užkrečiama, sukelti sunkesnius ligos simptomus ir būti atspari dabar naudojamoms vakcinoms.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) šią savaitę pranešė, jog pirmieji požymiai rodo, kad omikron atmaina tikrai gali būti labiau užkrečiama.

Tačiau vakcinos nuo COVID-19 gamintojai bendrovės „BioNTech“ ir „Pfizer“ pranešė, kad jų vakcina „vis dar veiksmingai“ apsaugo nuo naujosios omikron atmainos trimis preparato dozėmis paskiepytus žmones.

Jos taip pat pranešė, kad kuria naują vakciną, specialiai pritaikytą apsaugoti nuo naujosios viruso padermės, kuri bus paruošta „iki kovo“.

Pasak M. Cavaleri, kol kas anksti komentuoti, ar esamos vakcinos yra veiksmingos prieš omikron atmainą.

„Šiuo metu neturime pakankamai duomenų apie šio varianto poveikį patvirtintų vakcinų veiksmingumui, tačiau nuolat tikriname naujausius duomenis, kad surinktume medžiagos šiuo klausimu“, – sakė jis.

EVA šiuo metu yra patvirtinusi keturias vakcinas nuo COVID-19.

„Pfizer/BioNTech“ ir „Moderna“ iRNR tipo vakcinos sukurtos pasitelkus naują technologiją, išmokančią organizmo ląsteles gaminti nekenksmingą pandeminio koronaviruso paviršaus baltymo dalį. Taikant įprastesnį, bet gana naują virusinio vektoriaus metodą, kuriuo naudojosi „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“, sukuriamas „vektorius“ – genetiškai pakeista peršalimą sukeliančio adenoviruso versija – turintis nunešti genetines instrukcijas į žmogaus ląsteles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių