EVA išvada dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo ketvirtadienį gali būti ir nepriimta

Europos Vaistų agentūra (EVA) ketvirtadienį rinksis į posėdį, kuriame bus svarstoma išvada dėl „AstraZeneca“ vakcinos nuo koronaviruso saugumo, tačiau išvada dėl to ketvirtadienį gali būti ir nepriimta, sako Valstybinės Vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) atstovė.

VVKT Farmakologinio budrumo ir apsinuodijimų informacijos skyriaus vyresnioji patarėja Rugilė Pilvinienė LRT radijui trečiadienį sakė, kad „tikėtina, kad rytoj procesas gali ir neužsibaigti, nes yra procedūriškai įmanomi keli tolesnės eigos variantai“.

„Gali būti taip, kad EVA imsis kažkokio kito žingsnio – kreipsis patarimo į mokslinę grupę ar pradės kitą procedūrą, tai tikėtina, kad galutinė išvada gali būti ir nepriimta“, – kalbėjo R. Pilvinienė.

Ji taip pat pranešė, kad antradienio vakarą šalyje sulaukta dar vieno pranešimo apie sunkią reakciją po „AstraZaneca“ skiepo, tačiau teigė išsamiau su šia informacija dar nesusipažinusi, nes ji „labai šviežia“.

Gali būti taip, kad EVA imsis kažkokio kito žingsnio.

Iš viso tokių pranešimų Lietuvoje gauta keturi, trys asmenys gydomi ligoninėse, vienas išleistas gydytis namuose. Tarnybos atstovai pabrėžia, kad kol kas nėra nustatytas ir patvirtintas ryšys tarp gautų pranešimų apie susirgimus ir vakcinavimo.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys antradienį, atsižvelgęs į VVKT rekomendaciją, laikinai sustabdė skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina nuo koronaviruso.

Gavusi tris pranešimus apie tromboembolijos atvejus, VVKT rekomendavo stabdyti vakcinavimą „AstraZeneca“ skiepais iki kol Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl vakcinos saugumo. Posėdį dėl šios vakcinos Europos vaistų agentūra (EVA) šaukia ketvirtadienį. Antradienį ministras A. Dulkys teigė besitikįs, kad jau ketvirtadienį bus pateikta ir EVA išvada.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių