„Eurovaistinės“ vaistininkė pataria pasirūpinti imunitetu pavasarį

  • Teksto dydis:

Nors dienos ilgesnės, vis dažniau šviečia saulė, „Eurovaistinės“ vaistininkai sako, neretai iš klientų išgirstantys apie jėgų trūkumą, galvos skausmą ir bendrą silpnumą. Pasak vaistininkės Jelenos Deksnienės, visa tai žiemos „palikimas“, kurį įveikti gali padėti ir vos truputį pakoreguoti kasdieniai įpročiai.

Vaistininkė sako, kad vadinamojo pavasarinio nuovargio ar silpnumo priežastys gali būti įvairios. Dažnai kaltas gali būti ir žemesnis fizinis aktyvumas šaltuoju sezonu. „Žiemą mažiau judame, todėl atšilus orams, kai tampame fiziškai aktyvesni, galime jausti bendrą nuovargį“, – sako J. Deksnienė.

Įtakos savijautai pavasarį turi ir mitybos racionas šaltuoju metų laiku. Net jeigu valgote šviežių vaisių ir daržovių, anot vaistininkės, žiemą jos jau nebėra tokios maistingos ir neturi tiek naudingų medžiagų. Taip pat po tamsesnio metų laiko daugumai trūksta vitamino D.

„Žiemą vien tik iš saulės gaunamo vitamino D nepakanka, pavasarį saulė dar nėra pakankamai intensyvi, todėl nereikėtų nustoti papildomai vartoti šio vitamino. Jeigu žiemą vartojote 4000 TV vitamino D, pavasarį pakanka 2000 TV. Vitamino D galima rasti įvairių formų – tiek kapsulėmis, tiek purškiamo“, – pastebi vaistininkė.

Taip pat svarbu pasirūpinti, kad organizmui netrūktų vitamino C, kuris dar dažnai vadinamas laimės vitaminu. Anot „Eurovaistinės“ vaistininkės, šis vitaminas iš organizmo greitai pasišalina, tad naudinga jį vartoti papildomai, tačiau svarbu paisyti rekomendacijų ir neperdozuoti. Jeigu turite inkstų problemų, inkstuose susidariusių akmenų, dėl vitamino C vartojimo rekomenduojama pasitarti su gydytoju arba vaistininku.

Bendrai savijautai gali būti naudingi ir specialūs vitaminų ir mikroelementų kompleksai, pavyzdžiui, skirti energijai, vyrams arba moterims, grožiui ir kitoms konkrečioms sritims.

Vaistininkė J. Deksnienė sako, kad labai svarbu įsiklausyti į savo organizmą ar prireikus pasikonsultuoti su specialistu ir atrasti tai, kas padėtų jaustis geriau. „Pavasarį naudinga atlikti profilaktinius kraujo tyrimus, jie padės įvertinti, kokių medžiagų gali trūkti organizmui. Taip pat vaistinėse atliekami rekomendacinio pobūdžio nemokami vitaminų ir mikroelementų tyrimai, kurie gali būti naudingi“, – sako specialistė. Vaistinių, kuriose atliekamas vitaminų ir mikroelementų tyrimas, sąrašą ir registraciją galite rasti bendrovės interneto puslapyje.

Susitikimai balkone

Papildyti energijos atsargas pavasarį gali padėti ir dažniau gryname ore leidžiamas laikas. „Kasdien raskite bent valandą pasivaikščioti lauke, kvėpuokite grynu oru ir aprūpinkite organizmą deguonimi. Jeigu darbo dienomis trūksta tam laiko, bent jau laisvadieniais pasistenkite daugiau būti gryname ore“, – pataria vaistininkė.

Netgi sakantiems, kad niekaip nepavyksta rasti laiko pabūti lauke, vaistininkė ragina būti kūrybiškiems. „Jeigu vis dar dirbate iš namų arba visą dieną praleidžiate uždaroje patalpoje, kai tik pavyksta ieškokite galimybių. Galbūt nuotolinio skambučio metu galite dalyvauti būdami balkone ar kolegą vietoj pokalbio posėdžių saulėje pakviesti pasivaikščioti“, – rekomenduoja specialistė.

Ne veltui sakoma, kad judėjimas ir tinkama mityba – geros savijautos pagrindas. Šiai minčiai pritaria ir vaistininkė, anot jos, fizinis aktyvumas, subalansuotas maisto racionas – tai, kas gali padėti įveikti pavasarinį silpnumą. Vis dėlto, jeigu jaučiate, kad visa tai neatneša rezultatų, naudinga pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nijole

Nijole portretas
Nera kada galvoti apie vitaminus,pripompuoti pastovaus informasinio streso.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių