Europos Komisija sudarė 10 perspektyviausių vaistų nuo COVID-19 krepšelį

  • Teksto dydis:

Įgyvendindama pagrindinius ES terapinių vaistų nuo COVID-19 strategijos veiksmus, Europos Komisija sudarė 10 galimų vaistų nuo COVID-19 krepšelį. Sąrašas, kaip pažymi pranešime Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, sudarytas remiantis nepriklausomomis mokslinėmis konsultacijomis ir jame daugiausia dėmesio skiriama tiems vaistams nuo COVID-19, kuriems turėtų būti suteiktas leidimas ir kuriuos netrukus bus galima pateikti Europos rinkai. Jei Europos vaistų agentūra (EMA) patvirtins šių vaistų saugumą ir veiksmingumą, ligoniai visoje ES netrukus galės būti gydomi šiais vaistais.

Vakcinos nuo COVID-19 geriausiai apsaugo nuo infekcijos, sunkios ligos eigos, mirties ir ilgalaikių ligos pasekmių. Nors skiepijimas yra geriausias būdas įveikti pandemiją ir grįžti į normalų gyvenimą, kartu svarbu užtikrinti, kad užsikrėtę asmenys galėtų būtų gydomi vaistais nuo COVID-19.

„Skiepijimas yra vienintelė priemonė, padedanti užkirsti kelią COVID ligonių hospitalizavimui ir mirtims, todėl tai vienintelis būdas įveikti šią pandemiją. COVID-19 sergantiems pacientams reikia saugių ir veiksmingų vaistų, kurie padėtų įveikti infekciją, gerintų pacientų galimybes greitai pasveikti, sumažintų hospitalizavimo atvejų skaičių ir svarbiausia – užkirstų kelią mirtims. Jau pasirašėme keturias bendras viešųjų pirkimų sutartis dėl skirtingų vaistų nuo COVID-19 ir esame pasirengę tęsti derybas. Mūsų tikslas – per ateinančias savaites suteikti leidimą naudoti bent tris vaistus ir iki metų pabaigos leisti naudoti dar du vaistus, taip pat padėti ES valstybėms narėms kuo greičiau jų gauti“, – sakė už sveikatą ir maisto saugą atsakinga Europos Komisijos narė Stella Kyriakides.

Nepriklausomų mokslinių ekspertų grupė patikrino 82 galimus vaistus, kurių klinikiniai tyrimai eina į pabaigą, ir nustatė 10 perspektyviausių vaistų nuo COVID-19, atsižvelgdami į tai, kad vaistų pasirinkimas priklauso nuo pacientų grupės, ligos etapo ir ligos sunkumo. Į sąrašą įtraukti dešimt vaistų suskirstyti į tris kategorijas ir gavus naujų mokslinių įrodymų sąrašas bus toliau tobulinamas, sakoma pranešime.

Jau vykdoma šešių atrinktų vaistų tęstinė peržiūra arba Europos vaistų agentūrai jau pateikta paraiška dėl jų rinkodaros leidimo. Leidimas jiems gali būti suteiktas netrukus, jei galutiniais duomenimis bus įrodyta, kad jie yra kokybiški, saugūs ir veiksmingi.

Sprendimas atrinkti 10 vaistų nepriklauso nuo Europos vaistų agentūros mokslinio vertinimo ir jo nepakeičia, taip pat nepakeičia Europos Komisijos suteikto vaistų rinkodaros leidimo. Jei turimi moksliniai įrodymai neatitinka norminių reikalavimų, gali būti atsisakyta suteikti leidimą atrinktam vaistui.

Dėl kitų keturių į sąrašą įtrauktų vaistų EMA pateikė mokslines rekomendacijas ir, surinkus pakankamai klinikinių duomenų, bus galima pradėti tęstinę peržiūrą.

Kaip paskelbta Terapinių vaistų strategijoje, ankstyvaisiais kūrimo etapais šie vaistai bus remiami inovacijų skatinimo priemonėmis.

Reagavimo į ekstremaliąsias sveikatos situacijas institucija (HERA) sukurs interaktyvią perspektyviems vaistams skirtą apžvalginę platformą. Paskelbtas konkursas platformai sukurti.

EK atstovybė Lietuvoje informuoja, kad siekiant padėti sparčiau kurti naujus ir pakeistos paskirties vaistus nuo COVID-19 ir sutelkti ES farmacijos gamybos pajėgumus, lapkričio mėnesį bus surengtas visos Europos masto vaistų pramonės gamybos sektoriaus ryšių užmezgimo renginys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių