ES vaistų agentūra rekomenduoja suteikti leidimą gydyti COVID-19 remdesiviru

Europos vaistų agentūra ketvirtadienį (EVA) paskelbė rekomenduojanti naudoti antivirusinį preparatą remdesivirą naujuoju koronavirusu užsikrėtusiems pacientams gydyti.

„Remdesiviras yra pirmasis vaistas nuo COVID-19, kurį rekomenduota leisti vartoti ES“, – sakoma agentūros pranešime. Vis dėlto pažymima, kad šiai rekomendacijai dar turi pritarti Europos Komisija.

Mažiausiai dvi Jungtinės Valstijose atliktos studijos parodė, kad remdesiviras gali sumažinti koronavirusine infekcija COVID-19 sergančių pacientų hospitalizacijos laikotarpį.

Vašingtonas dar gegužės 1-ąją suteikė leidimą naudoti šiuo vaistus COVID-19 gydymui. Vėliau jo pavyzdžiu pasekė kelios Azijos valstybės, įskaitant Japoniją ir Pietų Korėją.

EVA žmonių vaistų komitetas nurodė rekomendavęs suteikti sąlyginį leidimą reklamuoti remdesivirą kaip preparatą, tinkamą gydyti koronavirusu užsikrėtusius suaugusius ir vaikus nuo 12 metų, jeigu jiems yra išsivysčiusi pneumonija ir reikalinga duoti papildomo deguonies.

Agentūra nurodė, kad jos įvertinimas daugiausiai grindžiamas tyrimo, finansuoto JAV Nacionalinio alergijos ir užkrečiamųjų ligų instituto (NIAID), duomenimis.

Tyrimo išvados, gegužę paskelbtos autoritetingame žurnale „New England Journal of Medicine“, rodo, kad remdesiviro, iš pradžių skirto gydyti Ebolos karštligę, injekcijos spartino pacientų sveikimą, lyginant su grupe, gaudavusia tik placebo.

Remdesiviro terapija pacientų hospitalizacijos trukmės vidurkį sumažino nuo 15 iki 11 dienų.

Tačiau kitos studijos, paskelbtos žurnale „The Lancet“, autoriai nenustatė jokios „reikšmingos klinikinės naudos“, gydant pacientus remdesiviru.

„Apsvarsčiusi prieinamus duomenis, agentūra nusprendė, kad naudos ir rizikos balansas pasirodė esąs teigiamas, gydant pneumonija sergančius pacientus, kuriems reikalingas papildomas deguonis, t. y., sunkiai sergančius pacientus“, – pažymėjo Amsterdame įsikūrusi EVA.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių