Epidemiologė: veido kaukė apsaugo ne tik nuo viruso

  • Teksto dydis:

Apsauginės veido kaukės nuo šios savaitės iš privalomų virto rekomenduojamomis. Uždarose erdvėse jų nebereikia, tačiau gydymo, globos įstaigose ir viešajame transporte kaukes dėvėti ir toliau privaloma, praneša LNK.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė teigia, kad sušvelninti apribojimus dėl apsauginių kaukių paskatino sumažėjęs užsikrėtusiųjų skaičius.

„Kadangi epidemiologinė situacija, sergamumo rodikliai po truputį pradėjo gerėti jau kovo mėnesį, tai dabartiniu metu jau tie pokyčiai žymiai geresni – netgi 30 proc. mažiau registruojama naujų atvejų, bet tie atvejai, kurie yra registruojami kiekvieną dieną, yra skaičiuojami tūkstančiais ir teigiamų atvejų nustatymas laboratorijose išlieka 30 proc., reiškia, virusas tarp mūsų gyvena, bet ta našta sveikatos priežiūrai: hospitalizacijos, reanimacijos lovų skaičius po truputį mažėjo ir dabartiniu metu jis nėra tokia didelė našta ligoninėms. Toks sprendimas priimtas ne vien mūsų šalyje, kitos šalys taip pat vienose vietose paliko rekomendaciją, kitose – privalomumą“, – kalbėjo D. Razmuvienė. 

Visgi epidemiologė skatina išlikti sąmoningiems ir kaukę vis tiek dėvėti žmonių susibūrimuose bei ten, kur nepavyksta išlaikyti saugaus atstumo.

„Jeigu asmuo lankosi renginyje, kuriame nebus galima išlaikyti atstumo, nebus vėdinimo arba jis bus prastas, tai jam tikrai ta kaukė ar respiratorius nepakenks. Kiekvienas asmuo turėtų žinoti, kad virusas tarp mūsų dar yra gyvybingas ir tikrai jį galime sutikti bet kokioje uždaroje aplinkoje ir nesinaudojant tomis apsaugos priemonėmis, kurias esame įpratę naudotis“, – sakė epidemiologė.

Sunku pasakyti, ar toks sprendimas nebuvo priimtas per anksti, tačiau taip pat apsisprendė ir kitos Europos Sąjungos šalys.

„Labai sunku pasakyti, kada turėjome padaryti vieną ar kitą žingsnį, nes tikrai nei viena šalis nėra priėmusi bendro sprendimo. Mūsų kolegos latviai padarė tokį sprendimą, kaip ir mes, Prancūzija, Belgija, Nyderlandai taip pat priėmė tokį pat sprendimą kaip Lietuva, tačiau yra šalių, kurios paliko griežtus reikalavimus, pavyzdžiui, Estija“, – teigė D. Razmuvienė.

„Mes jau turime patirtį per tuos pandeminius metus, kad žodis rekomendacija daliai visuomenės atrodo visai netikęs ir jis nieko nereiškia, bet tikrai manau, kad žmonės išmoko, suprato. Virusas ir toliau yra tarp mūsų: šeimose, ligoninėse, parduotuvėse, tad turime likti budrūs – nors lengvata yra duota, bet kiekvienas turėtų įvertinti savo sveikatos būklę ir spręsti, kaip reikėtų elgtis“, – aiškino epidemiologė.

Epidemiologė pabrėžia, kad kaukė apsaugo ne tik nuo COVID-19, bet ir nuo kitų virusų, taip pat nuo alergijos žiedadulkėms.

„Per tuos du pandeminius metus gripo viruso plitimą ir kitas viršutinių kvėpavimo takų infekcijas pavyko suvaldyti, ne tik Lietuvai, bet ir visam pasauliui, būtent dėl to, kad buvo taikomos ir naudojamos šios nespecifinės priemonės“, – sakė D. Razmuvienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Kaukes ir toliau reikės dėvėti viešajame transporte. Anot pašnekovės, taip nuspręsta todėl, kad viešojo transporto keleiviai dažniausiai negali laikytis saugaus atstumo.

Jeigu žmogus važiuoja iš taško A į tašką B, į kitą miestą, tai jis valgymo, gėrimo metu gali tos kaukės nedėvėti.

„Viešasis transportas yra uždara erdvė, kur sėdėjimas nėra išdalintas šachmatine tvarka – žmonės sėdi šalia vienas kito ir tą virusą pasigauti labai lengva, nes ne būtinai žmogus jaučia simptomus, jis persiduoda tiesiog kvėpuojant“, – kalbėjo epidemiologė.

Į viešojo transporto sąvoką taip pat įeina ir taksi. Tiesa, važiuojant ilgesnį atstumą, valgant ar geriant kaukės bus galima nedėvėti ir viešajame transporte.

„Jeigu žmogus važiuoja iš taško A į tašką B, į kitą miestą, tai jis valgymo, gėrimo metu gali tos kaukės nedėvėti. Kalbant apie oro transportą: oro linijos dažnai pačios nusistato tvarką, nepriklausomai nuo šalies, į kurią žmogus skrenda“, – paaiškino D. Razmuvienė.

Epidemiologė pabrėžia, kad atsipalaiduoti dar nereikėtų, nes virusas niekur nedingo, o ir apsaugoti save nieko nekainuoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patyręs.

Patyręs. portretas
Pakvėpuokit su kauke ant veidroodžio ir pamatysit kiek vandens lašeliū iškvėpsit. O juk virusai tai daug smulkesni ! Tos kaukės visiškai nuo nieko nesaugo, nebent tik nuo musių.

Ela

Ela portretas
Taip, tikrai ..kaukė apsaugo. ne tik nuo viruso , bet ir nuo" viduriavimo" )) ...Lašas po lašo ir akmenį pratašo ---taip įkyru, kad vos ne baisiau už karą ))

Anonimas

Anonimas portretas
o nuo kada kaukės nemokamos?
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių