Duomenų mokslininkas: nevakcinuotųjų epidemija neblogai įsibėgėjo

  • Teksto dydis:

14 dienų naujų susirgimų COVID-19 skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau kyla ir, antradienio duomenimis, pasiekė 394,3 atvejo. Dėl COVID-19 į ligoninių palatas paguldoma vis daugiau pacientų – lyginant su ankstesne para, jų padaugėjo dešimčia. Duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius teigia, kad situacija praeitą savaitę ženkliai pablogėjo.

„Deja, duomenys rodo, kad nevakcinuotųjų epidemija gana neblogai įsibėgėjo ir jeigu dabartinis status quo laikysis, tikriausiai Kalėdas sutiksime su panašiais skaičiais kaip ir praeitais metais“, – feisbuke pirmadienį rašė matematikas.

Anot jo, didžiausia problema – nepakankama vakcinacija.

„Vyresnio amžiaus grupės, kuriose rizikos hospitalizuotis ir numirti yra aukščiausios, paskiepytos nepakankamai, kad būtų galima išvegti didelių hospitalizacijų ir mirčių skaičių. O jaunesnio amžiaus grupėse, kurios platina virusą, vakcinacijos skaičių neužtenka, kad epidemijos plitimas būtų sustabdytas“, – teigė mokslininkas, pasidalijęs praėjusios savaitės Vyriausybės apžvalga

Pagrindinis klausimas, kodėl su tiek paskiepytų žmonių situacija nepagerėjo? Atsakymas – labai paprastas. „Dėl delta varianto užsikrėtimo tikimybė ženkliai padidėjo palyginus su praeitais metais. O apribojimų, kurie ribotų žmonių kontaktus, beveik nėra (galimybių pasas gal pakeis čia situaciją), o pats žmonių elgesys yra pasikeitęs. Jeigu praeitais metais apie tikimybę, kad visi persirgs, niekas nekalbėjo, dabar tai atrodo visai realu. Todėl absoliučiais skaičiais žiūrint mes turime panašų kiekį žmonių, kurie, tikėtina, persirgs“, – aiškino V. Zemlys-Balevičius

Anot jo, tolimesnės eigos galima tikėtis panašios kaip ir praėjusiais metais.

„Kaip ir visados aš kalbu apie tai, kas gali būti blogiausio. Tam, kad būtų galima įsivaizduoti galimybių spektrą ir kuo yra rizikuojama. Labai tikiuosi, kad visa tai neišsipildys“, – rašė mokslininkas, pateikęs grafikus iš Vyriausybės ataskaitos, hospitalizacijų santykį ir atvejų dinamiką amžiaus grupėse 2020 ir 2021 metais.

Kaip jau buvo skelbta, šalyje nuo COVID-19 mažiausiai viena vakcinos doze paskiepytas 1 mln. 704,3 tūkst. žmonių, visiškai vakcinuota – 1 mln. 574 tūkst. 223.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 309 tūkst. 855 žmonės, iš jų tebeserga 9372.

Ligoninėse nuo COVID-19 šiuo metu gydomi 857 žmonės, 85 iš jų – reanimacijoje.

Daugiau – vaizdo įraše:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

pritariu

pritariu portretas
Man atrodo, kai kam nuo trečio skiepo išsivysto demencija ir pasiutligė - šalutinis poveikis.

>Antivakseriai tokie baisūs, pikti, agresyvūs, nes labai...

>Antivakseriai tokie baisūs, pikti, agresyvūs, nes labai... portretas
Prašovei pro šalį. Esu labai laimingas. Bet tu nepatikėsi. Tavo išankstinė nuostata trukdo tau gyvent.

"Klausimėlio" herojai tie antivakseriai

"Klausimėlio" herojai tie antivakseriai portretas
Antivakseriai tokie baisūs, pikti, agresyvūs, nes labai labai nelaimingi ir nesėkmingi. Tačiau nelaimingi ir nesėkmingi todėl, kad pikti, tamsūs, agresyvūs, negebantys mąstyti bei atsirinkti informaciją.
VISI KOMENTARAI 31

Galerijos

Daugiau straipsnių