A. Dulkys: sveikatos sistema krūvio gali nebeatlaikyti po dviejų savaičių

Žmonėms nesilaikant karantino reikalavimų sveikatos sistema krūvio neatlaikyti gali po dviejų savaičių, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Labai noriu sąžiningai pasakyti: jeigu mes visi nesilaikysime taisyklių, ieškosime išimčių ir kursime toliau tas situacijas, sistema gali neatlaikyti po kokių dviejų savaičių“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministras.

Jis sakė, kad tam tikras rezervas ir galimybė perskirstyti pajėgumus sveikatos įstaigose dar egzistuoja, tačiau akcentavo, jog ligoninių užimtumas bei atvejų skaičius dar bent kelias savaites didės iš inercijos, o pagerėjimą pamatyti bus galima tik apie Naujuosius metus.

„Mes artimiausias dienas tikrai matysime dar didelius skaičius, nes jie eina iš inercijos, dar gali būti ir dvi, ir tris savaites jie dideli, tačiau jeigu nuo šiandien mes visi sąžiningai bandysime laikytis, paskatinsime kitus, rodysime pozityvius pavyzdžius, užkrėsime pozityviu pavyzdžiu, o ne virusu, tikiu, kad situacija keisis ir nuo Naujųjų metų mes pradėsime matyti pozityvius poslinkius mūsų rodikliuose“, – kalbėjo ministras.

Jeigu mes visi nesilaikysime taisyklių, ieškosime išimčių ir kursime toliau tas situacijas, sistema gali neatlaikyti po kokių dviejų savaičių.

Ligoninėse gydomi 2307 COVID-19 pacientai, 184 iš jų – reanimacijoje.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 99 tūkst. 869 asmenys, 55 tūkst. 143  – tebeserga, 43 tūkst. 379 – pasveiko.

Lietuvoje trečiadienį įsigaliojo griežtesnis karantino režimas, kurio metu uždarytos daugelis parduotuvių, kirpyklos ir apribotas žmonių judėjimas.

Pirmosios vakcinos – po savaitės

Vakcinoms nuo koronaviruso kitų metų biudžete numatyta 65 mln. eurų, dar per 80 mln. eurų suplanuota kitoms priemonėms kovojant su pandemija, sako sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys.

Jis taip pat patvirtino, kad pirmoji, tačiau labai nedidelė vakcinų partija Lietuvą gali pasiekti jau po savaitės.

„Yra sudarytos šešios sutartys su farmacijos kompanijomis, yra numatyta įsigyti vakcinų dozių daugiau nei 7 mln. Ir tam valstybės biudžete, kas nebuvo iki šiol numatyta, yra skirta 65 mln. eurų. Ir taip pat, kas iki šiol nebuvo numatyta, ir kas skaidriai dabar biudžete yra numatoma – dar 80 mln. eurų įvairioms priemonėms, testavimui, logistikai ir kitiems dalykams“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministras.

Ministras patvirtino, kad pirmąja siunta bus sulaukta mažesnio kiekio vakcinų, nei tikėtasi, tačiau jis žadamas savaite anksčiau, nei planuota.

Geroji žinia, kad tikrai yra sudarytos sutartys ir 2021 metų bėgyje turėsime pakankamą kiekį – 7,2 mln. vakcinų, kurių tikrai mums užteks.

„Jei (gruodžio) 21 dieną Europos vaistų agentūra atliks savo veiksmus, Europos Komisija 23 dieną priims savo sprendimus, reiškia, pirmoji nedidelė dalis Lietuvą gali pasiekti gruodžio 25-26 dieną. Tačiau, kaip ir esame sutarę žmonėms sakyti tiesą, deja, bet tai yra tik pirmas nedidelis kiekis“, –  tvirtino A. Dulkys.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktorius Audrius Ščeponavičius patvirtino, kad „BioNTech ir Pfizer“ žada netrukus pristatyti 9750 vakcinų dozių, kurių užtektų vakcinuoti beveik 5 tūkst. žmonių. Anot jo, pirmųjų, t.y. medikų vakcinavimas galėtų vykti jau per Kūčias ir Kalėdas.

Ministras sako nežinantis, dėl ko būsimų pirmųjų vakcinų kiekis yra gerokai mažesnis, nei žadėta anksčiau.

„Aš neturiu asmeniškai informacijos, dėl kokių priežasčių keičiasi šitie kiekiai, labai tikėtina, kad visa Europa tų galbūt irgi tikrųjų priežasčių nežino. Nenorėčiau interpretuoti, laukiame informacijos. Geroji žinia, kad tikrai yra sudarytos sutartys ir 2021 metų bėgyje turėsime pakankamą kiekį – 7,2 mln. vakcinų, kurių tikrai mums užteks“, – patikino A. Dulkys.

„Klausimas tik, kaip bus su tiekimu, ar tas tiekimas skaidysis mažais kiekiais, ar bus kas ketvirtį ir bus daugiau – mes dar laukiame atsakymų. Deja, šiandien atsakymų neturiu“, – pripažino ministras.

Lietuva jau yra nusprendusi pirkti vakcinas iš šešių kompanijų – „Moderna, „AstraZeneca“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „Sanofi ir GSK“, „BioNTech ir Pfizer“ bei „CureVac“.

Planuojama pirkti tiek vakcinų, kad jų pakaktų paskiepyti 70 proc. šalies gyventojų, tačiau dėl galiojančių susitarimų ir siekio sumažinti rizikas, jų bus perkama gerokai daugiau, nei reikėtų visiems gyventojams. Nepanaudotas vakcinas bus galima parduoti arba dovanoti trečiosioms šalims.

Trečiadienį Vyriausybė pritarė pakoreguotam 2021 metų valstybės biudžeto projektui, jis teikiamas Seimui. Kitąmet biudžete su Europos Sąjungos ir kita finansine parama planuojama 11,252 mlrd. eurų pajamų ir 15,826 mlrd. eurų išlaidų – biudžeto deficitas sieks 4,573 mlrd. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ES mes

ES mes portretas
Nematome sekancio ar sekanciu zingsniu ejimo i prieki. Jei sistema neatlaikys , kvieskites gydytojus slaugytojus is Lenkijos , Voketijos, Italijos , Estijos, mokekite algas suteikite salygas ir neleiskit , kad S sistema kruvio neatlaikytu. Juk Lietuva yra ES, jokiu pasiteisinimu , kad S sitema neatlaikys negali buti .Antraip cia bankrotas ne tik SAM ir S sistemos butu.

ne nu bl...,

ne nu bl..., portretas
atrodytų, kad nėra kitų darbų, tik VAIKYMASIS kažkokio gripo, dalb..ajobai..., armonaitė jau pradeda skolintų pinigų taškymą paramoms..., marionetė nedap..ista...

Budelis

Budelis portretas
Buvo metai laiko apgalvoti blogiausia scenariju. Psichiatro vapejimas, kad nieko baisaus nera-igriso. Laikas teisti kaltininkus uz abejinguma ir savo pareigu nevykdyma.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių