A. Dulkys: problemos Šiaulių ligoninėje yra ilgalaikės, pandemija jas paaštrino

Po apsilankymo Respublikinėje Šiaulių ligoninėje sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys sako, kad problemos šioje gydymo įstaigoje yra ilgalaikės.

„Atsakymas, kurį dažniausiai girdžiu, kad galbūt virusas paaštrino, bet problemos, apie kurias žmonės kalba, yra ilgalaikės. Darbo krūviai, atlyginimai, organizacinė kultūra“, – pirmadienį žurnalistams teigė A. Dulkys.

Ministras taip pat teigė iš vieno mediko išgirdęs, jog bendruomenėje trūksta supratimo, kas yra mobingas.

„Jis sako: Aš galiu identifikuoti bet kokią žmogaus ligą, galiu žinoti, kaip jį reanimuoti, bet nežinau, kaip elgtis su mobingu. (...) Nežinau iki galo, koks skirtumas tarp reiklumo ir tarp mobingo“, – kalbėjo ministras.

Praėjusią savaitę A. Dulkys nuo pareigų nušalino Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovą Remigijų Mažeiką, kol baigsis tyrimas dėl galbūt padaryto pažeidimo.

Paklaustas, ar gali būti ligoninėje nušalinta daugiau vadovų, ministras teigė, jog yra įvairių sprendimo būdų.

„Man atrodo, kad įstaigos vadovo nušalinimas, kai mes kalbama apie savižudybę arba apie mobingą, yra tik dalelė, kuo mes galime prisidėti prie objektyvaus tyrimo“, – aiškino A. Dulkys.

„Ta kelionė, matyt, gali nuvesti į pačius įvairiausius sprendinius, nes, mano žiniomis, dirba savo darbą Valstybinė darbo inspekcija, dirba Generalinė prokuratūra, mano sudaryta galimo tarnybinio pažeidimo tyrimo komisija, o rytoj atvyksta Pokyčių inicijavimo grupė, kurios tikslas yra analizuoti procesus ir padėti ligoninei“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu apie nušalinimus paklausta Respublikinės Šiaulių ligoninės laikinoji administratorė Česlova Špūrienė teigė, kad dėl kitų nušalinimų „sprendimai dar nėra priimti“.

„Situacija yra sudėtinga. Skuboti sprendimai, manyčiau, nėra tinkamas būdas. (...) Dar mažai laiko, kad priimtume sprendimus“, – kalbėjo ji.

Č. Špūrienė teigė, kad ligoninėje „dirba puikūs žmonės, bet tiesiog galbūt yra bendravimo kultūros problemos, darbo krūvių (...) ir kitos problemos“.

Laikinoji ligoninės administratorė sakė, kad kol kas vyksta bendradarbiavimas. Be to, ji pridūrė, kad su dalimi darbuotojų jau susitiko, tačiau pokalbiai bus tęsiami.

„Sudėtinga pasakyti, kiek yra mobingo, kiek kitų dalykų yra“, – kalbėjo ji.

Be kita ko, A. Dulkys teigė kalbėjęsis su mirusios medikės broliu. Jis patikino, jog šeima ruošiasi bendradarbiauti su visomis institucijomis.

Penktadienį prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl galimo Šiaulių medikės privedimo prie savižudybės ir dokumentų klastojimo.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėse dirbusi jauna medikė nusižudė prieš kelias savaites. Anot žiniasklaidos, tragedija galėjo įvykti dėl mobingo darbo vietoje.

Gydymo įstaigos atstovai teigė, kad Anesteziologijos ir intensyvios terapijos centre nuo 2014 metų rugpjūčio dirbusi anesteziologė-reanimatologė buvo atleista iš darbo dėl šiurkštaus pažeidimo gegužės 6 dieną.

Galimą R. Mažeikos darbo pareigų pažeidimą pavesta tirti specialiai tam sudarytai ministerijos komisijai, jai vadovauja ministerijos patarėja Eglė Butkevičienė. Komisija savo išvadą turi pateikti vėliausiai per mėnesį.

Padėtį ligoninėje aiškinasi ir A. Dulkio sudaryta Pokyčių inicijavimo grupė, ji iki rugpjūčio 1-osios turės parengti siūlymus, „kokiose srityse ir kokie veiksmai turi būti atlikti, siekiant užtikrinti saugią darbo aplinką bei darbuotojų psichologinę gerovę“.

Pokyčių inicijavimo grupė birželio 1–2 dienomis planuoja susitikti su Respublikinės Šiaulių ligoninės bendruomene.


Šiame straipsnyje: Arūnas DulkysRespublikinė Šiaulių ligoninėmobingasmedikės savižudybėpagalbos tel

NAUJAUSI KOMENTARAI

O Dulkio dar neatleido

O Dulkio dar neatleido portretas
SIANDIEN PASKUTINE DIENA. MARINIMUI PASIRUOŠE

labai

labai portretas
teisingi kom ir viso to vyrsune vainikuoja A lygio libraganos kurios tavo vardu ir /dulkina/ skriaudzia zmones kuriems reikalinga pagalba ...

.

. portretas
M
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių