A. Dulkys apie aptiktą naują koronaviruso atmainą: tai yra vieno įvežimo į Lietuvą atvejai

Naujoji koronaviruso atmaina aptikta devyniose savivaldybėse, manoma, kad ji išplito iš vieno šaltinio, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Dabar turime žinių, kad ši atmaina jau yra pastebėta Vilniuje, Kaune, Jonavoje, Šakiuose, Anykščiuose, Kėdainiuose, Kazlų Rūdoje, Širvintose ir Šilutėje. Kur tiksliai įvežta buvo, kokių renginių, susitikimų metu platinta, mes šito nežinome, žinome tik faktą, kad tai yra vieno įvežimo į Lietuvą atvejai ir kad jie yra epidemiologiškai susiję“, – spaudos konferencijoje trečiadienį sakė ministras.

Ministras sakė negalintis pasakyti, kada tiksliai jis asmeniškai buvo informuotas apie naująją atmainą, tačiau teigė, kad buvo tarp pirmųjų sužinojusių, bet tai tikrai buvo anksčiau nei ši savaitė.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras BNS antradienį informavo, jog duomenys apie įtariamą pavojingą mutaciją gauti balandžio 9 dieną. Tuomet pranešta apie keliolikos anykštėnų užsikrėtimą.

„Anykščių rajono savivaldybė padidino testavimo apimtis, vien per paskutines septynias dienas buvo testuota beveik 11 proc. visos Anykščių populiacijos. Taip pat buvo sustiprintas policijos pareigūnų budrumas, sustiprinta saviizoliacijoje esančių asmenų kontrolė, vyko mobilios komandos į protrūkių vietas“, – sakė ministras.

Dabar turime žinių, kad ši atmaina jau yra pastebėta Vilniuje, Kaune, Jonavoje, Šakiuose, Anykščiuose, Kėdainiuose, Kazlų Rūdoje, Širvintose ir Šilutėje. Kur tiksliai įvežta buvo, kokių renginių, susitikimų metu platinta, mes šito nežinome, žinome tik faktą, kad tai yra vieno įvežimo į Lietuvą atvejai ir kad jie yra epidemiologiškai susiję.

A. Dulkys teigė, jog informacija tarp institucijų ir organizacijų keliauja lėtai, todėl žinia apie naująją atmainą galėjo laiku nepasiekti visų suinteresuotų pusių, tačiau jo vertinimu, Anykščiai į žinią apie naują atmainą reagavo operatyviai ir gyventojus informavo.

Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad viruso mutacijos – neišvengiamos, tačiau ragino, nepaisant to, skiepytis.

„Aš tikrai nesiimu vertinti, kiek ši mutacija yra blogesnė už kitas mutacijas, nes mes jau turime susitaikyti su tuo, kad virusas yra toks dalykas, kuris, siekdamas būti, būtent tai ir daro – mutuoja tam, kad su juo kovoti būtų sudėtingiau“,– po Vyriausybės posėdžio surengtoje spaudos konferencijoje trečiadienį kalbėjo I. Šimonytė.

Visgi, nepaisant to, kad Anykščiuose plintančios atmainos virusu užsikrėtė 8 pilnai vakcinuoti gyventojai, premjerė vis vien paskatino žmones skiepytis, mat vakcina apsaugo nuo sunkios ligos formos.

„Ar mutacija ar ne mutacija, vis tiek tikimybė sunkiai sirgti ar mirti labai smarkiai sumažėja žmonėms, kurie yra paskiepyti“,– kalbėjo I. Šimonytė, dar kartą akcentuodama, kad dėl naujų atmainų viruso atsiradimo stebėtis nereikėtų.

„Manau, kad su šia mutacija bus dirbama taip, kaip ir su kitomis, bet dėl to, kad jos atsiranda, matyt, nereikėtų labai stebėtis“,– teigė ji.

Antradienį Nacionalinis visuomenės sveikatos centras informavo, kad Anykščiuose nustatyti 35 koronaviruso atvejai, priskiriami iki šiol Lietuvoje nenustatytai atmainai.

Mokslininkų teigimu, ši atmaina yra panaši į iš Brazilijos ir Pietų Afrikos Respublikos kilusias atmainas bei pasižymi didesniu atsparumu vakcinoms.

Lietuvoje iki šiol aptiktos dvi pavojų keliančiomis laikomos atmainos: 1646 britiškosios bei dešimt iš Pietų Afrikos kilusios atmainos atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

R

R portretas
Sugalvotas melas daugiau nieko ir nemoka
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių