Dramblio Kaulo Krante galimai nustatytas antras Ebolos karštligės atvejis

Jungtinių Tautų sveikatos apsaugos agentūra antradienį pranešė, kad Dramblio Kaulo Krante nustatytas antras įtariamas mirtinai pavojingos Ebolos karštligės atvejis.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) atstovas Tarikas Jašarevičius sakė, kad iki pirmadienio šioje Vakarų Afrikos šalyje vienas užsikrėtimo Ebolos virusu atvejis buvo patvirtintas, dar vienas yra įtariamas, taip pat nustatyti devyni su šiais asmenimis kontaktavę žmonės. Apie užsikrėtusiųjų mirtis pranešimų nebuvo.

Pasak T. Jašarevičiaus, PSO „labai susirūpinusi“, kad virusas gali išplisti daugiau kaip 4 mln. gyventojų turinčioje Dramblio Kaulo Kranto ekonominėje sostinėje Abidžane.

Ebolos virusu užsikrečiama per kontaktą su kūno skysčiais. Susirgusiems pasireiškia smarkus karščiavimas, o sunkiausiais atvejais – nesustabdomas vidaus organų kraujavimas.

Infekcija buvo patvirtinta vienai 18-metei, praeitą trečiadienį autobusu atvažiavusiai į Abidžaną iš Gvinėjos. Merginai išvykstant iš Gvinėjoe jau buvo pasireiškę pirmieji ligos simptomai, ir vėliau jie stiprėjo.

Karščiuojanti pacientė ketvirtadienį buvo paguldyta į ligoninę. Šiuo metu ji tebėra gydoma.

„Preliminarus tyrimas ir genomo sekoskaita, siekiant nustatyti atmainą, rodo, kad tai veikiausiai šio viruso Zairo variantas, – naujienų agentūrai AFP sakė T. Jašarevičius. – Reikalingi tolesni tyrimai šiems ankstyviesiems rezultatams patvirtinti.“

Tokia pati Ebolos viruso atmaina plito per keturis mėnesius trukusį protrūkį Gvinėjoje, anksčiau šiais metais nusinešusį 12 žmonių gyvybių. Ligos židinį pavyko eliminuoti iki birželio 19 dienos.

2013–2016 metais kilusi Ebolos karštligės epidemija Vakarų Afrikoje, daugiausiai Gvinėjoje, Liberijoje ir Siera Leonėje, sukelta to paties užkrato varianto, pareikalavo daugiau kaip 11,3 tūkst. žmonių gyvybių.

T. Jašarevičius sakė, kad „nėra požymių“, jog ligos atvejai Dramblio Kaulo Krante susiję su protrūkiu Gvinėjoje.

Dramblio Kaulo Krantas per dvi paras po pranešimo apie patvirtintą Ebolos karštligės atvejį pradėjo skiepyti gyventojus, kuriems iškilęs didžiausias pavojus.

Vakcinos nuo šios ligos atsargos, kurias PSO buvo pasiuntusi į Gvinėją, dabar perkeliamos į Dramblio Kaulo Krantą. Šalis šiuo metu turi 5 000 vakcinos dozių.

Ekspertai taiko vadinamąją žiedinio vakcinavimo strategiją – skiepijami žmonės, turėję kontaktų su patvirtinta paciente, taip pat greitosios pagalbos ir sveikatos apsaugos darbuotojai.

Ebolos karštligės protrūkis Dramblio Kaulo Krante yra trečias šiais metais po šios ligos pliūpsnių Kongo Demokratinėje Respublikoje ir Gvinėjoje.

Ši liga Dramblio Kaulo Krante nustatyta pirmąkart nuo 1994 metų.

Regiono sveikatos apsaugos tarnybos nurodė bandančios atsekti žmones, galėjusius kontaktuoti su patvirtinta paciente Gvinėjos šiauriniame regione, kur ji gyveno.

Kol pasiekė Abidžaną, mergina autobusu nuvažiavo daugiau kaip 1,5 tūkst. kilometrų.

„Šiuo metu visi jos šeimos nariai yra pas mus, izoliacijos centre“, – AFP sakė vietos sveikatos apsaugos tarnybos direktorius Mamadou Hady Diallo (Mamadu Hadi Dialas).

„Toliau tiriame, kad nustatytume kontaktus“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių