Donorystė be sienų: jauno lietuvio širdis išgelbėjo gyvybę jaunuoliui Vokietijoje

  • Teksto dydis:

Nacionalinis transplantacijos biuras gruodžio 4-ąją buvo informuotas, kad Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikose registruotas potencialus jaunas organų donoras.

„Pirmiausia visada ieškome recipiento Lietuvoje. Deja, organas netiko Lietuvos recipientams, dėl to kreipėmės į užsienio kolegas ir gavome atsakymą iš Vokietijos. Norime padėkoti donoro šeimai, kad net ir skaudžią netekties valandą jie priėmė sunkų sprendimą ir padarė ankstyvą šv. Kalėdų dovaną – suteikė vilties gyventi kitam žmogui“, – pasakoja Nacionalinio transplantacijos biuro prie Sveikatos apsaugos ministerijos direktorius Artūras Bagotyrius.

Ankstyvą gruodžio 5-osios rytą į Lietuvą atvyko Vokietijos chirurgai, kurie atliko širdies eksplantaciją. Širdis, kaip skelbiama Nacionalinio transplantacijos biuro pranešime, išgabenta skubios operacijos Vokietijoje jau laukusiam recipientui.

Tarptautinės donorystės programoje dalyvaujančios šalys donorinius organus užsienio šalims pasiūlo tik tada, jei savo šalyje gydomiems recipientams dėl medicininių nesuderinamumo priežasčių organai nėra tinkami, pabrėžia Nacionalinis transplantacijos biuras.

Lietuva, aktyviai dalyvauja tarptautinės organizacijos FOEDUS IT veikloje, kurios tikslas – sudaryti kuo palankesnes sąlygas tarptautiniams donorinių organų mainams tarp Europos valstybių.

Per 2020 metus iš Lietuvos transplantacijai buvo išgabentos ketverios kepenys į Šveicariją, dvi širdys ir dveji plaučiai į Vokietiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vika

Vika portretas
Tikrai puiki kaledine duovana zmogui, gavusiam sia sirdi! Sekmes jam! Uzuojauta ir didelis aciu seimai, paaukojusiai tokia dovana netekties skausmo fone. Aciu!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių