Donorų daugėja: ar trumpės laukiančiųjų transplantacijos sąrašai?

  • Teksto dydis:

2015 metų septyni mėnesiai – ypač sėkmingi organų donorystės ir transplantacijos srityje. Kaip informuoja Nacionalinis transplantacijos biuras prie Sveikatos apsaugos ministerijos, šių metų statistiniai rodikliai gerokai viršija 2014 metų dvylikos mėnesių duomenis. Šiemet daugiau nei per visus praėjusius metus atlikta inkstų transplantacijų iš mirusio donoro, daugiau užregistruota efektyvių donorų.

Tai teikia vilties, kad augant žmonių sąmoningumui ir aktyviau pritariant donorystei, mažiau potencialių donorų organų bus užkasama į žemę, o vis daugiau  bus paaukojama ligoniams, kurie be transplantacijų mirtų. Todėl tikėtina, kad smarkiai, galbūt net dvigubai, sutrumpės transplantacijos laukiančiųjų sąrašai.

Pernai per metus Lietuvoje atliktos 57 mirusio donoro inkstų transplantacijos, šiemet iki liepos 20-osios – jau 62. Optimizmo teikia ir širdies transplantacijų skaičius: pernai per metus atlikta 11 šio organo transplantacijų, šiemet – jau 10. Pernai iš viso atlikta 12 kepenų transplantacijų, šiemet – jau 8. 2014-aisiais atliktos 2 kasos ir inksto komplekso transplantacijos, šiemet – 1. Ragenų persodinimo statistika: pernai per metus – 35, šiemet – jau 30. Pernai per metus atliktos 97 organų ir 35 audinių (ragenų) transplantacijos – iš viso 132, šiemet – jau 86 organų persodinimo operacijos ir 30 audinių (ragenų) transplantacijų – iš viso 116 transplantacijų.

Šiemet išaugo ir potencialių bei efektyvių donorų skaičius po smegenų mirties. Pernai iki liepos 20 dienos buvo 63, per visus metus – 106 potencialūs donorai, iki šių metų liepos 20-osios užregistruotas 81 potencialus donoras. Pernai iki liepos 20 dienos buvo 20, per visus metus – 31 efektyvus donoras, šiais metais – jau 34.

Organų persodinimo šiuo metu laukia 303 recipientai, iš jų 94 – laikinai ne recipientai, kai dėl kokių nors priežasčių transplantacijos atlikti negalima. Donoro inksto laukia 189 žmonės (49 laikinai ne recipientai), kasos ir inksto komplekso persodinimo – 11 (4 laikinai ne recipientai), širdies – 33 (9 laikinai ne recipientai), plaučių – 6 (1 laikinai ne recipientas), širdies ir plaučių komplekso – 5, kepenų – 59 (31 laikinai ne recipientas). 139 recipientams reikia persodinti donorinį audinį – ragenas. Iš viso transplantacijų laukia 442 žmonės.

Liepos 20 dienos duomenimis, Lietuvoje sutikimą po mirties aukoti savo organus ir (ar) audinius transplantacijai yra pareiškę 21 349 žmonės.

Sutikimą donoro kortelei gauti galima užpildyti internetu, apsilankius interneto svetainėje  www.transplantacija.lt, paspaudus nuorodą „Pasirašyk internetu“ ir patvirtinus savo tapatybę per elektroninę bankininkystę ar elektroniniu parašu.  Be to, sutikimą paaukoti organus ir audinius galima pasirašyti ir gydymo bei kitose įstaigose, kuriose dirba visuomenės sveikatos priežiūros specialistai, farmacininkai, taigi – ir vaistinėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

????????

???????? portretas
tik kiek tų organų atitenka LR piliečiams ? Organai transplantuojami iš užsienio atvykusiems ir "net" po 100 Lt x 12 mėn. mokėjusiems ligonių kasoms, o po to apsisukiems ant kulno ir išvažiavusiems...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių