Delta atmaina kelia naujus klausimus: gyventojai nerimauja, ar saugu mėgautis įprastomis veiklomis

  • Teksto dydis:

Nors šalyje vis auga vakcinuotų asmenų skaičius, vaistininkai sako, kad plintančios naujos atmainos kelia gyventojams daug naujų klausimų apie tai, kaip drąsiai jie gali sugrįžti prie įprastų veiklų. „Eurovaistinės“ vaistininkė Jovita Juodsnukytė dalijasi atsakymais į dažnai kylančius klausimus.

– Kaip atpažinti delta atmainą?

– Delta atmaina jau tampa dominuojanti ir Lietuvoje. Jos simptomai gali būti įvairūs, dažnai netgi labai panašūs į įprasto peršalimo simptomus, todėl ją tikrai lengva supainioti. Pasijutus prasčiau, rekomenduoju nenumoti ranka ir pasitikrinti bei izoliuotis, kol imsite jaustis geriau ar turėsite testo atsakymą.

– Ar pasiskiepijęs turėčiau nerimauti dėl delta atmainos?

– Jokia vakcina nėra 100 proc. apsauga, tačiau ji padeda sumažinti užsikrėtimo riziką. Įvairūs tyrimai rodo, kad COVID-19 vakcina yra efektyvi ir sauganti nuo delta atmainos. Tad, nors ir nepanaikina rizikos užsikrėsti, tačiau stipriai ją sumažina, o užsikrėtus padeda išvengti sunkių ligos formų ar hospitalizacijos. Statistika rodo, kad dauguma tų, kurie užsikrėtė delta atmaina ir atsidūrė ligoninėje yra nepasiskiepiję.

– Ar vis dar turiu dėvėti kaukę, jeigu pasiskiepijau?

Galite susitikti su pasiskiepijusiais ar persirgusiais artimaisiais, tačiau jeigu tik turite galimybę visada pirmenybę teikite veikloms lauke.

– Kaukes vis dar svarbu dėvėti viešose žmonių susibūrimo vietose, kai esate patalpų viduje su nepažįstamais žmonėmis, netgi ir lauke, jeigu tikrai nepavyksta laikytis saugaus atstumo ir vienoje vietoje esate kurį laiką. Visada patariu turėti kaukę ir ją užsidėti, jeigu imate jaustis nesaugiai, net jeigu ir toje vietoje nėra reikalavimo dėvėti kaukę. Be to kaukė yra fizinis barjeras, kuris padeda apsaugoti, kad veido neliestume nešvariomis rankomis.

– Ar galiu susitikti su artimaisiais, kurie yra pasiskiepiję?

– Taip, galite susitikti su pasiskiepijusiais ar persirgusiais artimaisiais, tačiau jeigu tik turite galimybę visada pirmenybę teikite veikloms lauke. Taip pat dėl saugumo geriau susitikti mažesnėmis grupėmis. Susitikdami su artimaisiais namuose, pasirūpinkite tinkamu patalpų vėdinimu.

– Ar saugu valgyti kavinėse ir restoranuose?

– Laikantis visų rekomendacijų, restoranuose tikrai galime jaustis saugiai. Kaip ir leidžiant laiką su artimaisiais, kol tik galime, rekomenduoju rinktis lauko staliukus, įvertinti, ar pasirinkta vieta nėra per daug perpildyti. Taip pat restorane pasirūpinkite tinkama rankų dezinfekcija. Renkantis valgyti restorano viduje, didesnės rizikos grupės asmenims ar neturintiems imuniteto, pavyzdžiui, vaikams ir sergantiems lėtinėmis ligomis, rekomenduoju įvertinti, ar ten jaučiatės saugiai ir abejojant rinktis maistą išsinešti.

– Ar saugu keliauti į užsienį?

Kaukė yra fizinis barjeras, kuris padeda apsaugoti, kad veido neliestume nešvariomis rankomis.

– Prieš vykstant į užsienį labai svarbu įvertinti epidemiologinę tos šalies padėtį, būti apsvarsčius, ką darytumėte, jeigu užsikrėstumėte, ar turėtumėte galimybę izoliuotis, jeigu dvejojate ar ypač nerimaujate, tada verčiau kol kas kelionę atidėkite. Vis dėlto, jeigu turite imunitetą ir vykstate į šalį, kurioje yra gera epidemiologinė padėtis, keliauti saugu, svarbu tik atostogaujant nepamiršti saugumo priemonių, susipažinti su toje šalyje galiojančiomis taisyklėmis. Kelionės lėktuvu yra gana saugios, nes jų metu užtikrinamas tinkamas vėdinimas, tačiau jeigu skrydis neilgas, rekomenduoju atsisakyti užkandžiavimo ir visos skrydžio metu likti su kauke, ypač, jeigu šalia sėdi nepažįstami žmonės.

– Ar galiu apkabinti, būti šalia senjorų ir imuniteto neturinčių vaikų?

– Nors tikrai vadovaujamasi taisykle, kad pasiskiepiję žmonės gali bendraudami jausti saugiai, vis dėlto šalia didesnėje rizikoje esančių žmonių, siūlyčiau vis tiek privengti labai artimo kontakto, ypač jeigu lankėtės vietose, kur buvo daug žmonių. Vaikai, nors ir dažniausiai serga lengva forma, gali nešioti virusą, tad įvertinkite šią riziką kartu su šeima vykdami pas senelius, ypač prasidėjus mokslo metams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kokias dar nesamones parasysit. Gal jau uztenka bankininkams ir 'politikoriams' dirbti!!!

Protingas

Protingas portretas
Straipsnis, tai ne armonaitės beprotiški paistalai ir dulkio sapnai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių