D. Razmuvienė: šiais metais medikai nuo gripo bus skiepijami prioritetine tvarka

Sveikatos apsaugos ministrui Aurelijui Verygai prakalbus, kad šiais metais gali pritrūkti sezoninio gripo vakcinų, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) gydytoja epidemiologė Daiva Razmuvienė teigia, kad šalies medikai nuo gripo bus skiepijami prioritetine tvarka. Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) užsakymu liepą vykdyta apklausa parodė, kad nuo gripo skiepytis šiais metais planuoja net 47 proc. rizikos grupei priklausančių asmenų.

„Šiais metais vakcina pasieks Lietuvą per du kartus, nes poreikis Europoje gripo vakcinos yra didžiulis, o gamintojai tiesiog nebespėja pagaminti tiek vakcinos“, – SAM surengtoje spaudos konferencijoje teigė D. Razmuvienė.

Anot epidemiologės, Lietuva yra nupirkusi 205 tūkst. gripo vakcinos dozių. Pirma vakcinos dozių partija, maždaug 100 tūkst. dozių, bus įvežta į Lietuvą rugsėjo pabaigoje. D. Razmuvienė akcentuoja, kad prioritetine tvarka šiais metais nuo  gripo bus skiepijami medikai. Pasak jos, medikų vakcinacija yra būtina, nes, suprastėjus epidemiologinei situacijai tiek dėl koronaviruso, tiek dėl gripo, būtent jie turėtų teikti pagalbą ligoniams.

„Jau galima pasakyti, kad medikai bus skiepijami pirmoje vietoje ir ne vien tik gydytojai (bus skiepijami – ELTA), bet ir slaugytojai, ir slaugytojų padėjėjai“, – sakė D. Razmuvienė, akcentuodama, kad prioritetine tvarka bus skiepijami ir globos namų gyventojai bei darbuotojai.

D. Razmuvienės teigimu, Sveikatos apsaugos ministerija jau yra sudariusi sąrašą rizikos grupei priklausančių asmenų, kuriems bus teikiama pirmenybė skiepytis nuo gripo. Epidemiologės teigimu, sąrašas dar bus peržiūrimas.

NVSC atstovė taip pat atkreipia dėmesį, kad vyresniojo amžiaus asmenys skiepytis turėtų prieš pat prasidedant gripo sezonui. Pasak D. Razmuvienės, tai yra svarbu dėl to, kad vyresnio amžiaus žmonių imuninė sistema gripo antikūnius geba išlaikyti tik apie 4 mėnesius.

„Vyresniems asmenims skiepytis reikėtų arčiau gripo sezono todėl, kad jų imuninė sistema nebeleidžia pagaminti tokio apsauginių antikūnių tipo, kuris leistų užtikrinti apsaugą viso sezono metu“, – informavo ji.

Epidemiologė atkreipia dėmesį, kad per praėjusį sezoną nuo gripo pasiskiepijo 9,6 proc. Lietuvos gyventojų.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga informuoja, kad liepą atlikta gyventojų apklausa parodė, kad net 47 proc. rizikos grupei priklausančių šalies gyventojų planuoja šiais metais skiepytis nuo gripo.

„Turime atliktą gyventojų apklausą, ji buvo atlikta liepos mėnesį ir gyventojų buvo paklausta, kiek iš jų, tų, kurie priklauso rizikos grupei, planuotų, norėtų vakcinuotis nuo sezoninio gripo. Ir tikrai turime rekordiškai didelį išsakytą norą, yra apie 47 proc. rizikos grupei priklausančių gyventojų. Tai yra vyresni negu 65 metų amžiaus gyventojai, sergantys lėtinėmis ligomis, dirbantys sveikatos priežiūros įstaigose, taip pat nėščios moterys“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

„Tai iš šių rizikos grupių beveik apie pusę nurodė, kad planuoja skiepytis sezoninio gripo vakcina“, – pridūrė A. Veryga, akcentuodamas, kad gali nutikti taip, jog vakcinos gali ir pritrūkti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių