D. Britanijos gyventojai: jauni miršta, seni serga

Naujausių tyrimų rezultatai parodė, kad Didžiosios Britanijos visuomenės sveikata – prasčiausia Vakarų Europoje. Tokias išvadas mokslininkai padarė analizuodami dvidešimties metų sveikatos duomenis. Britai liko Austrijos, Belgijos, Danijos, Suomijos, Prancūzijos, Graikijos, Liuksemburgo, Airijos, Nyderlandų, Norvegijos, Portugalijos, Švedijos, o taip pat ir Australijos, Kanados ir Jungtinių Amerikos valstijų užnugaryje.

Sveikata prastėja

Vašingtono universiteto sveikatos rodiklių vertinimo instituto mokslininkas, tyrimo autorius Chrisas Murray ir Pasaulio sunkių ligų, sužeidimų ir rizikos faktorių studijos (GBP 2010) tyrėjų komanda analizavo sergančiųjų sveikatos ir mirštamumo modelį, įtraukdami išvengiamos rizikos faktorių rodiklius ir juos palygino su minėtų aukšto pragyvenimo lygio valstybių rezultatais. Paaiškėjo, jog per du dešimtmečius tik vyresnių nei 55 metų asmenų mirtingumo mastai greičiau mažėja Jungtinėje Karalystėje nei kitose valstybėse. Tuo metu 20-54 metų amžiaus grupės padėtis pablogėjo labai žymiai ir yra didžiausia problema, nes lyginant su minėtomis valstybėmis, per ankstyvu mirštamumu Vakarų Europoje šalis pirmauja. Tyrimo autoriai pabrėžia, jog nors ir vyresni nei 55 metų britai gyvena ilgiau, tačiau jų sveikata dabar žymiai prastesnė, nei buvo 1990 metais.

Žudo tinginystė

Tuos ligonius, kurie dėl sveikatos sutrikimų daugiau nei dvejus metus negalėjo gyventi įprasto gyvenimo, tyrimo autoriai suskirstė į dvi grupes. Pirmoji – psichinėmis ir elgesio sutrikimų ligomis sergantys asmenys. Dažniausios šių pacientų ligos – šizofrenija, alkoholizmas, narkomanija, depresija. Antrajai grupei būdingiausios skeleto raumenų, širdies, kraujagyslių, kepenų, kvėpavimo ligos ir vėžys. Iš aštuonių pagrindinių mirties priežasčių, penkios 2010 ir 1990 dominavo tos pačios: lėtinė obstrukcinė plaučių liga, išeminė širdies liga, žemutinių kvėpavimo takų infekcija, plaučių vėžys ir insultas. Dažniausių šalies ligų sąraše svarbią vietą užima ir Alzhaimerio liga, kuri, kaip pastebima, vis labiau plinta. Tyrimo autoriai pabrėžia, jog kiekvienais metais vis akivaizdžiau visuomenės sveikatai atsiliepia alkoholio žala, o taip pat ir persivalgymas bei nutukimas, kuris Didžiojoje Britanijoje yra kone labiausiai paplitęs nei bet kur kitur Europoje. Tuo metu apie fizinį pasyvumą mokslininkai kalba ne švelniau, nei apie tabako keliamą žalą. Žurnalo „The Lancet" duomenimis, maždaug 10 procentų mirčių pasaulyje įvyksta dėl nepakankamo fizinio aktyvumo. Trys iš dešimties vyresnių nei 15 metų amžiaus žmonių juda nepakankamai, tarp 13-15 metų amžiaus jaunimo - net keturi iš penkių, nustatė Harvardo medicinos mokyklos Bostone mokslininkai. Toks gyvenimo būdas kasmet pasaulyje pražudo apie 5,3 mln. žmonių. Remiantis tyrimu, fiziškai neaktyvus laikomas tas žmogus, kuris bent penkis kartus per savaitę neužsiima nuosaikia arba tris kartus - aktyvia fizine veikla. Moterys yra mažiau fiziškai aktyvios nei vyrai ir tai su amžiumi didėja.Tuo metu viena pagrindinių sveikatos sutrikimų ir ligų priežasčių mokslininkai įvardina padidėjusį kraujo spaudimą. Apibendrinus 187 šalių duomenis paaiškėjo, kad 2010 metais dėl aukšto kraujospūdžio sukeltų padarinių pasaulyje mirė daugiau kaip 9 mln. žmonių. Padidėjęs kraujospūdis yra ir viena pagrindinių ankstyvą britų mirtingumą lemiančių priežasčių, teigiama Chriso Murray vadovaujamo tyrimo išvadose.

Ministras susirūpino

„Kad pristabdytume ankstyvo mirštamumo progresą nuo tokių ligų kaip vėžys, kraujagyslių ligos, psichikos sutrikimai, reikia tobulinti prevencinius planus, apskritai visą visuomenės sveikatos priežiūros, ligų diagnozavimo mechanizmą„, - teigė tyrimo autorius Chrisas Murray. Tuo metu britų visuomenės sveikatos specialistas Edmundas Jessopas sakė: „Per pastaruosius dvidešimt metų šalyje daugelyje sričių sekėsi gerai. Kaip parodė Ch.Murray tyrimas, mirštamumas čia sumažėjo, akivaizdūs rezultatai ir dietologijos srityje, o tabako kontrolė Jungtinėje Karalystėje dabar viena stipriausių Europoje. Bet, žinoma, dar daug ką turėtų įgyvendinti politikai – patvirtinti įstatymą, kuriame numatytas cigarečių pakuočių suvienodinimo planas, alkoholio kainų įstatymo pakeitimai, turi būti uždrausti hidrinti riebalai. Turi būti tobulinama padidėjusiu kraujo spaudimu besiskundžiančių pacientų priežiūra ir prevenciniai projektai, taip pat daugiau dėmesio skiriama psichinių sutrikimų gydymui – kitaip šalis gali kristi į dar didesnį dugną“. Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos ministras Jeremy Huntas teigia, jog dabar tobulinama ir kuriama nauja kraujagyslių ir širdies ligų prevencijos ir gydymo programa, kurią įgyvendinus per keletą ateinančių metų bus išgelbėta maždaug 30 tūkst. gyvybių. Ministras pridūrė besitikintis, jog pavyks šalį priartinti prie geriausia sveikata pasižyminčių europiečių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių