Būtini klausimai sau prieš tiesiant ranką į saldumynus

  • Teksto dydis:

Norint riboti suvartojamą cukraus kiekį arba išvis jo atsisakyti, reikia suvokti, kodėl saldus maistas yra pirmas dalykas, apie kurį pagalvojate, norėdami užkąsti.

Tai reiškia, kad kiekvieną kartą, prieš imdami saldumyną, turite sustoti ir patraukti ranką arčiau savęs, nes greičiausiai saldėsio norite dėl tokių priežasčių kaip stresas, nuobodulys ar tiesiog dėl to, kad saldėsis yra ant stalo. Žinoma, jog saldumynus galite valgyti, jei tai darote sąmoningai.

Tačiau, kaip sukurti tokį „santykį“ su cukrumi? Svarbiausia – jeigu nesustosite prieš imdami saldumyną ir nepagalvosite, kodėl jį imate ir ar darote tai sąmoningai, tuomet senų įpročių neatsikratysite.

Žemiau pateikiami 5 klausimai, kuriuos sau turėtumėte užduoti prieš imdami bet kokį saldų maistą:

1. Kaip aš jaučiuosi / kas vyksta mano gyvenime?

Stebėkite, kokie jausmai jus apima, kuomet jaučiate potraukį saldėsiams: nostalgija, laimė, kaltė, nuovargis, pyktis, liūdesys, pribloškimas, nerimas, nuobodulys, stresas, vienatvė, pavydas, susijaudinimas, tuštuma ir t.t.

Galbūt saldėsį griebiate visada, kai jaučiatės vienas, ar „apdovanojate“ save, kai jaučiatės nusipelnęs.

Kai tik suvoksite, koks jausmas jus apima, kuomet siekiate saldumyno, panagrinėkite, kodėl taip jaučiatės, iš kur tas jausmas atsiranda ir ar jums gali padėti dar kas nors be cukraus.

2. Ką aš šiandien valgiau?

Ar valgėte visaverčius patiekalus, pagamintus iš tikrų, neperdirbtų maisto produktų?

Didžiojoje dalyje supakuoto maisto yra „paslėpta“ daug cukraus. Tai trukdo sukurti kitokį santykį su cukrumi, nes žmogus nepastebimai įtraukiamas į priklausomybės ratą.

3. Ką aš veikiau?

Kartais atrodo, kad saldumynai yra neatsiejama tam tikrų užsiėmimų ar veiklų dalis, nes mes taip įpratome. Pavyzdžiui, užkandžiavimas prie televizoriaus, žiūrint filmus, mokantis, skaitant ir panašiai.

Kuomet susiduriame su stresinėmis situacijomis, kai atliekame sudėtingą ir įtemptą darbą, kartais mintys apgauna mus ir „signalizuoja“, jog reikia kažką suvalgyti, kas ir yra žymiai lengviau nei kovoti su stresu.

4. Kada „guodžiausi“ per menstruacijų ciklą?

Pasižymėkite menstruacijų ciklo dieną, kuomet jautėte potraukį saldumynams. Gali būti, kad kiekvieno mėnesio tą pačią dieną, jaučiate tą patį potraukį.

5. Su kuo aš buvau?

Galite pastebėti, kad buvimas su vienu ar kitu žmogumi ypač kelia stresą ar kitus neigiamus jausmus, kurie verčia valgyti saldumynus. Galbūt buvimo su jais sukeltos neigiamos emocijos ir verčia siekti saldėsio. O gal pastebėsite, jog potraukį cukrui jaučiate, kuomet esate vieni.

Reguliariai ir švelniai savęs klausdami, greitai apčiuopsite tam tikrus dalykus, su kuriais vėliau galėsite išmintingai kovoti.

Jei atsisakydami cukraus jaučiatės išties prastai, pamąstykite apie kitas išeitis: paskambinkite geram draugui, išgerkite žolelių arbatos su saldžiais vaisiais, išeikite pasivaikščioti, išsimaudykite karštoje vonioje, paskaitykite gerą knygą, medituokite, praktikuokite jogą arba valgykite visavertį maistą (ypač jei tą dieną normaliai dar nevalgėte).

Atsiminkite: nedarykite nieko per prievartą.

Reikia laiko, kad suvoktumėte, kodėl valgote tai, ką valgote. Pirmas žingsnis – sąmoningai apgalvoti savo veiksmus ir pasirinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių