Būti storuliu – ne gėda, o nesveika

Vaikų nutukimas šiandien įvardijamas kaip didžiausias XXI a. visuomenės sveikatos iššūkis. Tai problema, su kuria susidūrė ir bando kovoti visas pasaulis. Ką reikėtų žinoti tėvams, norintiems apsaugoti savo vaikus nuo nutukimo ir išsaugoti jų sveikatą?

Daugiau nei 50 milijonų

Niekam ne paslaptis, kad daugiausia nuo nutukimo kenčiančių žmonių, taip pat ir vaikų, yra Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Ilgai buvo manyta, kad nutukimas būdingas aukštesnio pragyvenimo lygio šalių gyventojams, tačiau šiandien, pasak specialistų, nutukimas tampa problema ir vidutinio ir žemo pragyvenimo lygio šalyse.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos atlikto tyrimo duomenimis, 2011 m. visame pasaulyje daugiau nei 40 mln. vaikų, jaunesnių nei penkeri metai, jau turėjo antsvorį. Ši bauginanti statistika tik patvirtina, kad nutukimas yra virtęs epidemija ir tapo viena iš pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. O kaip yra Lietuvoje?

"Nutukusių vaikų tikrai daugėja ir mūsų šalyje", – patvirtina dietologė Rūta Petereit.

Praverstų endokrinologo konsultacija

Nuo senų laikų buvo manoma, kad vaiko liesumas byloja apie jo prastą sveikatą. Dar ir šiandien gaji nuomonė, kad sveikas vaikas turi būti drūtas ir apvalutis. Vis dėlto tai ne visai teisinga nuomonė.

Vaiko antsvoris ir nutukimas gali labai pakenkti sveikatai ateityje. Guodimasis, kad vaikas išaugs šią bėdą, yra labai klaidingas. Mitybos specialistai perspėja: vaikai, kenčiantys nuo nutukimo, tokie bus ir suaugę. Kitaip tariant, nieko nedarant problema niekur nedings.

p>Dietologė R.Petereit nutukusių vaikų tėvams pataria nieko nelaukiant kreiptis pagalbos į specialistus.

"Šeimos gydytojai turėtų nusiųsti nutukusį pacientą pas endokrinologą. Jei to nereikia, vadinasi, viskas gali būti sutvarkoma pačioje šeimoje", – įsitikinusi dietologė.

Tėvai turi atkreipti ypatingą dėmesį, kokius maisto produktus jų vaikai ir jie patys vartoja. Svarbu išanalizuoti šeimos valgymo įpročius: ar tėvai valgo kartu su savo vaikais, stebi, kaip jų vaikai yra linkę valgyti. Galbūt jie valgo nereguliariai, dominuoja užkandžiai. Svarbu, ką vaikai perkasi už tėvų duotus dienpinigius.

Kalorijas degina judėjimas

Ar šeimoje užtektinai vartojama vaisių, daržovių? Ar vaikai nepiktnaudžiauja saldumynais? Ar namuose vartojamas maistas nėra vien pusfabrikačiai?

Šie klausimai, tvirtina dietologė R.Petereit, yra labai svarbūs.

"Svarbu užtikrinti ir fizinį vaikų aktyvumą, kad jie pakankamai laiko praleistų gryname ore", – pabrėžia dietologė.

Pasaulio sveikatos organizacija fizinį vaikų pasyvumą įvardija kaip vieną iš dviejų pagrindinių priežasčių, lemiančių nutukimą. Pirmoji priežastis – padidėjęs ir daug riebalų turinčio maisto vartojimas.

Efektyviausias būdas kovoti su vaikų nutukimu yra mokyti ir skatinti juos sveikai maitintis nuo pat mažens. Tėvai yra tie žmonės, kurių rankose yra galia išauginti sveiką vaiką.

Skatina kitas ligas

Nutukimas jau pats savaime yra sveikatos sutrikimas ir gali tapti akstinu susirgti kitoms ligoms, visų pirma – širdies.

"Vaikinams ir merginoms gali padidėti kraujospūdis, sutrikti virškinamojo trakto veikla", – perspėjo dietologė R.Petereit.

Dėl nutukimo kenčiantys vaikai susiduria ir su kvėpavimo sunkumais, padidėja tikimybė susirgti diabetu, sąnarių ligomis. Be šių ligų, nutukimas gali turėti įtakos ir vaiko psichologinei būklei.

Dar baisiau: nutukimas vaikystėje gali lemti neįgalumą ir net ankstyvą mirtį.

Gydo ir dietologai

Vaikystėje, kol dar nėra jokių patologijų, nutukimą gali išgydyti dietologai.

"Vaikas mitybos mokomas kartu su visa šeima: kaip valgyti, kokiomis porcijomis, kokiems maisto produktams teikti pirmenybę", – pasakoja R.Petereit.

Tokios konsultacijos visai šeimai nediskriminuoja nutukusio vaiko, juolab jei jis turi brolių, seserų. Jei vienas vaikas yra sveikas ir mėgsta pasmaližiauti, o kitas – nutukęs, bet taip pat mėgsta saldumynus, patariama nustatyti tam tikras taisykles. Pavyzdžiui, leisti vaikams pasmaližiauti tik vieną ar du kartus per savaitę, paverčiant tai savotiška švente.

"Mitybos įpročiai greitai nepasikeičia, tai užtrunka maždaug pusantrų metų ir tiek laiko reikia lankytis pas specialistus", – pabrėžia dietologė R.Petereit.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių