Bažnyčioms – naujos rekomendacijos dėl COVID-19: tikintieji baiminasi nuotolinių mišių

  • Teksto dydis:

Užkrėtimų COVID-19 atvejų skaičiui didėjant, Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas maldos namams, praneša LNK.

Naujos rekomendacijos maldos namams

„Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pateikė naujas rekomendacijas, kokių reikalavimų turi laikytis religinės bendruomenės, atlikdamos religines apeigas. Tai nėra naujos rekomendacijos, mes praktiškai visų jų jau laikomės – dviejų metrų atstumas, vengimas kontaktinių dalykų, tokių kaip švęsto vandens naudojimas, relikvijų bučiavimas, kryžių bučiavimas, asmeninės higienos priemonės, kosėjimo, čiaudėjimo kultūra“, – pasakojo Vyskupų konferencijos generalinis sekretorius Kęstutis Smilgevičius.

„Katedroje yra 550 vietų, tai dažniausiai problemų nekyla. Turime tikrai daug šventųjų mišių, kurios palengvina tikinčiųjų srauto išskirstymą. Žmonių, be abejo, yra mažiau, bet pagerėjus situacijai vasarą žmonės sugrįžo. Suolai yra pažymėti, kad būtų išlaikyti ne dviejų, o dar daugiau metrų atstumai. Taip pat ir dvasininkai laikosi visų saugumo reikalavimų, net celebrantas visą laiką dėvi kaukę ir visi patarnautojai dėvi kaukes, nėra bučiuojama Evangelijų knyga po Evangelijos, nėra bučiuojamas altorius. Visų kontaktinių būdų, kurie nėra būtini liturgijoje, šiuo pandemijos metu yra rekomenduojama jų netaikyti. Bet, aišku, viskas, kas liturgijoje reikalinga, yra iš tiesų taikoma“, – sakė Vyskupų konferencijos generalinis sekretorius.

Kaip teigė K. Smilgevičius, bažnyčia neplanuoja mažinti tikinčiųjų, galinčių ateiti į bažnyčią, skaičiaus: „Tikrai ne. Šio poreikio šiuo metu tikrai nėra ir visos tos priemonės, kurias vakar pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerija, kurias mes jau taikome nuo 2020 metų kovo mėnesio, jos yra pakankamos. Kaip sakiau, čia garantuojamas saugumas yra netgi didesnis negu kai kuriose kitose vietose, kuriose žmonės yra kiekvieną dieną“.

Mes jautriai įsiklausome į poreikius tų žmonių, kurie turi baimių, nepasitiki eiti skiepytis. Raginame juos, bet tikrai yra laisvė.

„Bažnyčios uždaryti tikrai neketiname, tikintieji labai prašo, kad jos būtų atviros. Bažnyčioje galima pastebėti, tą sako ir sveikatos apsaugos specialistai, kad užsikrėtimo galimybė yra mažesnė. Klebonai visoje Lietuvoje tikrai stengiasi, kad tos rekomendacijos būtų įvykdytas. Žmonių saugumas bažnyčioje yra pirmoje vietoje. Popiežius ne kartą yra išreiškęs šitą poziciją. Vyskupų konferencijos pirmininkas arkivyskupas Gintaras Grušas yra komentavęs, kad atskiri pareiškimai ne visada sutampa su bažnyčios pozicija ir nereikėtų jų vertinti kaip bažnyčios pozicijos. Kita vertus, mes jautriai įsiklausome į poreikius tų žmonių, kurie turi baimių, nepasitiki eiti skiepytis. Raginame juos, bet tikrai yra laisvė šioje srityje, bažnyčia negali taikyti jokios prievartos, jos netaiko ir nė viena valstybė. Kviečiame būti sąmoningais ir saugoti vieniems kitus, nes mes esame vieni kitiems didžiausias turtas“, – kalbėjo K. Smilgevičius.

Į nuotolines mišias grįžti nenorėtų

Kad Vilniaus katedroje laikomasi rekomendacijų, pritarė ir tikintieji.

„Sunkiausia buvo, kai nebuvo galima iš viso eiti į mišias, būdavo šiek tiek kitaip, kai reikėdavo iš namų klausytis. O šiaip manau, kad galima prisitaikyti. Ne kiekvienoje bažnyčioje tokie patys apribojimai, bet katedroje visi gana griežtai laikosi, tai katedroje saugu“, – sakė viena tikinčioji.

Aš neįsivaizduoju, kaip čia žmonės, kurie eina į bažnyčią, serga.

„Manau, kad situacija vis blogėjanti, bet dabar einu į mišias šiokiadienį, tai tikrai žmonių yra labai mažai. Manau, yra tikrai saugu. Aišku, sekmadieniais jų būna kur kas daugiau bažnyčiose, tai tas atstumo palaikymas, man atrodo, būtų į pliusą“, – kalbėjo kitas.

„Man atrodo, žmonių yra nedaug, erdvės daug. Aš neįsivaizduoju, kaip čia žmonės, kurie eina į bažnyčią, serga. Ir paprastą dieną, ir sekmadienį nebūna tiek, kad labai būtų sunku“, – teigė kalbinta senjorė.

„Daugelis renkasi šiokiadienius, kada būna mažiau, arba eina sekmadienį anksti ryte, į ankstyvas mišias. Ten irgi būna žymiai mažiau žmonių. Be to, yra ir dezinfekavimo priemonės visur, žmonės stengiasi laikytis atstumų tarpusavyje. Esame pasiskiepiję“, – antrino kita.

Pasak jos, būtų didelis nuostolis, jeigu reikėtų grįžti prie nuotolinio mišių lankymo: „Kai kuriems tai tikrai priimtina, ne visi gali lankytis bažnyčioje, bet kai kuriems, kurie labai tikintys žmonės, yra labai didelis nuostolis, nes jie nori dalyvauti mišiose, priimti Švenčiausiąjį Sakramentą. Buvo sunku ir dabar tikrai nelaukiu tų suvaržymų“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

dabar baznyciose ne misios bet sou

dabar baznyciose ne misios bet sou portretas
kunigai isidirbineja misiu metu kas kaip ismano

Bobusė

Bobusė portretas
Virusą ne senjorai ,o anūkai platina,neskiedaliokit.Jie nenugalimi ereliai,bėgioja visur nuo mokyklu,kavinhkii klubų ir t.t.Seniokai jei į parduot.nueina ir viskas. Na į bažnyčią galėgų neiti,nes ten pasigaut virusą lengvai galima. Kunigai juk nedraus ,eikit ba ulės,neškit pinigėlius...melskitės. Neinu jau daug metų,stebiu per teliką o malda ir dievulis visur. Taip jei pats nesisaugosi,nieks tavęs neapsaugos.

Jonas

Jonas portretas
Bažnyčiai niekas negali nurodinėti.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių