Atviras medikės laiškas: arsiu kaip bėris, kad tik netektų niekam pirkti vainikų

  • Teksto dydis:

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta atviras medikės laiškas. Moteris dėsto mintis ne tik apie pastaruoju metu šiurpią gydymo įstaigas kamuojančią realybę, bet ir apie tai, kaip svarbu apsaugoti tuos, kuriuos naujasis virusas gali pasiglemžti pirmiausia. „Su viskuo galiu susitaikyti, sutinku arti kaip bėris – kaip trys bėriai, jei žinosiu, kad man brangūs žmonės yra saugūs, jei reanimacijoje neteks su siaubu pamatyti pažįstamų veidų. Ir saugok, Dieve, neteks daugiau niekam pirkti vainikų...“, – sako ji.

Aš šiandien po budėjimo priimamajame, po dienos su visais skafandrais, testų darymais ir taip toliau, pakeliui namo užsukau į parduotuvę ir vaistinę. Žinokite, grįžusi į automobilį atsisėdau ir apsiverkiau.

Buvau pabadyta nosimi į situacijos beviltiškumą ir fatališkumą... Pilna parduotuvė, net lūžta, kaip prieš Kalėdas ar „jamam“, senoliai turbūt visi sutartinai išširuošė pasižmonėti – stovi būriais, jaunimas irgi panašiai. Visi grūdasi visur – aikštelėje nėra vietų...

Ir tik vienas jaunas vyriškis P. Lukšio „Iki“ – su įmantriu respiratoriumi, akiniais ir pirštinėmis – gerbiu! Turgelis šalia – irgi įkarštyje. Karantinas nė motais, visiems smagu...

Dar naktį su kolegėmis diskutavome kad va, pas mus truputį anksčiau susivokė – gal taip labai blogai ir nebus – su minimaliai dviem mėnesiais visiško pragaro darbe mes jau seniai visi susitaikėme... O va, tada supratau, kad bus... Kai visi atsitokės, bus post factum.

Pamąstykite apie pažįstamus senjorus – tėvus, senelius, kaimynus. Jei tik yra galimybė, apipirkite juos. Aš, tarkime, mamai pagal sąrašą supirkau viską, palikau prie durų, paskambinau ir nuėjau – vis šansai užkratui mažesni.

Vyšnaitė ant torto, mano pažįstamas dar socialiniame tinkle „Facebook“ pakomentavo, kad susirgę gydytojai galėtų toliau su infekuotais ligoniais dirbti. Na, turbūt kol kris negyvi darbo vietoje... Va taip ir pasijutau ano meto plantacijos juodaodžiu: „Jūs dirbkite ir sirgdami, o mums, namie kelias savaites pasėdėt per sunku“.

Italijoje, Ispanijoje irgi visi juokėsi, linksminosi, baruose sėdėjo, kol atvejų skaičius kilo iš lėto. O paskui prasidėjo lavina... Atvejų skaičiui kylant aritmetine progresija, mirčių skaičius kyla geometrine...

Priimamasis padalintas į dvi atskiras zonas (suaugusiųjų ir vaikų dabar bendrai): infekcinę ir neinfekcinę. Neinfekcinėje zonoje – lūžiai, nedidelės traumos, skundimasis pilvo skausmais ar padidėjusiu kraujospūdžiu. Infekcinėje – visi karščiuojantys, su panašiais į „Covid-19“ simptomais.

Į infekcinę zoną įeidami velkamės naujus drabužius, vienkartinius chalatus, kepurėles, respiratorius, akinius, apvalkalus ant batų, pirštines. Išeidami iš infekuotosios zonos viską nusimauname ir metame į specialias urnas. Begalę kartų procese keičiame pirštines, sterilizuojame rankas.

Kol sėdi ten, – nei valgyti, nei gerti, nei į tualetą (kas šešias valandas keičiamės). Apsauginiai akiniai užrasoja, kad nieko nesimato, nuspaudžia visur iki galvos skausmo, per respiratorių sunku kvėpuoti... Iki šiol vis tiek dar didelio srauto nėra – bijau ir pagalvoti, kas laukia... O kažkam namie sunku pasėdėti...

Iš tikrųjų, šis visas reikalas iškelia ir netikėtai nemažai šviesių dalykų. 1. Gerbiu savo vadovus (vakar tik iš atostogų grįžau į visas naujienas) už tikrai nekvailą ekstremalios situacijos organizavimą. Labai visa tai nervina, apsunkina darbą, bet šiame etape būtina. Apsaugos priemonių turime – gal ne viskas idealu, bet esamoje situacijoje per visą Lietuvą – geriausias įmanomas scenarijus.

2. Gerbiu kolegas – gydytojus, rezidentus, slaugytojas, padėjėjus. Visiems baisu, sunku, daug kas neaišku, bet niekas neinkščia, dirba. Ir žinau, kad dirbs, koks pragaras priekyje beateitų.

3. Atsiranda vis daugiau įmonių, verslininkų, kurie suprasdami situacijos rimtumą, prisideda darbais, parama. Na, net atvežtas skanesnis maistas personalui – ne tiek pamaitina, kiek morališkai sušildo (malonu pajusti, kad tave vertina ir žmogumi laiko).

4. Kad ir ką kas besakytų, bet daug kur parduotuvėse, vaistinėse jau tenka matyti pardavėjas su apsaugos priemonėmis. „Iki“ visos šviežios bandelės, duona, batonai, kurie vietoje kepami, supakuoti į atskirus popierinius maišelius, kad niekas neapčiupinėtų. Prie vaisių, daržovių padėtos vienkartinės pirštinės, kad plika ranka nečiupinėtų...

5. Produktų beveik visur užtenka... Užtenka net tualetinio popieriaus. Pasigedau tik jau pagamintų konservuotų sriubų – bet šiaip visko yra.

Prašymas: pamąstykite apie pažįstamus senjorus – tėvus, senelius, kaimynus. Jei tik yra galimybė, apipirkite juos. Aš, tarkime, mamai pagal sąrašą supirkau viską, palikau prie durų, paskambinau ir nuėjau – vis šansai užkratui mažesni.

Suprantu, kad jiems sunku suvokti situacijos rimtumą, nes apsipirkimas – tam tikra atrakcija, bet tai yra tiesus kelias į tragediją. Ir patys likite šeimoje, bet tik su tais, su kuriais gyvenate.

Neikite pas tėvus, senelius, nesusitikite su draugais. Tik tuos kelis mėnesius! Kai pragaras praeis – galėsime visi kepti šašlykus. Svarbu, kad liktų kam. Aš šiemet jau turėjau pakankamai nesėkmingą metų pradžią – teko palaidoti artimą draugą. Daugiau nenoriu.

Galiu susitaikyti su bet kokiu sunkiu darbu ir nepatogumais, viso ko trūkumu ir pasikeitusiu gyvenimu, sumažėjusiais patogumais, jau supratau ir susitaikiau, kad planuotų atostogų gegužę neišeisiu, kad renginiai, kuriems taip ruošiausi ir taip svajojau neįvyks, kad ilgai planuotas remontas ir pirkiniai atsideda neribotam.laikui....

Su viskuo galiu susitaikyti, sutinku arti kaip bėris – kaip trys bėriai, jei žinosiu, kad man brangūs žmonės yra saugūs, jei reanimacijoje neteks su siaubu pamatyti pažįstamų veidų. Ir saugok, Dieve, neteks daugiau niekam pirkti vainikų...



NAUJAUSI KOMENTARAI

WW

WW portretas
Dar musu ispuikia lietuvaicai sunkai suvokia, Las dedasi pasaulyje ,Pagarba gydytojass...jr visiems kurie gelbeja musu givybes..

Vilma

Vilma portretas
Nuoširdžiai ačiū Medikams. Stiprybės Jums

Ko labiau arsi

Ko labiau arsi portretas
tuo daugiau žmonių užkrėsi.
VISI KOMENTARAI 27

Galerijos

Daugiau straipsnių